Witamy !

[All] Wcięło klakson

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

Re: Wcięło klakson

Postprzez Safek » 16 lip 2009 05:43:43

Wie ktoś może czy jest przekaźnik od klaksonu? jak tak to gdzie?
Safek

Postprzez frontera_fanatic » 03 sie 2009 23:05:55

jest przekaźnik po tą puszka z przekaźnikami pod machą czarna po lewej stronie podłącz miernik pod kable od klaksony niech ci ktoś naciśnie na klakson i sprawdzisz napięcie a przekaźnik tam w tej puszcze jest kilka takich samych wszystkie czarne znajdź z takim samym symbole co ten przekaźnik odpowiadający za krzykacza i sprawdź
frontera_fanatic

Postprzez Safek » 03 sie 2009 23:17:15

U mnie na osłonie tej puszki z przekaźnikami nie ma symbolu klaksonu, są od kierunków, od klimy itd a od klaksonu nie ma. Uszkodziła mi się teraz taśma pod kierownicą (od klaksonu i poduszki) możliwe że dlatego nie było klaksonu, jutro mam zamiar ją wymienić i okaże się czy to było przyczyną, chociaż klakson już wcześniej nie działał. Jak wymienię taśmę sprawdzę czy na którymś z przekaźników jest napięcie po wciśnięciu klaksonu. Dzięki za podpowiedz.
Safek

Postprzez Safek » 06 sie 2009 23:08:12

Wymieniłem dzisiaj taśmę pod kierownicą, teraz klakson działa i poducha nie świeci.
Safek

Postprzez albi » 12 sie 2009 20:50:47

Hej,
a jak wyglada kwestia poduszki, bo sie do klaksonu musze dobrac. Czy mam jakies bezpieczniki wylaczyc, bo nie chcialbym bym mi poduszka w twarz wystrzelila. U mnie problem jest taki, ze zdarza sie ze po nacisnieciu na klakson i puszczeniu - on nadal trabi i trzeba jeszcze raz go nacisnac. Moze ktos spotkal sie z takim problemem? W kazdym badz razie chce klakson rozebrac i zobaczyc co jest grane - tylko martwi mnie kwestia poduszki...

pozdrawiam
albi
albi

Postprzez Safek » 13 sie 2009 06:21:03

U mnie zaczęło się od tego że albo ciągle trąbił po wciśnięciu albo wcale. Z biegiem czasu przestał działać. Odłączałem wtyczki od poduszki (przy odłączonym akumulatorze) i wymieniłem taśmę. Po złożeniu klakson działał i poduszka nie wystrzeliła.
Safek

Postprzez albi » 13 sie 2009 07:29:54

Hej,
to cos jak u mnie - tylko ja na razie jezdze z wyciagnietym bezpiecznikem od klaksonu. A powiedz jeszcze co to za tasma i ile kosztowala? Bo szczerze powiem, ze klakson by sie czasem przydal :)
I jeszcze pytanie - czy przy odlaczaniu i podlaczaniu trzeba na cos uwazac - nic nie spalę jak będę klemę podłączał??

pozdrawiam
albi
albi

Postprzez Safek » 13 sie 2009 15:12:32

Taśmę kupiłem na allegro, kosztowała około 150zł (używana). Przy odłączaniu akumulatora odłącz najpierw "-" potem "+", przy podłączaniu zacznij od plusa i nic się nie stanie. Jak będziesz ściągał kierownice może przydać się ściągacz, u mnie ciężko schodziła. Odezwij się do użytkownika todd4 ma fronterę 3.2 na części może będzie miał na sprzedaż taśmę.
pozdrawiam
Safek

Postprzez brum » 13 sie 2009 17:10:17

Jak nie będzie chciała zejść to uderzaj dość mocno ręką wokół jej obwodu. Przed ściągnięciem ustaw koła na wprost tak żeby kierownica była prosto, wtedy będziesz miał łatwiej ją włożyć tak jak była.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez deft-on » 31 maja 2010 20:28:54

