Witamy !

Podkładka magnetyczna pod antenę

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Podkładka magnetyczna pod antenę

Postprzez mikrusik » 28 mar 2010 22:53:19

Nie wiem czy ktoś poruszał ten temat?
Ja nie znalazłem takich informacji.
Widziałem, na autkach podkładki magnetyczne pod anteny magnetyczne.
Ponoć zabezpiecza to lakier przed porysowaniem?! Paprochy pod magnesem, czy pod podkładkę rysuje tak samo lakier :wink:
Mnie ciekawi czy wpływa to na charakterystykę pracy anteny?!
mikrusik

Re: Podkładka magnetyczna

Postprzez Jarek sp3swj » 28 mar 2010 23:13:09

Wpływają i to bardzo w większości anten mocowanych na magnes.

Jak zestroisz z podkładką - to zawsze jej używaj i zawsze stawiaj antenę raczej w tym samym miejscu. Jak zgubiłeś podkładkę. strojenie anteny od nowa i używanie bez podkładki. Anteny "gorsze" są bardziej wrażliwe na grubość podkładki i materiał z jakiego jest zrobiona.

Dylemat czy mies trochę porysowany lakier - czy ryzykować słabsze trzymanie magnesu....

Gdzieś miąłem podobne same pomiary dla anteny z podkładka... http://sites.google.com/site/sp3swj/IC100.jpg

ale teraz nie mogę odnaleźć starych pomiarów - zależnie od modelu anteny rezonans szedł w górę ( jak pamiętam) i pogarszała się (mówiąc prosto) jakość zestrojenia

Zobacz że na tamtych antena jak poszła w narożnik auta... SWR zmienił sie z 1,08 ... na 1,3

:-) zajrzyj kiedyś do Poznania ;-) to się zabawimy w pomiary

PS to nie sa anteny magnetyczne tylko anteny z mocowaniem na magnes :-)
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mikrusik » 28 mar 2010 23:39:20

Mocowane na magnes - święta racja :!: :!: :!:

Wykres widziałem, jest pouczający.

W Poznaniu często nie bywam, ale dla spotkania się z takim gościem jak Ty trzeba będzie.
Koniec pochwał, bo nas o coś posądzą? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Takie spotkanie ma też swoje plusy, nikt nie dyszy na karku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i można spokojnie pogadać ( a już się łudziłem, że po 89 nie będzie trzeba :cry2: ).
W ramach eksperymentu powalczę z podkładką, a może uda się wzorcowo zestroić antenę?
Bo przy 1,2 to chyba zbyt wiele strat? :mrgreen:
Chyba, że ktoś ma inne zdanie od Jarka ?
Zawsze z chęcią posłucham/poczytam to takie pouczające ...
Pozdrawiam
mikrusik

Postprzez danielrajszczak » 29 mar 2010 08:49:44

Montowałem kiedyś antenę z pomiarem do Vectry. Antena na magnes, gościu wziął miernik, wybrał na samym środku dachu najlepsze miejsce i najpierw nakleił okrągłą nalepkę z folii Oracal z przezroczystej transportowej (słabiej trzyma i łatwiej będzie to usunąć). W ten sposób zabezpieczył mi dach jednocześnie naklejka wskazywała dokładnie to miejsce. Pomysł chyba dobry, może i lepszy od tych gumowych podkładek. Mam teraz taką gumową i walczę z nią;) Muszę zmienić na nalepkę jednak wtedy jak czytam czeka mnie ponowne strojenie...
danielrajszczak

Powrót do Audio i CB