Witamy !

Opony

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Re: Opony

Postprzez benek-36 » 28 lis 2010 10:56:26

i przyszla zima na wyspy a ja dalej z oponami w polu a tu wyjazd do Szkocji no i oczywiscie swiateczny do Polski zerknijcie na linka

http://www.ctyres.co.uk/fitted.php?widt ... er=&query= position,fittedprice asc

co myslicie o oponach z tej stronki mi chodza po glowie Falken AT 4X4 107S tylko jakos informacji nie moge znalezc na ich temat a moze sami cos mi poradzicie
benek-36

Postprzez JJKILLER » 28 lis 2010 12:06:07

benek-36 napisał(a):i przyszla zima na wyspy a ja dalej z oponami w polu a tu wyjazd do Szkocji no i oczywiscie swiateczny do Polski zerknijcie na linka

co myslicie o oponach z tej stronki mi chodza po glowie Falken AT 4X4 107S tylko jakos informacji nie moge znalezc na ich temat a moze sami cos mi poradzicie

Z tych wszystkich na tej stronce to te Falken'y wyglądają najprzyzwoiciej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ADAM SP3WXO » 28 lis 2010 20:09:50

benek-36 napisał(a):i przyszla zima na wyspy a ja dalej z oponami w polu a tu wyjazd do Szkocji no i oczywiscie swiateczny do Polski zerknijcie na linka

A ile chcesz wydać na opony? Mam nadzieję, że chcesz kupić 4 sztuki lub 5.
ADAM SP3WXO

Postprzez benek-36 » 28 lis 2010 21:27:51

ADAM SP3WXO napisał(a):

A ile chcesz wydać na opony? Mam nadzieję, że chcesz kupić 4 sztuki lub 5.

szczerze to chce kupic tylko 2 bo jak kupilem frotke to 3 miesiace wczesniej byl wymieniony komplet opon na Runway enduro tyle ze barany nie zrobily zbieznosci i teraz z przodu mam nowe zajechane do drutow po wewnetrznej wiec teraz kupie dwie na tyl a te z tylu pojda na przod a za duzo nie chce wydawac bo mam juz zaklepane Insy Turbo ale beda dopiero po nowym roku
benek-36

Postprzez JJKILLER » 28 lis 2010 23:22:40

benek-36 napisał(a):szczerze to chce kupic tylko 2 bo jak kupilem frotke to 3 miesiace wczesniej byl wymieniony komplet opon na Runway enduro tyle ze barany nie zrobily zbieznosci i teraz z przodu mam nowe zajechane do drutow po wewnetrznej wiec teraz kupie dwie na tyl a te z tylu pojda na przod a za duzo nie chce wydawac bo mam juz zaklepane Insy Turbo ale beda dopiero po nowym roku

To może najpierw zainwestuj w geometrie kół a potem w kapciochy 8;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez benek-36 » 29 lis 2010 08:41:25

geometria zrobilem zaraz po zakupie a oponki wczoraj sie zdecydowalem na te falkeny teraz tylko czekac na telefon o ktorej przyjada montowac
benek-36

Postprzez pavca » 30 lis 2010 11:42:34

Rok temu zainwestowałem w Falken-y (Made in Japan) i powiem że rewelacja :) Nie dość że jeździłem na nich prawie do końca maja :) i praktycznie dalej wyglądają jak nowe to w śniegu dosłownie sprawują się rewelacyjnie. Polecam.
Patrz często w lusterka ! Frontery są wszędzie :)
pavca
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 2
Pochwały: 2
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez jarek1984r » 30 lis 2010 20:42:43

witam.mam w swojej frontce złożone oponki bridgestone deler AT w rozmiarze 235/70/16.jest to jak na razie jedyne auto w rodzinie.mam do asfaltu ok 1 km. dziś ciągnąłem spodem po śniegu, ale przejechałem. i tu pytanie:czy lepiej zakupić oponki typu m/t czy raczej łańcuchy(nie jeżdze w terenie ,a tylko w/w drodze do domu) , bo mocno mnie zawiewa.zeszłej zimy oponki zimowe do suv-a nie zdały egzaminu(często stawałem w zaspach i łopata), śnieg sięgał do dołu zderzaka. do pracy mam 4 km po drodze gminnej utwardzonej, często zasypanej. czy nic by się nie stało gdybym przejechał ok 1 km na łańcuchach po asfalcie(lub czymś przypominającym asfalt).myślał nad łańcuchami o średnicy pręta 9.Dodam ze nie mam szpery w moście lub dawno wysiadła.fronterka A sport lift 2.0+lpg . z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
jarek1984r

Postprzez STRUNA » 30 lis 2010 21:10:49

Na ATkach powinnien dawać lepiej niż na MTkach dlatego że ATek bardziej zbliżony jest budową do zimówki. MTek robi świetnie w kopnym głebokim śniegu ale rozpędem, bo z miejsca łatwiej będzie Ci ruszyć na zimówce czy ATku.
Ja bym się w łańcuchy i podobne zapinacze nie bawił.
Próbuj pokonywać zaspy rozpędem, z dołączonym przodem jeśli trzeba to na reduktorze na drugim lub trzecim biegu.
A jeśli szukasz wydatków to kup nowe BFG KM2 w zimowym rozmiarze i będzie robiła jak zimówka albo lepiej.
STRUNA

Postprzez jarek1984r » 30 lis 2010 21:51:15

nie szukam wydatków lecz oszczędności. dziś pokonałem zaspy na 2 biegu+reduktor 3500 obr. Na 3 biegu za szybko jak na moje umiejętności i rzuca na boki wbijając się w większy śnieg.z tą prędkością to też różnie-raz płot,raz drogi nie widać bo wszystko wyrówna wiatr śniegiem,a rolnicy takie bruzdy głębokie wyorują głowa mała. zeszłej zimy jak mnie zarzuciło, wpadłem w taką bruzdę zawiesiłem frotke ,to z pomocą musiał przyjść znajomy ciągnikiem 120km 4X4 +lina stalowa fi 18.śniegiem ma jeszcze dosypać to szukam jakiegoś wyjścia.Znajomy namawia mnie na simex ale z kaską słabo to zastanawiam się nad tańszym wyjściem-łańcuchy. tylko tak się zastanawiam, czy jak bym dziennie zrobił 1km po drodze ala asfalt strasznie dziurawej to czegoś bym nie uszkodził. przynajmniej raz w tygodniu jeżdżę do miasta to by chyba było kiepsko na tych m/t, a łańcuchy bym zdjął i ok. tylko czy ktoś już jeździł z was na łańcuchach w głębokim śniegu. jak dosypie tak jak zapowiadają(+30 cm) śniegu to bede miał ok. 60 to na tych moich at nie dam rady przejechać. pozdro
jarek1984r

Postprzez STRUNA » 30 lis 2010 22:36:26

Simex na śniegu się nie sprawdza. Podobnie jak w MTku, brakuje mu drobnych lamelek które to są odpowiedzialne za trzymanie na śniegu. Bo tak to robi tylko gruby protektor przez kopanie.
Łańcuchy generalnie na zimę są ok, ale zdejmowanie i ich i zakładanie jest kłopotliwe. Jak będziesz jeździł codziennie na nich po asfalcie (choćby 1km) to szybko je zedrzesz może nawet i w tą zimę:)
Jaką masz szerokość ATków? Zimowy rozmiar sprawdza się w granicach 225-235mm.
Nie wiem co mam Co doradzić...
Swoją drogą te 30-60 cm śniegu powinieneś pokonać bez problemu!!!
Dziś zasuwałem w zaspach po polach dla frajdy (Ty zasuwasz bo musisz:)), śniegu po same szyby nawiane, błoto się kopie pod śniegiem, reduktor, dwójka i nie ma możliwości żeby stanął! Mam z przodu 7cm liftu i wywalony zderzak, śnieg ładnie się chowa. Daję radę teraz na MTkach typy BFG KM 280 szerokości. Tamtej zimy miałem BFG KM2 235 szerokości i to była poezja, auto jechało tam gdzie chciałem. Teraz też jedzie ale tam gdzie ono chce.
STRUNA

Postprzez jarek1984r » 30 lis 2010 22:55:47

no nie wiem. ja cale życie jeździłem dieslem. miałem spory czas golfa III 1,9 d i szedł jak przecinak. z tą frotką jestem trochę zawiedziony bo myślałem ze będzie sobie lepiej dawała rade( kupiłem ją właśnie na zimę). szwagier ma frilandera i lepiej sobie radzi w zimie na zwykłych zimówkach. moze to dlatego ze najprawdopodobniej nie mam Lsd(jak się kopie w śniegu to to jedno koło ciągnie a drugie stoi do pewnego momentu, później gdy pierwsze stanie drugie obróci się o pół obrotu i stoi dalej ). myślałem o podniesieniu auta, ale nie wiem jak będzie zachowywała się w zakrętach latem(jedyne auto w rodzinie). jaki jest kaszt takiego podniesienia auta(na pewno pomogło by).wracając do łańcuchów to jak asfalt widać to i ja z domu wyjadę :D pozdro
jarek1984r

Postprzez jarek1984r » 30 lis 2010 23:05:19

Ps. doczytałem na forum. jestem coraz bardziej przekonany ze w mojej brak LSD. na tych AT 235 nie mogę ruszyć z miejsca na parkingu gdy przód siedzi w sypkim śniegu, muszę zapiąć przód to jadę. moja została sprowadzona z włoch i tam chyba jest im lsd zbędne. więc to chyba lsd sprawia ze tak śmigasz po tych zaspach.
jarek1984r

Postprzez STRUNA » 30 lis 2010 23:17:09

Może już masz porządnie zdarte te ATki? Może łyse kapcie??
Ja nie ma LSD, daję gazu i auto sypie i rusza na samym tyle. Z resztą mniejszość Fronter miała.
LSD Ci nie pomoże w tej sytuacji. Jeździsz w kopnym śniegu, wszystkie 4 koła mają podobną przyczepność to i napęd rozkładany jest równomiernie.
Profesjonalny koszt liftu to ok. 1500 pln i 2500pln jeśli chcesz dłubnąć drążki.
Ale jeśli nie szarżujesz w terenie to wystarczy podrasować pióra lub podłożyć sprężyny (w zależności od modelu), przedłużyć amory zwykłą rurką, podkręcić drążki i wyrobisz się w 100pln. Napracujesz ale tanio wyjdzie. Lift to dobry pomysł. I opony, musi być bieżnik na zime.
STRUNA

