Witamy !

Jakie CB-radio, jaka antena, gdzie montować?

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Postprzez mkmb » 01 sie 2007 14:56:41

Jest takie forum cb-radio.pl. Fachowcy tamtejsi twierdzą, że najlepsza antena to montowana na stałe, a jak już musi być na magnes to Sirio ML-145. Co radia to opinii tyle ile modeli, ale też chwalą Unidena 520 za prostotę obsługi, bardzo dobrą modulację i głośnik, trwałość wykonania. Jest zakaz sprzedaży, ale nie użytkowania. Na allegro są dostępne. Jak będziesz kupował w sklepie to najlepiej niech ci podłączą żeby zobaczyć jak działa. Na tym forum są też sklepy i seriwsy, które polecają.
mkmb

Postprzez KOBZI » 01 sie 2007 15:14:48

a czemu ten UNIDEN jest zakazany?? coś się płaci za używanie CB??
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez mirokez » 01 sie 2007 16:32:44

powiem tak, z tego co lyszalem unideny pro 510 i 520 xl starcily homologacje, podobno powoduja zaklucenia, ale czy tak jest na pewno to nie jestem pewien tak slyszalem
mirokez

Postprzez mkmb » 02 sie 2007 08:52:43

Za używanie CB nic się nie płaci ani nie potrzeba żadnych zezwoleń. Homologację straciły z powodu jakiś tam zakłóceń na sąsiednich kanałach. Z tego co wyczytałem to praktycznie nie ma radia, które by dobrze nadawało i odbierało i nie generowało zakóceń. Natomiast radia o słabszej jakości nie pozwolą na normalną zrozumiałą komunikację. Moim zdaniem jeśli chcesz tylko uzyskać informacje o drodze to nie potrzeba ci łączności na odległości kilkunastu km i więcej. Wystarczy ok. 10 km byleby tylko zrozumiale się dogadać. Odradzam też kupowanie radia z bajerami i ogromem funkcji, których i tak nie wykorzystasz w czasie jazdy. Radio powinno być proste w obsłudze. Przy zakupie weź pod uwagę rozmiary oraz to żeby miało RF GAINA, dobre filtry, FM nie jest konieczne, bo 99% w naszym kraju gada na AM. W zasadzie te wymagania spełnia to niestety zakazane radio. Oczywiście i wśród tych może trafić się słabszy egzemplarz, a to wynika z tego że w naszym wyjątkowym kraju radia pracują w 0, a w innych w 5. Stąd wynika konieczność ich przestrojenia na rynek Polski. Przy masowym przestrajaniu nietrudno na niedoróbki, ale to dotyczy wszystkich radii które są u nas sprzedaży, także tej legalnej, a nie mają multistandardu. Jeśli chodzi o anteny to jak pisałem wcześniej najlepiej montowana na stałe, któraś firmy LEMM, a jak magnes to któraś z ML-145 np. sirio, midland, bo presidenta są drogie. Antena najlepiej ok. 150 cm długości. I nie kuś się na jakieś tanie wynalazki anten, szczególnie te dodawane "gratis" do radia, bo to wyrzucone pieniądze. Kurde alem sie rozpisał. Muszę przerwać bo sie klawiatura grzeje. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości (na pewno Ci w głowie namieszałem, też tak miałem przy czytaniu CB-radio) to wal śmiało, żebyś później nie żałował wydanych pieniędzy.
mkmb

Postprzez mirokez » 02 sie 2007 09:15:17

A ja slyszalem jeszcze inaczej, ze unideny 510 i 520 xl to sa pressidenty tylko w troche innej obudowie i tansze o okolo 200zl. Slyszalem w zaiwazku z ty ze pressident polozyl lape na unidenie zeby poprawic sprzedaz swojego radia.

pzdr
mirokez

Postprzez mkmb » 02 sie 2007 09:30:44

No trochę klawisze ostygły. W zasadzie to jest tak, że każdy chwali to co sam ma i trudno wskazać na konkretny model, ale ostatnio tamtejszy guru stwierdził, że Alan 101 jest dobrym radiem, ma bardzo dobry odbiornik, trochę gorzej jest z głośnikiem i modulacją. Jeśli nie Uniden to może to. Cobry 19 dxIV nie chwalą, głównie za fatalne przestrojenie (bez obrazy Elektro), ale rzeczwiście może trafić się dobry egzemplarz. Jeśli chodzi o antenę Hustler to rzeczywiście są opinie o dobrym odbiorze, ale również takie, że ta antena długo nie wytrzymuje, niektózy twierdzą że tylko rok. Nie wiem, nie miałem, powtarzam tylko opinie znawców. Ja nabyłem Sirio zgodnie z tamtejszymi sugestiami. Aha im antena dłuższa tym większy zasięg, ale zbiera też więcej śmieci. Optymalna długość to ok. 150 cm i postawienie na środku dachu. Chyba już wystarczająco namieszałem. :D
mkmb

Postprzez charlie » 07 sie 2007 15:50:52

Ja też ostatnio "chodziłem" za jakimś tanim CB. I co mi polecano to jednogłośnie Uniden 510 albo 520, ponoć (jak już ktoś mówił) robiony na podzespołach Presidenta, więc jakość jakaś powinna być zachowana. A antena Hustler (z magnesówek). Patrząc na allegro to taki tańszy zestaw można dostać za 300 pare złotych.
Niestety nie testowałem tego radia ani anteny więc mówie tylko to co słyszałem.

