Witamy !

Jakie CB-radio, jaka antena, gdzie montować?

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Re: CB-radio

Postprzez Wookash » 24 sie 2009 17:32:44

Ja obecnie mam 2 anteny jedna na magnecie na dachu w dalsze trasy a druga na klapie z tylu na miasto i w teren. Obydwie antenki maja po 1,5m. Z tego co czytam z tej na magnesie chyba zrezygnuje bo rzeczywiscie przy jezdzie z predkoscia okolo 150 lezy na dachu a ta na klapie niewiele sie odchyla. Testowalem i jedna i druga w trasie obydwie dobrze sie sprawowaly. Antena na dachu to Sirio ML145 a na klapie jakis stary Lemm.

Pozdr.
Wookash

Postprzez JJKILLER » 04 wrz 2009 01:58:09

Ja nad bagażnikiem miałem antenkę GSM, a że z niej nie korzystałem to poszła na zasłużony odpoczynek a w jej miejscu jest ML145. Radyjko "Pan Hardy" zamontowane zamiast oświetlenia, a oświetlenie przesunięte ok 20cm w stronę środka dachu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Jarek sp3swj » 04 wrz 2009 11:07:00

a ta blacha po lewej... nie przeszkadza ?? nie oskalpuje cię ??
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez JJKILLER » 04 wrz 2009 12:03:34

To jest plastikowa płytka, i jest dość sprężysta, i jest tymczasowa. Planuję zrobić blaszkę od spodu, przykręcaną na te dwie śrubki, które przykręcają głośnik i wygiętą w stronę szyby pod kątem ok 45st bo tak jak teraz to trochę niewygodnie się gruchę wiesza.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sebano79 » 20 paź 2009 18:07:21

Witam! I ja od dłuższego czasu przymierzam się do kupna radyjka. A że rzuciliśmy z żoną palenie to chciałbym poświęcić w te miejsce popielniczkę, tym bardziej ,że jako schowek średnio się spisuje. Wybór padł na unidena z racji jego wymiarów (popielniczka) i ceny. Niestety aukcje są regularnie usuwane z allegro przed administratorów i nie udało mi się jak dotąd nic wylicytować. Szukając w międzyczasie czegoś o podobnych wymiarach natrafiłem na Sunker elite One oraz Two. O dziwo pomimo ich ceny (do 150zł) opinie o tych radyjkach na cb-forum są bardzo dobre. Mam w związku z tym pytanie, gdyż za popielniczką jest "blacha", która przeszkadza w całkowitym wsunięciu radia (mierzyłem unidena 520). Trochę to będzie pracochłonne, ale czy mogę kawałek jej odpiłować bez szkody dla konstrukcji? Chodzi mi konkretnie o otwór wielkości gniazda anteny.
Antenę dostałem w spadku od poprzedniego właściciela i jest ona zamocowana na dorobionym uchwycie w miejscu mocowania relingu:
Obrazek
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Pawel » 20 paź 2009 18:27:18

Ja mam radio pod popielniczką w półeczce i tam z tyłu też jest blacha... Wywierciłem otwór i wtyczka antenowa mieści się bez problemu...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Jarek sp3swj » 20 paź 2009 20:04:12

Nie wiem jaka popielniczka jest w A - ale w B w miejsce popielniczki wchodzi radio Lafayette - pisałem wcześniej i dawałem fotki - radio jest chyba obecnie najkrótsze na rynku.

Co do anteny to regularnie będe polecał antene Sirio Triflex mocowana w miejsce oryginalnej radiowej - naprawdę działs dużo lepiej niż jakaś "niby dobra magnesówka"

Z tym mocowaniem dorabianym zamiast relingów - czy ma to mocowanie połączenie z karoseria samochodu w miejscu gdzi ejest ten "ajzol" - ważne.
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Tomkoski » 20 paź 2009 20:39:58

sebano79 napisał(a):Witam! I ja od dłuższego czasu przymierzam się do kupna radyjka. A że rzuciliśmy z żoną palenie to chciałbym poświęcić w te miejsce popielniczkę, tym bardziej ,że jako schowek średnio się spisuje. Wybór padł na unidena z racji jego wymiarów (popielniczka) i ceny. Niestety aukcje są regularnie usuwane z allegro przed administratorów i nie udało mi się jak dotąd nic wylicytować. Szukając w międzyczasie czegoś o podobnych wymiarach natrafiłem na Sunker elite One oraz Two. O dziwo pomimo ich ceny (do 150zł) opinie o tych radyjkach na cb-forum są bardzo dobre. Mam w związku z tym pytanie, gdyż za popielniczką jest "blacha", która przeszkadza w całkowitym wsunięciu radia (mierzyłem unidena 520). Trochę to będzie pracochłonne, ale czy mogę kawałek jej odpiłować bez szkody dla konstrukcji? Chodzi mi konkretnie o otwór wielkości gniazda anteny.
Antenę dostałem w spadku od poprzedniego właściciela i jest ona zamocowana na dorobionym uchwycie w miejscu mocowania relingu:
Obrazek

Ja tak zrobiłem (Uniden 520) ale bez podpiłowywania.
Trochę wystaje ok. 3cm, ale planuje na nim (na radiu) zamontować jakiś termoter (temp. na zewnątrz i w środku).
Tomkoski

Postprzez sebano79 » 20 paź 2009 21:12:27

Jarek sp3swj napisał(a):Nie wiem jaka popielniczka jest w A - ale w B w miejsce popielniczki wchodzi radio Lafayette - pisałem wcześniej i dawałem fotki - radio jest chyba obecnie najkrótsze na rynku.

