Mam na imię Wieńczysław i jestem z Zabłudowa { mała miejscowość po Białymstokiem } .
Od 3 tygodni posiadam Opla Fronterę 2,5 TDS 96 r.
Na początek miałbym parę pytań do bardziej doświadczonych użytkowników .
1. Po przekręceniu kluczyka wskaźnik ciśnienia oleju pokazuje od razu ok.1/4 skali { silnik nie uruchomiony } --- po uruchomieniu wskazówka wychodzi po za skalę ------- czy to normalne ?
2. Obrotomierz czasem przysypia --- naciskam gaz , słyszę wyższe obroty silnika a obrotomierz nie reaguje { pokazuje " 0 " } --- po lekkim puknięciu w szybkę osłaniającą tablicę wskaźników zaczyna działać i od tej pory działa ------- to też normalne ?
3. Jak to jest z tym napędem na 4 koła ----
a} mała dźwignia na środku ---- napęd na tylną oś
b} mała dźwignia do przodu { zapala się pomarańczowa lampka na desce } ---- napęd na dwie osie ale z włączonym mechanizmem różnicowym czyli samochód kręci jednym kołem przednim i przeciwnym tylnym
c} mała dźwignia do przodu , do siebie i w tył --- i tu mam problem bo różnie to ludzie mówią --- jedni twierdzą , że działa tak samo jak w punkcie " b " tylko z włączonym motoreduktorem --- inni iż jest blokada mechanizmu różnicowego i wówczas wszystkie koła są napędzane ---------- jak to jest na prawdę ?

-- Dodano 23 lip 2013 13:29:31 --
Jeszcze jedno { przepraszam za post pod postem ale nie widzę tu opcji " edytuj " }
4. Słyszałem , że przy włączonym napędzie 4x4 nie wolno mocno skręcać kierownicą bo można połamać sprzęgiełka w kołach --- ile w tym prawdy ?