Jakiś miesiąc temu zakupiłem Frontere B Long Limited, z motorem 3,2 V6 ze Szwajcarii, rok produkcji 1999.
Po przesiadce ze zglebowanego Audi było ciężko się przyzwyczaić ale powoli jest dobrze. Jazda tym autem sprawia mi wiele radości

Jak to przystało na pełnoletnie auto, wymaga dopieszczenia bo w tym wieku pewne rzeczy zaczynają się sypać.
DOTYCHCZASOWE REMONTY:
Na dzień dzisiejszy wymieniłem rozrząd. Z częściami nie było łatwo ku mojemu zdziwieniu, bo przecież to OPEL.
Udało mi się kupić pasek klinowy Continental i rolki rozrządu. Jeżeli chodzi o siłownik napinacza rozrządu to póki co zrezygnowałem z niego, bo cena wahała w okolicach 600 zł,
a po oględzinach z mechanikiem stwierdziliśmy że nie ma luzów ani wycieków i jeszcze powinien wytrzymać jakiś czas. Napiszcie czy dobrze zrobiłem i czy można go skądś taniej wyrwać.
Większe problemy były natomiast z wielorowkiem. Sam pasek kupiłem bez problemów, rolkę napinacza też, pompę wody kupiłem z "Magneti Marelli" bo tylko taka w pobliżu była dostępna
i czy to był dobry wybór to też nie wiem (czekam na wasze opinie), natomiast nie udało mi się nigdzie dorwać drugiej rolki tj. prowadzącej lub też zwrotnej (jak kto woli), a w OPLU możną
ją ściągnąć ale cena jest powalająca, tak więc odpuściłem. No a wypadałoby ją wymienić bo ma luzy jak cholera.
No i ogólnie to nie za wiele wiem o tym samochodzie, jak również o samych napędach i konserwacjach które należy systematycznie robić żeby wszystko śmigało jak trzeba.
Wszelkie sugestie doświadczonych użytkowników FROTY B mile widziane. Chętnie pogadałbym z kimś kto jest w temacie przy piwku ewentualnie przez telefon.
PLANY
W przyszłym tygodniu jestem umówiony ze znajomym na konserwację auta epoksydem.
Zamierzam założyć gaz, wstępna wycena to ok 3500zł za staga i 6000zł Prins. Proszę a wszelkie porady i sugestie tych co zakładali gazior do Froty dotyczące tego na co uważać,
zwrócić uwagę, czego unikać czy nawet jaki gazior polecacie. W audi miałem Landirenzo i mogę szczerze powiedzieć że chodziło to zajebiście.
Usterki:
Zlokalizowałem uszkodzone lusterko boczne od strony kierowcy. Napęd el. słychać że chodzi, ale lusterko jest luźne i chciałbym go wymienić. Jak ktoś wie jak to zrobić to piszcie proszę.
Drugą usterką jest pęknięta ramka szyberdachu, którą widac po jego otwarciu.
Brakuje mi zamka do pokrywy koła zapasowego, bo same koło już kupiłiem

Parujące okrągłe reflektory (dalekosiężne z przodu), piszcie czy da się dokupić do nich jakieś uszczelki albo czy jest inny sposób.
Aha i kwestia dorobienia klucza, bo mam tylko jeden. Jak ktoś zna taniego klucznika, najlepiej takiego który byłby w stanie dorobić kluczyk ze sterowanie centralnego zamka
to piszcie proszę !!!
I to tyle, PRZEPRASZAM że poruszyłem tyle spraw w jednym wątku. WYBACZCIE.
Pozdrawiam WAS wszystkich i liczę na liczne odpowiedzi
ADAM = cygan13
mój telefon jeśli ktoś chciałby pogadać to 514-156-485