Z tym mocowaniem dorabianym zamiast relingów - czy ma to mocowanie połączenie z karoseria samochodu w miejscu gdzi ejest ten "ajzol" - ważne.

ad.1 Niestety w A popielniczka ma szerokość tylko 12 cm
ad.2 mocowanie jest sprawdzone i działa elegancko. Na antenie którą posiadam niosło na ponad 10 km bez zakłóceń.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez JJKILLER » 21 paź 2009 01:12:43

Ta blacha w popiołce jest przykręcona na chyba wkręty (2 do góry i jeden do "pleców") do takiej plastikowej płytki w srodku, i ta plastykowa płytka nie ma z tego co się orientuję żadnej innej roli niż trzymanie tej blachy więc spokojnie możesz sobie ją wykręcić (blachę) a otwór na antenę zrobić w tym plastiku to z czasem jak byś zrezygnował z tego rozwiązania wstawiasz z powrotem blachę i popiołkę i śladu nie ma :)

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sebano79 » 21 paź 2009 14:15:19

Ta o której piszesz to nie problem. Już ją odkręcałem. Chodzi mi taką w głębi, która nie pozwala do końca radia wsunąć i wystaje ok 3cm (uniden).
edit:
Ok, przypadło mi do gustu radyjko polecane przez Jarek sp3swj (Lafayette Zeus). Zamówienie przed chwilą złożyłem w "strefakierowcy.pl" i teraz czekam na przesyłkę. Mam też ochotę na antenkę sirio triflex z tych samych powodów co kolega Jarek (garaż), ale niestety nie wszystko na raz. Wyrażę swoją opinię jak sprzęt dojdzie i go przetestuję!
ps. zdania na temat zasięgu triflex'a są podzielone i zastanawiałem się czy jest możliwość jej "tuningu"? Dostępne są zapasowe baty więc pomyślałem , że może dało by się wkręcić coś dłuższego niż standardowe 50 cm?
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Re: Zestaw na małe pieniądze :)

Postprzez sep900 » 19 lis 2009 21:32:57

też chciałbym takiego w bagażniku w skrzyneczce, ale niestety moja butla z gazem mi na to niepozwala :( ponoć mozna ją jakoś zamontować pod podłogą ale nic więcej o tym niesłyszałem, ile pojemności ma twoja butla?
sep900

Postprzez Wookash » 19 lis 2009 21:52:54

sep900 napisał(a):też chciałbym takiego w bagażniku w skrzyneczce, ale niestety moja butla z gazem mi na to niepozwala :( ponoć mozna ją jakoś zamontować pod podłogą ale nic więcej o tym niesłyszałem, ile pojemności ma twoja butla?

Przeszukaj forum w dziale o LPG jest chyba wszystko opisane co i jak.
Wookash

Postprzez sep900 » 19 lis 2009 22:00:47

Dzięki Wookash zaraz obczaje ;)
sep900

Postprzez sep900 » 20 lis 2009 20:32:55

panowie co myslicie o tym? http://www.cb-radio.info.pl/sklep/radio ... d,557.html chce je włozyc w polke pod radio. a antene zamontoac albo na tej rurze od kola zapasowego na obejme albo na odejme na klape bagaznika, ktoa opcje mocowania polecacie i jaka antene do niego chodzi mi glownie o dlugosc i moze jakies konkretne linki do anten polecanych przez was? pzd.
sep900

Postprzez sep900 » 20 lis 2009 20:35:11

ale bardziej podoba mi sie to : http://www.cb-radio.info.pl/sklep/radio ... id,58.html model troche bardziej zaawansowany
sep900

Postprzez amaj23 » 20 lis 2009 20:50:34

To drugie to podróbka Alana 48 Multi, nie wiem jak podróbka ale oryginał jest OK.
Ja mam dwa Alany 48 Multi i jestem z nich zadowolony.
Co do anteny to jak nie chcesz zbyt długiej i zasięg około 5km ci wystarczy to polecam Triflexa montowanego na stałe zamiast oryginalnej anteny do radia.
Triflex jest anteną zespoloną i podpinasz pod nią radio, cbradio i telefon GSM.
amaj23

Postprzez brum » 20 lis 2009 23:41:32

Mam TTI 880 od dwóch lat i jest ok, na forum cb twierdzą że jest lepsze od alana ale jak jest w rzeczywistosci to nie wiem. Ogólnie dużo funkcji z których się nawet korzysta :>:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez sep900 » 21 lis 2009 00:02:59

BRUM a jaka masz w niej antene i jakiej dlugosci? gdzie zamocowana?
sep900

Postprzez brum » 21 lis 2009 00:16:55

Lemm 1500 na uchwycie koła zapasowego.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio i CB