Witamy !

Zapowietrznie Pompy Dąbrowa Górnicza Polecam Warsztat

Warsztaty, sklepy, hurtownie polecane przez użytkowników

Zapowietrznie Pompy Dąbrowa Górnicza Polecam Warsztat

Postprzez aequitas2001 » 25 mar 2011 09:51:25

Witam i z przyjemnością polecam warsztat w Dąbrowie Górniczej na ul Łęknice 43 (tel 501213800)
Pokrótce opisze moje problemy. Moja Frotka to wersja B long 2002r 2.2dti 16v (120km pompa wtryskowa PSG 16). Mieszkam w Sanoku woj Podkarpackie.
Jakiś czas temu moje autko zaczęło źle palić po kilku godzinnym postoju
oraz pojawił się błąd P0638 (błąd przepustnicy). Złe palenie jak ogólnie wiadomo może być spowodowane zapowietrzaniem się układu paliwowego.
Tak więc zaczęła się moja droga przez mękę w poszukiwaniu "dziury w całym". Po samodzielnej wymianie przewodów nadmiarowych oraz doszczelnieniu filtra paliwa objawy nie ustąpiły. Zacząłem szukać pomocy fachowej. Po wizycie w okręgowej stacji kontroli pojazdów stwierdzono ze może to być wina uszkodzonych uszczelniaczy na wtryskach i tam może się ma frota zapowietrzać.

Fachowiec Nr 1 - Wymiana uszczelniaczy - Fachowiec po całym dniu walki z autem stwierdził ze to nie to, nie ma co wymieniać i powinienem założyć "oszukiwacz" temperatury w celu wydłużenia żarzenia, w tym celu zostałem skierowany do .

Fachowiec Nr 2 - "Oszukiwacz" - po krótkim testowaniu i analizie stwierdzono ze "oszukiwacz" nie jest potrzebny. Po wykonaniu kilku telefonów (bylem przy tym obecny) do znajomych fachowców fachowca Nr 2 stwierdzono co następuje, jeden nie był w stanie nic powiedzieć, drugi przez telefon stwierdził ze do remontu nadaje się silnik (sic). Ostatecznie zostałem skierowany do

Fachowiec Nr 3 - Po 3 tygodniach! w warsztacie w aucie stwierdzono-zrobiono. Wymieniono 2x oring na pompie wtryskowej ,wymieniono jeszcze raz przewody nadmiarowe, zamówiono przepustnice do opla sigmy w celu usunięcia błędu P0638. Fachowiec stwierdził ze przepustnica w moim aucie jest do góry nogami (sic) w tym celu zamówiono przepustnice z opla sigmy, która oczywiście nie pasowała. Po tym manewrze zamówiono sam czujnik położenia przepustnicy (6 pinowy). Blad znikną, auto dalej nie paliło po postoju. Na koniec fachowiec Nr 3 złożył bron oraz polecił mi wymianę pompy wtryskowej
Po odebraniu auta z warsztatu i powrocie do domu przy ponownym rozruchu błąd P0638 powrócił

Zacząłem szukać nowej pompy ogryzając paznokcie za każdym razem widząc cenę tegoż urządzenia

W ten oto sposób znalazłem zakład który handluje nowymi pompami i po rozmowie telefonicznej, opisaniu problemu umówiłem się na wizytę

Rozwiązanie Problemu - Po dotarciu do celu 300 km z Sanoka stwierdzono-zrobiono w moim aucie
Po wyjęciu pompy wtryskowej okazało się ze w pompie ktoś wcześniej w eksperymentalny sposób założył czujnik położenia walka z innego modelu pompy (paradoksalnie rozwiązanie to działało), stwierdzono również 2 uszkodzone uszczelniacze na wtryskach oraz wadliwy pistolet wtryskowy - patrz Fachowiec Nr 1. Po dobraniu się do oringu na pompie okazało się ze był tam cały czas uszkodzony stary oring praktycznie przedarty na pól - patrz Fachowiec Nr 2
Odnośnie błędu P0638 powodowany był uszkodzeniem zaworu podciśnienia, ale to nie wszystko ktoś w celu oszukania komputera zaślepił przewód podcienienia kawałkiem elektrody Fachowiec Nr 2 ? Z tąd błąd po wyzerowaniu wyskakiwał dopiero po jeździe a nie w warsztacie. Wymieniono wiec zaworek i problem miną

Reasumując koszty i zmarnowany czas
Fachowiec Nr 1 najwyraźniej nawet nie pozaglądał do auta - koszt 0 zł, tak nie wizą pieniędzy. Zmarnowany czas, 2 tygodnie oczekiwania na wolny termin i 1 dzień w remoncie

Fachowiec Nr 2 koszt 30 zł za podpięcie do komputera 1 oraz 1 dzień

Fachowiec Nr 3 koszt 300 zł remont, 500 zł przepustnica, 100 zł potencjometr przepustnicy. Mimo twierdzenia ze wymieniono oring na pompie nie zrobiono tego, prawdopodobnie zaślepiono przewód podciśnienia - stwierdzono potrzebę wymiany pompy wtryskowej Zmarnowany czas 3 Tygodnie !

Panowie w Dąbrowie Górniczej wymienili uszczelniacze , pistolet wtryskowy , czujnik położenia walka w pompie , oring w pompie ,zawór podciśnienia
koszt 1800 zł netto + koszty dojazdu, czas 5 godzin

Auto hula jak nowe wiec jeszcze raz
UWAGA na pseudo fachowców
POLECAM Panów w Dąbrowie
aequitas2001

Re: Zapowietrznie Pompy Dąbrowa Górnicza Polecam Warsztat

Postprzez Manchi » 07 lip 2011 23:15:36

Witam,
Mam pytanie odnośnie tego zakładu, oni specjalizują się tylko w pompach itp. czy raczej znają Frontery i warto by było tam uderzyć z innymi problemami?
Manchi
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Powrót do Auto warsztaty, sklepy, hurtownie..