Witamy !

Jaki rozmiar opon i felg do Frotki B

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Re: Jaki rozmiar opon i felg do Frotki B

Postprzez tomik » 06 lut 2011 17:02:43

Prorok78 napisał(a):Jej ... nie chcialem byc przyczyna sprzeczki :)

Ok - czyli z tego co widze to chyba jednak najpierw pojdzie troszke w gore a potem oponki...:) Rozumiem ze 265 70 r16 (to 31 cali tak?:)) moge wsadzic po lekkim podniesieniu (bez extremy - dluzsze sprezynki i na drazkach przod) czy tak ?? A w takim razie bez podnoszenia (30 cali) to 245 70 (75) r16 wejdzie ? ehhhh pogubilem sie :) Tzn te cale w oponach mnie pogubily.. wole rozmiarowke metryczna :)

tak jak napisałeś wszystko się zgadza

ps,, nikt tu zwady nie szuka, my wymieniamy tylko swoje spostrzeżenia :beer: :wink:
tomik

Postprzez yuby194 » 07 lut 2011 14:01:42

Kristoffer napisał(a):Mangels 16"J8 ET13

jak roumiem, jest to (+) 13, czyli 25 szerzej od serii, a ja z wyjściem koła z nadkola, wyszło, czy jeszcze sie mieści i czy jest jakiś problem z ocoeraniem rantu nadkola, czy jest jakaś różnica między przydem a tyłem, tzn. czy cos wystaje więcej? bo Maciar chyba gdzie spisał, że mu trochę na zakrętach i wybojach obciera, ogólnie wygląd :>:
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Kristoffer » 07 lut 2011 14:43:34

yuby194 napisał(a):
Kristoffer napisał(a):Mangels 16"J8 ET13

jak roumiem, jest to (+) 13, czyli 25 szerzej od serii, a ja z wyjściem koła z nadkola, wyszło, czy jeszcze sie mieści i czy jest jakiś problem z ocoeraniem rantu nadkola, czy jest jakaś różnica między przydem a tyłem, tzn. czy cos wystaje więcej? bo Maciar chyba gdzie spisał, że mu trochę na zakrętach i wybojach obciera, ogólnie wygląd :>:

Tak+13 Przy oponie 245x75R16 i lifcie nie zdażyło się by coś obcierało.Niewiem jak przy szerszych kołach by to bylo ale w moim przypadku nie ma problemów.Tył przy maksymalnym wykrzyżu mieści się w nadkole.

W tym tygodniu zdejmuję te Alusy i zakładam 15 stalowe z ET+12 z oponą 31x10,5 zobaczymy czy niebędzie jakiegoś problemu. :)
Frontera B Sport RS
Ratownik XTR
lift IRONMAN 3"
Dotz Dakar 15 ET+12J7
BFG AT 31x10.5
http://www.facebook.com/groups/519662818045283/
Kristoffer
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 16
Pochwały: 1
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tomik » 12 lut 2011 20:22:18

benek-36 napisał(a):no i teraz to mam zonka od dawna podobaja mie sie felgi gwiazdy 15 z frotki A tyle ze wszyscy pisza ze do B jest lipa wiec jak mozna wytlumaczyc to

http://cgi.ebay.co.uk/1999-VAUXHALL-FRO ... 3a62a2ae9a

wiec jak da rade je zalozyc czy nie??

A więc w kwesti nie wyjasinionej czy felgi podejdą do froty b miałem podjechać do sprzedającego przymierzyć takie ale niestety nie zdążyłem bo sprzedał miała być foto relacja i co ???
ha i będzie
postanowiłem zastać królikiem doświadczalnym w tej kwesti więc kupiłem takie fele z oponkami 31' na początku tygodnia będą u mnie zobaczymy jak się prezentuje et 0 i 265 w pięknej froci b nie urażając frotki a też jest ładna :D
tomik

Postprzez Lechu » 13 lut 2011 09:39:18

Czekamy czekamy z niecierpliwością :D
Lechu

Postprzez benek-36 » 13 lut 2011 16:11:00

i oczywiscie czekamy na fotki :1:
mi w sumie jeden problem spadl z glowy bo bylem na przegladzie i zapytalem sie czy i ile opona moze wystawac poza bude
odpwiedz: " to twoje auto jak chcesz mmiec ciagle brudne to twoja sprawa mi nic do tego " tyle ze to w UK
benek-36

Postprzez tomik » 14 lut 2011 18:59:10

A więc et 0 i 31' jak dla mnie bąba !!!!!!!!!!!wystaje nie spełne 2 centy jeżeli chodzi o mnie tak zostawiam :1:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i przód jak wiadoma każde 31' z przodu chlapacz wek i podcięcie nadkola

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tomik

Postprzez tomik » 14 lut 2011 19:00:58

A na dzisiaj nie opisze jak podczas jazdy się to wszystko zachowuje bo zrobiłem tylko przymiar ponieważ fele idą do lakierowania
tomik

Re: Felgi 15" - czy wejdą do modelu B ?