Panowie jestem gościem na forum, frontera ojca , poszukuje odpowiedzi na banalne pytanie, tj gdzie są trąbki klaksonu ?? nie bardzo chce rozbierać pół auta a nie moge ich namierzyć ??
deft-on

Schemat elektryczny klaksonu

Postprzez Jedrek_G » 21 wrz 2010 07:07:43

Witam,pytanko jak w temacie.
Szukałem ale nie znalazłem a trąbki mi zastrajkowały.Jak dam z jednego kabelka (z drugiego klaksonu) plus bezpośrednio to zaczyna trąbić.
Jedrek_G

Re: Schemat elektryczny klaksonu

Postprzez jrzeuski » 21 wrz 2010 08:05:49

Oba klaksony są połączone równolegle i zasilane z bezpiecznika 30A poprzez przekaźnik. Przekaźnik jest sterowany z przycisków w kierownicy (też połączonych równolegle) zasilanych z bezpiecznika 20A.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Jedrek_G » 21 wrz 2010 11:29:55

Znaczy trzeba posprawdzać na odcinku skrzynka bezpieczników pod maską i klaksony?

na kierownicy jest napięcie na stykach klaksonu

Przekaźnik już zmieniałem na inny i też nie działały
Jedrek_G

Postprzez jrzeuski » 21 wrz 2010 11:49:09

Najpierw sprawdź czy wszystko na przekaźniku jest OK. Wyjmij go i sprawdź czy w gnieździe jest napięcie z bezpiecznika. Jeśli jest, to kablem zewrzyj w gnieździe zasilanie z wyjściem na trąbki. Jak się nie odezwą, to masz problem w okablowaniu między przekaźnikiem a klaksonami. Jak "prundu" w gnieździe przekaźnika brak, to szukaj przerwy między bezpiecznikiem a gniazdem. Jeżeli klakson działa łącząc "na krótko" w gnieździe, to sprawdź czy w gnieździe napięcie dochodzi na styki cewki po naciśnięciu przycisku w kierownicy. Jeżeli dochodzi, to masz walnięty przekaźnik. Jeżeli nie dochodzi to szukaj przerwy w kablu między gniazdem a kierownicą (pewnie jest gdzieś zaśniedziały styk na kostkach).

Autor postu otrzymał pochwałę
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Jedrek_G » 21 wrz 2010 16:11:53

Dzięki za podpowiedzi - skuteczne.Tititki działają.Powód - przerwany kabel pod skrzynką w komorze silnika
Jedrek_G

klakson!

Postprzez andrzejT » 08 lut 2011 12:19:09

Witam! panowie mam pytanko gdzie się znajduje klakson w fronterze? bo wiem ze są dwa jeden jest u góry po stronie od pasazera a drugi?
andrzejT

Re: klakson!

Postprzez JJKILLER » 08 lut 2011 16:24:03

Bywało różnie.
Były dwa "blaszaki" między atrapą a chłodnicą, lub jeden, "tuba" podobna do alarmowej mocowana w komorze silnika do grodzi. Możliwe że były też inne konfiguracje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez andrzejT » 09 lut 2011 12:26:12

Ja mam dwa jeden u góry od strony pasażera który z resztą nie działa a drugi h... wie
andrzejT

Postprzez JJKILLER » 09 lut 2011 15:34:03

andrzejT napisał(a):Ja mam dwa jeden u góry od strony pasażera który z resztą nie działa a drugi h... wie

To trąbić i patrzeć skąd dźwięk dobiega.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jrzeuski » 09 lut 2011 15:38:11

JJKILLER napisał(a):
andrzejT napisał(a):Ja mam dwa jeden u góry od strony pasażera który z resztą nie działa a drugi h... wie

To trąbić i patrzeć skąd dźwięk dobiega.
Killer czytaj na co odpisujesz, please. Po pierwsze on ma B a Ty piszesz o A. Klaksony mogą być w innych miejscach. Po drugie napisał, że mu klakson nie działa (i pewnie dlatego go szuka), więc rada, że by szukał na słuch też mu się nie przyda.

PS. Tak, wiem, piszesz spod pierzynki a termometr eksplodował jak próbowałeś go użyć :razz:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka