Witamy !

Opony

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Postprzez mirokez » 07 sty 2008 22:25:41

Tak zgodze sie ale w tych co ja mam jest inny bierzniki i inaczej sie scieraja, znaczy duzo szybciej
mirokez

Postprzez Elektro001 » 08 sty 2008 01:35:12

Co do nalewek to muszę zgodzić się z TATAREM. Mam też DAKARY i już parę ładnych tysięcy zrobiłem i specjalnej różnicy w zużyciu nie zauważyłem. W zimę też spisują się doskonale - a myślałem, że będzie gorzej. Swoje alusy z FULDAMI sprzedałem i śmigam non stop na MT-kach. Jak mam zachciankę wyskoczyć w teren to jadę (z braku czasu w dzień często jest tak, że w teren jadę o godz. 22:00 - 23:00 :D )
Elektro001

Postprzez wojtekkk » 08 sty 2008 08:23:37

i o to mi właśnie chodziło-nie znasz dnia ani godziny kiedy wylądujesz w kauży

FROTERKA-my się nie kłócimy tylko wymieniamy poglądy a to zasadnicza różnica-nikt nikogo nie krytykuje i nie bluzgamy na siebie-chyba po to jest forum by sobie pogadać
wojtekkk

Postprzez mirokez » 08 sty 2008 08:59:08

wojtekkk siweta racja zgadzam sie z toba w zupelnosci. Wolnosc slowa i wyboru :D
mirokez

Postprzez TATAR » 08 sty 2008 19:16:32

wojtekkk napisał(a):i o to mi właśnie chodziło-nie znasz dnia ani godziny kiedy wylądujesz w kauży

to fakt - nie zbadane są ścieżki nasze :wink:
Prezes
Prezes

Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez smolin23 » 18 sty 2008 10:57:24

A ja mam takie małe pytanko. Czy można oddać starą oponę do bieżnikowania. Mam 4 stare Fuldy 255/75/15 już zjeżdżone ( chociaż niektórzy mówią że "na lato jeszcze będą"). Czy są teraz firmy które nadlewają nowy bieżnik tak jak kiedyś robili to np. ze starymi D-124. Jeśli można to czy ktoś ma jakieś namiary? Nie ukrywam, że chciałbym nadlać jakiś bieżnik MT :twisted:
Nie ma jak w Bieszczadach...
Obrazek
smolin23
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Podkarpackie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez wojtekkk » 18 sty 2008 15:55:05

przypuszczam że wyjdzie nie wiele taniej jak od razu kupic nalewki
a bieznikowanie jest dalej stosowane-ale wiesz że osłabia to znacznie opone
wojtekkk

Postprzez smolin23 » 18 sty 2008 17:11:56

To znaczy mówisz o bieżnikowaniu czy nacinaniu? Ja myślę o nalaniu opony - natomiast nacinanie nie wchodzi w rachubę.
Nie ma jak w Bieszczadach...
Obrazek
smolin23
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Podkarpackie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez bodzio44 » 18 sty 2008 19:12:48

http://www.profil-zro.com.pl/ Podam Ci link do firmy ,ktora robi nalewki.Czy robia to z powierzonego materialu nie wiem.Produkcje nalewek maja rozpoczac za 2 - 3 tygodnie-brakuje im karkasow w rozmiarze15.
bodzio44

Postprzez macias » 14 lut 2008 09:13:28

Witam
możliwe,że to co teraz napiszę już było wcześniej opisywane,ale jestem tu nowy więc wiecie. :oops: ..:)..a chodzi mi dokładnie o oponki, chcę zakupić oponki BF GOODRICH RADIAL M/T..auto głównie uzywane w terenie będzie,,no i oponki jak w zimę śmigają??:)jaki rozmiar tych opon był by bajlepszy na Frotke ??:)
pozdrawiam
macias

Postprzez mirokez » 14 lut 2008 09:30:37

najlepszy rozmiar to 31' ale do B chyba 31' nie wchodzi i trzeba liftowac wiec zostaje 30'. Jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi
mirokez

Postprzez macias » 14 lut 2008 13:47:16

a co sądzicie o oponach Matador MP75 MT ??..auto głównie będzie w terenie używane, mniej na mieście...i czy te oponki dobre są w zime ??rozmiar jaki mnie interesuje to 245/75R16..może być?? :) :)
macias

Postprzez mirokez » 14 lut 2008 14:10:01

slyszalem tez MP75 jest strasznie sliska opona
mirokez

Postprzez macias » 14 lut 2008 15:21:44

a no właśnie, a mi głównie chodzi żeby oponka miała dobre właściwości jezdne podczas zimy... :roll:
macias

Postprzez mirokez » 14 lut 2008 15:43:58

Nie wiem jak teraz ale jakies dwa miesiace temu oponka ta chodzila po 350zl sztkuka. To bardzo dobra cena jak na MT
mirokez

Postprzez macias » 14 lut 2008 16:34:44

no właśnie więc cena nie jest tragiczna taka, a BFGoodrich eMTeki kosztują bodajże ok.530 za sztuke...a oponki innych producentow ??
macias

Postprzez mirokez » 14 lut 2008 16:44:54

Ja mam nalewki yokohamy geo MT - insaturbo sahara2. I bede chcial pozniej kupic nowe orginalne Yokohamy geo MT. Fajna oponka troche glosna ale mi to nie przeszkadza.
mirokez

Postprzez Balkandriver » 14 lut 2008 17:18:09

FROTERKA napisał(a):...niech się wypowie ktoś, np. Balkan, kto ma drugi komplet jak wygląda w praktyce to zmienianie.