Postprzez ijido » 15 lut 2011 10:52:17

Prorok78 napisał(a):
ijido napisał(a):Obrazek
Obrazek

od Nissana terrano 15 wchodzą pięknie
a i nawet niezbyt wystają
jest chyba kilka modeli wzorów
15 alu ET bodajże 10 ale mogę się mylić i może być -10
gdyby nie to ze Fedimy Extremy wystają niesamowicie poza felgę (osłaniając ją)
to wszystko mieściłoby się super pod nadkolem a tak jest na styk i lekko poza z tylu

Moze glupio sie zapytam ale czy ta Frotka na fotce byla liftowana? jesli tak to o ile ?? Wyglada genialnie :) Po prostu jak czolg a jednoczesnie jeszcze w miare 'cywilnie' :) No i jakie to oponki (rozmiar)? Ja musze kupic komplet (na pewno AT gdyz duzo czarnego mam przed soba) i nie moge wybrac rozmiaru...:( Autko bedzie troche liftowane (sprezyny + drazki) ale to pozniej.. No i nie moge sie doczytac jaki max rozmiar zmiesci mi sie do seryjnej Frotki B long....:(

Frota podkręcona na oko z przodu, tak żeby się wyrównało z podkładkami gumowymi które wsadziliśmy wtedy z tyłu, przed jazdą w Miękini u Przemka i tak zostało (z tego co pamiętam podkręciłem ponad 8cm od tego co było), na tym wyjeździe były sprężyny twarde od prezesa więc wisiała wyżej, a teraz ma sprężyny z A i jest na równo. Nadkola trzeba było od strony chlapaczy podciąć w środku kawałki blachy, wywalić chlapacze i jest rewelacja.
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Prorok78 » 15 lut 2011 12:54:53

Rozumiem ze nie wymieniales amorkow anie nie przerabiales mocowan wahaczy ? Tylko inne sprezyny i podkrecenie ?
A te oponki to jaki rozmiar jest (metryczny) ??:) No i jeszcze jedno - gdzie i za ile dopasc takie podkladki/sprezynki ??

Nie no... to autko po prostu wymiata... tez chce moja tak zrobic :) - niby seria ale wyglada jak czolg :)
„W życia wędrówce, na połowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak nieomylnej drogi,
W głębi ciemnego znalazłem się lasu”
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Lechu » 15 lut 2011 14:27:08

Tomik :beer: dla ciebie rozwiałeś wiele wątpliwości co do felg z jakim ET do froty B,jak będzie jeździc jak wygląda to już wiem jakie felgi kupić :D a tak patrząc z profilu na ten przód to ciut wieksze oponki też by się zmieściły,chyba??
Lechu

Postprzez tomik » 15 lut 2011 15:10:31

no raczej większe nie bardzo trzeba by już dość mocno podciąć nakładkę plastikową na błotniku ,i troszkę podciąć błotnik. Niema miejsca przy skręconych kołach
tomik

Postprzez Lechu » 17 lut 2011 12:50:08

Tomik i jak jazda na tych kołach mieści się w nadkolach :?: a i daj podobna fotke jak ijido żeby było widać całe auto
Lechu

Postprzez tomik » 17 lut 2011 14:22:46

dam fotki jak skończę jeszcze autko muszę podnieść ale w tym tygodniu raczej nie dam rady ,a jazda ok tylko jak piszę jeszcze nie pod niesiona i lekko mi przyciera przy mocnym skręcie więc i w teren nie jezidziłem aby zobaczyć jak to się wszystko zachowa
tomik

Postprzez tomik » 17 lut 2011 14:43:11

ach poszedłem z nudów i zrobiłem fotki na razie wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tomik

Postprzez Lechu » 17 lut 2011 18:04:05

No no pogratulować dla kolegi o to chodziło luxio :1: a co odnośnie że u ijido wygląda jak czołg to sprawka progów bocznych ich brak podwyrzsza optycznie frote,i na odwrót,chyba że dać takie ażurowe z rur zagięte do góry ale to inny wątek :boss:
Lechu

Postprzez tomik » 17 lut 2011 18:23:40

tak progi obniżają optycznie ale puszczę ją jeszcze 6 cm do góry i chyba będzie git powinno wtedy mi wyiść 58,5 od osi do nadkola tył
tomik

Postprzez marrko » 17 lut 2011 20:08:06

Srednica zewn. tych AT wychodzi jak pokazuje przelicznik ? Czy w MT przy takim samym rozmiarze średnica zewn. opony jest większa ? Gdzieś tak słyszałem.
marrko

Postprzez tomik » 17 lut 2011 20:53:31

może być różnica w wysokości opon jest sporo opisane w oponach do froty A .Gdzieś tam było napisane że niby 2 firmy ten sam rozmiar ,a wysokość opony się różni. Moim zdaniem mt będzie nie co wyższy ze względu na budowę bieżnika ,nawet chyba czytałem na rym forum że tak jest.
Na tej stronie do nie których opon jest przypisana wysokość więc można luknąć

http://www.opony-4x4.pl/
tomik

Postprzez tomik » 28 lut 2011 19:37:06

a więc dalej dla zainteresowanych ,dzisiaj po małym lifciku polatałem troszkę po lesie wrażenia z jazdy na tych felach i gumach ok tył ładnie się chowa przy wykżyrzch ieżeli chodzi o przód do wycięcie nadkola podcięcie plastiku na błotniku i pod klepanie rantu błotnika i też jest ok.

ps'' po podkręceniu przodu byłem na zbieżności i podszedłem do gościa od przeglądów z pytaniem o wystające kała1,5 cm powiedział że muszą już być dokładki ,koła nie mogą wystawać nawet 0,5cm
tomik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koła felgi opony