Witamy !

Opony

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Re: Opony

Postprzez oposs » 10 sie 2009 20:59:19

Moim zdaniem rozczarujesz sie. Moze i beda lepsze, ale i tak zaraz zapragniesz czegos wiecej. A wiec kasa w bloto. Jak chcesz zeby dobrze gryzly to szukaj MT
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Wookash » 10 sie 2009 21:21:13

MT sa bardzo dobre w bloto w zimie i na mokrym czarnym roznie bywa a AT jak sama nazwa wskazuje choc ja na mokrym raz pojechalem i to sporo. Ale ktorych uzywac bedziesz musisz sam zdecydowac i odpowiedziec sobie na pytanie gdzie bedziesz jezdzil czy wiecj terenu i jakiego terenu czy wiecej czarnego. Ja osobiscie zaloze swoje 31 cala do B Longa jak zakupie felgi 15 i zrobie lifta jakies 2 cale. Mam 3.2 V6 na zime jednak do tego silnika zaloze sobie zimowki mam nowki jakies dunlopy ale nie wiem jakie.
Wookash

Postprzez STRUNA » 14 sie 2009 20:50:09

a co sądzicie o kapciach tej klasy?
gra warta świeczki? cena adekwatna do jakości? jak z żywotności np. takich mt-ków a jak oryginalnych?

http://opony-4x4.internetdsl.pl/
http://www.janpol4x4.pl/opony_regenerowane/

jeździ Ktoś na podobnych regenerantach czy lankach aby móc uzyskać poprawne zdanie?
STRUNA

Postprzez Pawel » 14 sie 2009 21:27:13

Struna, wklej jakieś konkretne linki do konkretnych opon... :? W tedy można o czymś po kasztanić...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez STRUNA » 14 sie 2009 22:07:47

Pytam tak ogólnie czy na wytrzymałość dają radę, czy trzymają się w miarę na mokrym, czy przebieg o połowę krótszy jak i cena dwa razy mniejsza? Sądzę że np. MT-ki podróbki w terenie działają podobnie jak oryginalne.

Jak sobie życzysz, dla przykładu proszę taki i oryginalne AT.http://www.janpol4x4.pl/produkt/index.php?id=45
STRUNA

Postprzez Wookash » 14 sie 2009 22:52:10

Ja jezdzilem swojego czasu na takich http://opony-4x4.internetdsl.pl/zdjecia/duze/puma.gif coprawda w rozmiarze 205/.../16 i w Ladzie Nivie ale nie moglem na nie narzekac. W terenie rewelacja dobrze sie oczyszczaly, na snieg super gorzej bylo na mokrym czarnym ale tu bardziej zawinial uklad hamulcowy samochodu oraz brak ABS.
Wookash

Postprzez Pawel » 15 sie 2009 09:49:16

Struna, to http://www.janpol4x4.pl/produkt/index.php?id=45 na XJ z 4.0 pod maską zachowuje się super, jak na "agresywnego" AT'a , nie wiem co z mokrym asfaltem i jazdą na co dzień, widziałem je w akcji na żywo tylko w terenie... :>:
Wookash, Sahary/Pumy są naprawdę dobre, opona typowo w błoto i różne maziste nawierzchnie, na mokrym trzeba mieć na uwadze kształt bieżnika. Więcej o tych oponach powie Krynek... :>:
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez artur_33 » 15 sie 2009 11:19:45

jeżdżę na ALL TERRAIN GLOB-GUM 31x10,5x15 w Sporcie i nie narzekam
Dla mnie najważniejsza była cena, ze względu na to iż nie jestem zdecydowany jakie docelowo opony założyć, więc nie chciałem inwestować ponad 2 tyś na pierwszy raz.
Wiem że są różne opinie dotyczące nalewek, w większości negatywne. Ja , jak do tej pory nie mogę powiedzieć nic złego o tych oponach, a miesięcznie przejeżdżam ponad 2500 km , z czego 80% po czarnym, reszta w terenie.
Jeżeli będę zmieniał buty na MT to szczerze powiem , że będę się zastanawiał nad takimi
http://www.profil-zro.com.pl/opony_terenowe,c-3 ( RANGER M/T 31x10,5x15 )

pozdrawiam
artur_33

Postprzez STRUNA » 15 sie 2009 11:21:09

A jak z przebiegami takich gum?

Amor, 32 " do Froty jak znalazł!
STRUNA

Postprzez STRUNA » 15 sie 2009 11:34:39

Właśnie o takie potwierdzone opinie mi chodziło, od ludzi którzy jeżdżą na tego typu kapciach.
Drąże temat bo ceny są konkurencyjne, dobrym pomysłem byly by AT-ki do jazdy i na dłuższą podróż z rodziną a tańsze nowe nalewki jako drugi komplet MT-ków czy Simexów tylko do wyczynu.
STRUNA

Postprzez oposs » 15 sie 2009 13:20:46

Jezdze na nalewkach Insy, 32'' Dakary :>:
oposs
Moderator
Moderator

Postprzez Pawel » 15 sie 2009 19:31:50

Wydaje mi się, że to http://opony-4x4.internetdsl.pl/zdjecia/duze/puma.gif będzie do Frontery zbyt agresywne... Do tej opony potrzeba sporo mocy pod nogą... Zapytajcie Darkoskiego, on to miał na Frocie 2,8 TDI...
Wszelkie kopie BFG, np. Insa Dakar itp., są w zupełności wystarczające... Bardzo dobra i chwalona jest ta nalewka http://opony-4x4.internetdsl.pl/zdjecia ... nic-AT.gif.

Struna, we czwartek upewniłem się, że Kumho KL-71 ma zaniżony rozmiar, nie ma 31"... :? Aczkolwiek nie ma tragedii. Jeżeli kiedyś będzie na zbyciu jakaś kasa postaram się kupić 32" lub przynajmniej rzeczywiste 31", a jakiej marki jeszcze nie wiem...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez STRUNA » 15 sie 2009 20:04:31

Zgadza się, sam też przeliczałem centymy na cale i nie zawsze wychodziło to jak powinno.
Ale chciałem usłyszeć kilka opinii od ludzi na temat czy z powodu np.słabej gumy czy nie zużywają się za szybko lub są zbyt twarde na mokrym asfalcie.

Czytam i przeglądam inne fora, opinie, nie jest źle.
Myślę, że towar adekwatny do ceny. Sam przekonuję sie powoli na tak. Dobra alternatywa dla ludzi którzy chcę kupić nowe opony ale niekoniecznie mają grube portfele.
STRUNA

Postprzez oposs » 15 sie 2009 20:11:20

Pawel - Amor napisał(a):Wydaje mi się, że to http://opony-4x4.internetdsl.pl/zdjecia/duze/puma.gif będzie do Frontery zbyt agresywne

Bedzie dobrze
STRUNA napisał(a):są zbyt twarde na mokrym asfalcie

Bardzo sliskie ale to sie tyczy wszystkich MT
oposs
Moderator
Moderator

Postprzez wikked » 15 sie 2009 20:15:10

STRUNA napisał(a):Zgadza się, sam też przeliczałem centymy na cale i nie zawsze wychodziło to jak powinno.
Ale chciałem usłyszeć kilka opinii od ludzi na temat czy z powodu np.słabej gumy czy nie zużywają się za szybko lub są zbyt twarde na mokrym asfalcie.

Czytam i przeglądam inne fora, opinie, nie jest źle.
Myślę, że towar adekwatny do ceny. Sam przekonuję sie powoli na tak. Dobra alternatywa dla ludzi którzy chcę kupić nowe opony ale niekoniecznie mają grube portfele.

Nalewka jest sporo cięższą gumą i tu po prostu istnieje większa szansa stracenia przegubu półosi czy mostu. Do lajtowej jazdy bez skakania i czasówek zrobi robotę.
Wookash napisał(a):Ja jezdzilem swojego czasu na takich http://opony-4x4.internetdsl.pl/zdjecia/duze/puma.gif coprawda w rozmiarze 205/.../16 i w Ladzie Nivie ale nie moglem na nie narzekac. W terenie rewelacja dobrze sie oczyszczaly, na snieg super gorzej bylo na mokrym czarnym ale tu bardziej zawinial uklad hamulcowy samochodu oraz brak ABS.

Szczerze przyznam że otwieram szeroko oczy że MT robił nieźle na śniegu. Tłumaczę to tym że rozmiar był "zimowy". Osobiście uważam że AT robi lepiej w zimie niż bardzo dobry MT, ale to tylko oczywiście moje zdanie.
wikked

Postprzez STRUNA » 15 sie 2009 20:15:32

i o to chodzi!!!!
dupką ładnie kręci jak boka złapie!!! :dupa: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
STRUNA

Postprzez oposs » 15 sie 2009 20:17:46

wikked napisał(a):AT robi lepiej w zimie niż bardzo dobry MT

Tak toczno, tawariszcz :mrgreen:
oposs
Moderator
Moderator

Postprzez wikked » 15 sie 2009 20:20:12

oposs napisał(a):
wikked napisał(a):AT robi lepiej w zimie niż bardzo dobry MT

Tak toczno, tawariszcz :mrgreen:

a po polsku?? ja nie gawarit pa ruski :mrgreen:
wikked

Postprzez oposs » 15 sie 2009 20:24:39

oposs
Moderator
Moderator

Postprzez Wookash » 15 sie 2009 20:25:44

wikked napisał(a):Szczerze przyznam że otwieram szeroko oczy że MT robił nieźle na śniegu. Tłumaczę to tym że rozmiar był "zimowy". Osobiście uważam że AT robi lepiej w zimie niż bardzo dobry MT, ale to tylko oczywiście moje zdanie.

Ja tez bylem zdziwiony ale Lada zdecydowanie mniej mocy ma niz frotka, waga okolo 1,5 tony i ten rozmiar co mialem powodowala wgryzanie sie w snieg az do czarnego badz ziemi i nie mielila oponkami dodatkowo posiada centralny mechanizm roznicowy a tego mi brakuje bardzo we frocie tzn w B juz mniej bo guzikiem odlaczam a w A to juz trzeba cofac :(( najbardziej mi to dokuczalo jak jezdzilem 4x4 po ulicach jak sniegu napadalo i wjezdzalem na odsniezony odcinek drogi z dodatkowym ostrym zakretem.
Wookash

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koła felgi opony