Wezwano do tablicy, to jestem.
Tak, mam komplet kół z MTkami i, jak to zwiewnie ujął Wojtekkk - lewaruję, jak wariat, ale nie co 2 tygodnie, a co tydzień, a w zeszłym 2 razy.
Dla mnie jest to idealne rozwiązanie, ponieważ przy moim stylu jazdy, po czarnym nie da się na MTkach jeździć. Z kolei INSA, jaka by nie była, sprawdza się w naszym klimacie i w miękkim podłożu, jakie mamy w Polsce. Natomiast tam, gdzie jeżdżę 2-3 razy w roku - upał i ostre kamienie zabijają INSE. Przerobiłem to - guma zachowuje się przy +50`C jak galareta. Poza tym te bieżniki nie mają ochrony boku opony. A robię na Bałkanach kilka, kilkanaście tys. km rocznie. Więc musiałbym kupić 3 ci zestaw kół/opon - 1 do jazdy na codzień, 2gi do terenu weekendowo-odpałowego i 3ci - wyprawówki.
To lekka przesada i kuracja odchudzająca kieszeń.
Dla mnie ideałem jest 1 zestaw całoroczny z dobrą trakcją na asfalcie i 2gi terenowo-wyprawowy.
Ale każdy ma inne preferencje.
Inna sprawa, że nie tak bez sensu bieżniki INSY mają nazwy takie, jakie mają. Ci, którzy twierdzą, że Sahara lepiej robi od BFG MT, to mają rację, jeśli chodzi o piach - tam ten bieżnik będzie lepszy, z kolei Mountain lepiej sprawdzi się na twardszym podłożu i na asfalcie. Ale na błocie i trawie już cieniutko.
Tak więc, zmieniam koła, i na pewno nie zdążą sparcieć w garażu.
Czego sobie i im życzę.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez tumek » 14 lut 2008 17:38:33

Ja jak na razie śmigam, na co dzień: nalewki InsaTurbo Dakar 235/75/15 ( kopia BFG MT - 300zł/szt.) jeszcze na dobre nie testowałem w terenie, w piachu trochę się kopie, za to błoto to dla niej raj :) , na czarnym jest ok trochę głośna do prędkości 120 km/h potem hałas staje się męczący i zaczyna trochę trząść.
Jeśli chodzi o przyczepność na śliskim to nie było wielu okazji do testowania (zakupione w tym roku), ale komfortowa zimówka to to nie jest, po bieżniku można przypuszcza, że na głębokim śniegu będzie rewelacja, ale ubity zlodowaciały śnieg to będzie poraszka.
Obecnie :
Cztery koła: Patrol GR Y60 - podejście drugie :)
Dwa koła : Honda Transalp XL600V

Dawniej :
Frota 2,3 TD Long - pierwsze 4x4
Patrol GR Y60 - worek bez dna sprzedany w czasie kryzysu :(
UAZ 31512 - własnoręcznie rozebrane na drobne i odbudowane od podstaw, sprzedany niestety :(
Frota 2,2i Sport Edycja 2000
tumek
Bywalec
Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

opony

Postprzez sylwian70 » 15 lut 2008 15:18:43

Od roku mam założone buty do froty regenerowane nalewki 245/70/16 jest to kopia zimowej michelin XPC opona M+S bieżnik ECOKELTIC zalecana na zimę.Przejechałem na nich narazie 15 000km wrażenia niezłe-cicha,dobrze robi w piasku i błocie tylko że nie mam sposobności wyprubowania w śniegu.Bierznik fajna kosteczka, lamele zimowe po przebiegu 15-tys. lekki ubutek gumy może 2mm cena za szt.230zł.Dobra przyczepność na asfalcie z wyważeniem nie było problemów-ogólnie jestem zadowolony z tego zakupu kilka razy wygramoliłem się z torfianej brei było troche strachu lecz gumy mnie uratowały i frota wyczołgała się z opresji.Na zmrożonym to już cudów żadna opona nie dokona gdzie ten śnieg?może następnej zimy!Gdy przyjdzie czas na ponowną wymiane bucików zakup będzie taki sam ten sam model bo są :twisted:
sylwian70

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koła felgi opony