Pozdrawiam 8)
charlie

Postprzez mkmb » 08 sie 2007 09:13:11

520 jest lepsze, bo ma Rf Gaina.
mkmb

Postprzez mirokez » 08 sie 2007 09:45:02

zgadzam sie ze 520xl jest super, moja matka ma w octavi i ojciec w mercedesie, te radyja cykaja poprostu pieknie !! :D
mirokez

Postprzez mkmb » 09 sie 2007 08:03:54

A jakie mają anteny do tego radyjka?
mkmb

Postprzez mirokez » 14 sie 2007 19:38:55

jednak nie polecam midlanda alana 199, wlasnie mi sie zepsul
mirokez

Postprzez KOBZI » 15 sie 2007 08:04:50

uuuuu nie lubimy psujących się radyjek :(
u mnie CB poczeka bo teraz planowana jest wymiana rurek dookoła autka (ale to w czasie urlopu od 1 września :D)
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez wojtekkk » 15 sie 2007 08:48:34

ja mam zwykłego alana 100 i starcza -radyjka w zasadzie używam tylko w terenie, w trasie nawet nie włączam. Czyli w zasadzie potrzebna mi jest łączność na odcinku do 1 km. Jak miałem antene na dachu to ściągałem nawet z 15, teraz mam na tylnej klapie (osłabia to sygnał) ale dla mnie wystrcza
wojtekkk

Postprzez bardzin » 17 sie 2007 12:04:30

witam
ja moje radyjko wsadziłem w ten schowek pod popielniczką, tyle że musiałem wyciąć dziurę z tyłu w plastiku żeby przewód anteny z wtyczką sie tam schował.
mam Cobre DX19 i jest na tyle mała że się zmieści spoko. Ale radyjka nie polecam a napewno nie z anteną jaka zazwyczaj jest w zestawie.
fotki zrobię to podepnę :)
bardzin

Postprzez dljm » 04 wrz 2007 06:49:11

witam
ja też po zlocie stwierdziłem że cb to fajna sprawa
ale jestem w tym temacie zielony
jaki sprzęcik polecacie
tak żeby cały zestaw zmieścił się w 1000 zł ?
... najbardziej zagorzałymi przeciwnikami automatów, są najczęściej ludzie, którzy nigdy nimi nie jeździli ...
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 5
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mkmb » 04 wrz 2007 07:42:59

Za tą kwotę to już można poszaleć. Radio - President Harry Classic ok. 540 zł, a antena to zależy czy chcesz magnes, czy dziurę w dachu, gdzieś 200-250 zł. Tylko musi być wytryzmała i ze sprężyną skoro zbroisz auto do terenu.
mkmb

Postprzez dljm » 04 wrz 2007 08:03:04

thx
myślę że antena na stałe, nie dłuższa niż 50 cm
co proponujesz
... najbardziej zagorzałymi przeciwnikami automatów, są najczęściej ludzie, którzy nigdy nimi nie jeździli ...
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mkmb » 04 wrz 2007 08:08:34

50 cm to jest krótka antena, ale z kolei lepsza do terenu. Powiedz jescze czy zależy Ci na dalekich łącznościach, czy parę km wystarczy.
mkmb

Postprzez dljm » 04 wrz 2007 08:20:26

głównie chodzi mi o to żeby porozumiewać się pomiędzy samochodami jadącymi razem (np. na zlocie, lub rajdzie)
czyli kilka kilometrów wystarczy
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mkmb » 04 wrz 2007 11:32:05

To i dobrze, że nie masz wielkich wymagań, bo krótka antena raczej daleko nie bedzie nadawać, ale z tym do 50 cm będzie ciężko. Tu masz kilka modeli z długościami:
Lemm AT-106 - 82 cm
Lemm AT-900 - 82 cm
President Hawai - 72 cm
President Carolina - 43 cm
President Kentucky - 75 cm
Wszystkie mają regulację kąta, czyli możesz je pochylić jakbyś nie mógł wjechać do garażu.
President Kentucky i Lemm AT-106 są na sprężynie, czyli będzie trudniej je uszkodzić w lesie.
Są jeszcze anteny helikalne, krótkie jak potrzebujesz i o bardzo dobrym odbiorze i nadawaniu, ale delikatne w konstrukcji, więc do naszych aut się nie nadają.
Jak będę coś więcej wiedział to jeszcze napiszę. :D
mkmb

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio i CB