Postprzez jarek1984r » 30 lis 2010 23:42:20

z tego co czytam to lsd bardzo ułatwia życie.cały problem tkwi w drążkach- jeśli da się przestawić na wieloklinie to co z kątem pochylenia koła?nie tnie opon? czy long też ma drążki z przodu-mam sporta.co do opon to nie wiem ile mają głębokości bieżnika- jutro sprawdzę, ale chyba nie najgorsze jeśli lepiej się sprawują od zimówek. pozdrawiam
jarek1984r

Postprzez FROTERKA » 01 gru 2010 06:09:01

To nie jest temat o lifcie.
Jarek, po równym masz te drogę czy pod górkę ? 30 cm śniegu to nie jest dla frotki wyzwanie. dajesz reduktor, trójkę, w ostateczności dwójkę i BUT :twisted: Na ATekach powinno być bez problemu. Myślę, że największym problemem jest Twoja obawa. Rzucać na boki Cię będzie, to normalne. Wrócisz z pracy albo w weekend to sobie na spokojnie poćwicz, przejedź drogą kilka razy na luzie. Tzn. na biegu ale na psychicznym luzie, że nie spieszysz się do pracy. :wink: Łańcuchy to zły pomysł, więcej użerania się ze ściąganiem/zakładaniem. Sporadycznie tak, codziennie nie.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Kristoffer » 01 gru 2010 08:55:41

[quote="Kristoffer"]Witam.
Posiadam takie oponki(BF GOODRICH TRACK EDGE 245/75/16) i teraz zamierzam założyć je na zimę

I założyłem te oponki,powiem tak na sniegu rewelacja na twardym też jest ok ,konstrukcja bieżnika sprawdza się w 100% w obecnych warunkach.
Tak że kolego polecam takie oponki GOODYERA (WRANGLER DURATRAC) jest to odpowiednik mojej opony a zamjerzam je zakupić po nowym roku zamiast typowego M/T
znalazłem je w tym sklepie po bardzo przyzwoitej cenie http://edkar.pl/goodyear-24575r16-goody ... -7864.html
Frontera B Sport RS
Ratownik XTR
lift IRONMAN 3"
Dotz Dakar 15 ET+12J7
BFG AT 31x10.5
http://www.facebook.com/groups/519662818045283/
Kristoffer
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 16
Pochwały: 1
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez sarman » 01 gru 2010 10:02:55

podpowiedzcie, bbo mam do wyboru:
Nokian WR 109 H 255/65R16
PIRELLI SC-ICE 109 T 255/65R16

nówki sztuki i mnie wyniosły by ok 400zl za sztuke, teraz kwestia, które wybrać, mają być typowo tylko na zime/śnieg, bo jak tylko śnieg stopnieje to przerzucam na moje AT Michelina (mam wulkanizacje, więc moge i zimą przerzucać sobie jak tylko dłużej śniegu nie ma i ładna pogoda się utrzymuje)

Jakieś doświadczenia ktoś ma z tymi oponami?
turn on 4x4 i byle do celu..
http://www.czaro.cafe/ - zapraszam po pyszną kawę
https://sarmangroup.org/ - Drukarnia, produkcja reklam
sarman
Bywalec
Bywalec

Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez POPO » 01 gru 2010 12:35:30

Fedima EXTREME
http://www.fedima.pl/submenu/25
co sadzicie o tych oponkach ??
Jak beda sie sprawowac w zimie ??
rozmiar 265/70R16
frotka seryjna bez liftów itp (jedyne co to na drążkach bedzie troche podkręcona:( )
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie :)
ObrazekObrazekObrazek

" :)))))
....)))))

POPOfon - 733530005
POPO
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez mpl » 01 gru 2010 14:31:19

POPO napisał(a):Fedima EXTREME
http://www.fedima.pl/submenu/25
co sadzicie o tych oponkach ??
Jak beda sie sprawowac w zimie ??
rozmiar 265/70R16
frotka seryjna bez liftów itp (jedyne co to na drążkach bedzie troche podkręcona:( )

Jeżdżę właśnie na takich 31" R15 gorzej niż na zimówkach, bo zimówki w piwnicy i nie chce mi się zmieniać.

Na pewno na twardym śniegu, albo lodzie lodzie jest gorzej niż na zimówkach, w głębokim śniegu jest OK. Ogólnie, nie są to zimówki i musisz uważać, częściej będziesz używał napędu na 4 koła niż na zimówkach. W zakrętach gorzej i 2x4 i 4x4. Da się jeździć, plaszczakiem na zimówkach jest podobnie - lepiej się trochę hamuje, ale pewnie dlatego, że ABS mam, a we w frotce nie.
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koła felgi opony