Witamy ! |
---|
|
brum napisał(a):no dobra, ale iskra powinna być na każdym oddzielnie.
brum napisał(a):Czyli bez sensu to jest skoro iskra jest parami. Cały czas myślałem że iskra jest na każdym oddzielnie, bo przecież tylko jeden ma zapłon.
brum napisał(a):Czyli bez sensu to jest skoro iskra jest parami. Cały czas myślałem że iskra jest na każdym oddzielnie, bo przecież tylko jeden ma zapłon.
JJKILLER napisał(a):A zamień wtyczki wtryskiwaczy na 2 i 3 wtrysku (lub 1 i 4)
zenek12 napisał(a):JJKILLER napisał(a):A zamień wtyczki wtryskiwaczy na 2 i 3 wtrysku (lub 1 i 4)
Jednak co do jednoczesnych wtrysków, to szczerze wątpię żeby następowały jednorazowo chyba, że po dwa cylindry wykonywałyby ten sam suw. Ale to raczej przeczy idei budowy rzędowego silnika czterocylindrowego, która zakłada suw pracy na jednym cylindrze w każdym momencie pracy silnika.
Chyba jestem pierwszym, który odwołał się do budowy tak małego "samochodu" na tym forum
Wręcz przeciwnie. Moc jest tłumiona przez opór w wydechu. A ten jest największy, gdy cylindry dmuchają w siebie nawzajem. Tak właśnie się dzieje, gdy wydech następuje co chwila w innym cylindrze. Rozwiązania są dwa: wydłużanie sekcji kolektora dedykowanej danemu cylindrowi (w wersji ekstremalnej aż do końca wydechu - 4/8/12 rur lub dzielone rury) albo właśnie parowanie cylindrów (wersja ekonomiczna). W takim trybie 2 cylindry dmuchają równocześnie kolektor, więc sobie nie przeszkadzają. A zanim znów nastąpi kolejny wydech, to spaliny zdążą przejść dalej w kierunku wylotu. Oczywiście kluczowe są tu długość i kształt kolektora. Nie bez powodu tuning silnika polega na wymianie kolektorów. Łatwo sobie zobrazować problem łącząc 3 rury i dmuchając w jedną w nich - powietrze będzie wylatywać z 2 pozostałych końców. Ale jeśli dmuchnąć równocześnie w 2 końce o tej samej długości, to całość powietrza pójdzie w trzeci koniec. I o to właśnie tu chodzi.JJKILLER napisał(a):gdzieś mi się o uszy obiło że x22xe i x22se że wtryski i zapłon pracują w nich parami, ale też mi to jakoś nie za bardzo by pasowało bo między jedną parą a drugą byłby znaczny spadek mocy silnika...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość