Witamy !

Moje plany na audio

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Re: Moje plany na Audio

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 21:47:10

No u mnie cos tam bylo ale nie wiem czy to mikrofon wygladalo jak czujka od alalrmu taka co przy slupkach jest. Telefon mam w samochodzie tzn modul gsm gdzies jest bo jak wylaczam zaplon to pika glosnik pod fotelem a sluchawke zdemontowalem bo mnie draznila.
Wookash

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 21:49:18

a moze wicie gdzie moze byc modul gsm zamontowany?
Wookash

Postprzez ijido » 08 gru 2009 22:46:10

czyli mam rozumieć że każdy duży głośnik ma osobne złącze z tyłu radia a te malutkie podłączam do dużego głośnika + do +, - do - i pomiędzy to jakiś kondziorek czy już nie trzeba? a jak mi brakuje tylu wyjść z radia? a nie chce kupować wzmacniacza bo do mojego grania to co radio daje to aż za dużo tylko chciałbym bardziej przestrzenniej to jak dołączyć do istniejących kolejne duże?

A jakbym kupował wzmacniacz dodatkowy to co raczej podłączyć tylko wzmacniacz do radia a głośniki do wzmacniacza wszystkie?
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 22:59:24

Tak zrob tak jak piszesz. Radio masz 4x45 wiec wystarczy wyjsc. W kostce bedziesz mial 8 przewodow na glosniki i na przewodach w sony sa opisy czyli co jest plusem a co minusem i gdzie ida czy lewy przod czy lewy tyl itd. Zakladam ze masz minimum 2 duze glosniki i 2 male to podlacz duze do radia a male do tych duzych. Na tyl do drzwi analogicznie. Do zwyklego sluchania wystarczy a kiedys kupisz skrzynie i wzmacniacz do skrzyni wystarczy 2 kanalowy z mozliwoscia zmostkowania wlozysz skrzynie w bagaznik i bedzie gralo.
Wookash

Postprzez ijido » 08 gru 2009 23:08:24

znaczy mam we Frotce 2 z przodu w drzwiach i z tyłu w dachu 2 a chciałbym dać 2 takie jak w przednich drzwiach to i w tylnych i właśnie nie wiem jak je podłączyć i do których wyjść dokładnie
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.

ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 23:22:54

czyli 6 glosnikow? no tu juz sie problem robi teoretycznie tweetery mozna wpinac rownolegle do glosnikow ale 2 duze glosniki juz jest gorzej zmienia impedancja a co za tym idzie obciazenie samego radia. w skrajnym przypadku padnie koncowka mocy. w mniej skrajnym bedzie ciszej gralo. jak nie chcesz wydawac duzo kasy to zerknij w intstrukcje od radia w jakim zakresie pracuej na wyjsciu chodzi o impendacje o ile dobrze pamietam to radia sony pracowaly w zakresie 4-8 omow ale juz nie pamietam za bardzo wtedy mozna wpinac 2 glosniki. zrob tak w froci b w przednich drzwiach masz miejsce na tweetery jak je posiadasz do podepnij rownolegle do glosnika a te podepnij do wyjscia przedniego radia, tylne glosniki z drzwi podepnij razem z tymi z sufitu tez rownolegle.
Wookash

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 23:36:43

Wookash

Postprzez ijido » 08 gru 2009 23:50:05

Wookash napisał(a):tylne glosniki z drzwi podepnij razem z tymi z sufitu tez rownolegle.

eeee... chyba szeregowo wtedy będą na 8 OHM a jak podepnę duże równolegle to padnie rezystancja i końcówka będzie pracowała jak na zwarciu jakoś tak chyba było z tego co pamiętam o podłączaniu rezystorów.

Dzięki za linki, przeglądnę je na pewno.

Zastanawiam się co to jest za kostka (wygląda na nieużywaną) co jest luzem schowana pod zaślepką na drobne do automatu. Sporo ma tam kabelków.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.

ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Postprzez Wookash » 09 gru 2009 10:28:31

Poczytaj linki fajnie jest opisane co i jak. A kostka jest do podlaczenia kompa do diagnostyki.
Wookash

Postprzez michal 2,8tdi » 09 gru 2009 17:20:45

Heyka :D
ja z takim Pytaniem czy ktoś Nie potrzebuje Wzmacniacza
2 kanałowego Firmy INFINITY jest to bardzo potężny wzmacniacz
bo ma 1500 Watt RMS Po zmostkowaniu 2 kanałow czyli 1 kanał 750 watt przy 4 ohmah
urzywany,nie naprawiany,sprawny ;)
michal 2,8tdi

Postprzez ijido » 09 gru 2009 20:48:23

przesądzone, przerabiam audio...
dziś po telefonie do serwisu Opla dowiedziałem się że jak przyjdę do nich z dowodem rejestracyjnym pojazdu i zabulę 100zł to mi podadzą komplet wszystkich kodów oryginalnych mojego auta (radio, immobilizer, inne jakieś), a jak wyciągnę jeszcze 150zł to dostane czysty kluczyk który będę mógł dorobić sobie żeby mieć 2,porażka...
więc na co mi oryginalne radio opla jak wsadzę tego Sony co mam po kuzynie haha... a całkiem fajne jest.
Na dodatek znajomy gość w serwisie RTV powiedział mi ze jak mam wyjścia 4Ohm to mogę równolegle na jedno wyjście podłączyć 2 głośniki 8 Ohm bez większych strat i ryzyka, tylko muszę pamiętać by nie pomylić biegunów bo wtedy będą głośniki interferować i szybko uszy bolą od tego.
Acha gdzie w Krakowie kupić te gumę samoprzylepna do wygłuszania, bo gąbka być nie może żeby nie siąkła wilgoci. Chyba ze jakiś miękki styrogum i na butaprenie go (wersja hardcorowa).
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.

ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Poprzednia strona