Witamy ! |
---|
|
sawcio napisał(a):Wywal podświetlenie i powinno działać.
ADAM SP3WXO napisał(a):Przy włączonym tempomacie obudzi cię dopiero szczęk blachy (albo już się nie obudzisz).
sawcio napisał(a):Ciesze sie, że i u Ciebie zadziałało. Dodaj fotke jak to u Ciebie wyglada.
Dodatkowo wciśnięcie przy wyłączonym tempomacie (predkość pow 40km\h) aktywuje go do wcześniejszej ustalonej prędkości.
Pedał chamulca i sprzegła dezaktywuje tempomat.
vvaldi napisał(a):sawcio napisał(a):Eeeee chyba wcale nie wyszło mi lepiej niż Sawciowi![]()
hmmm... może faktycznie trzeba było film nakręcić...
thorez napisał(a):tempomat zdaje egzamin tylko przy automacie jeśli masz manualną skrzynię biegów to daj sobie spokój .
Kogut napisał(a):A czy przełącznik od podgrzewanych siedzeń może być ??? tylko trzeba diodę wyjąć ???
sawcio napisał(a):Witam!
W fronterze B 2.2 DTI jak najbardziej da się i jest to banalnie proste. Cała trudność polega na wstawieniu manetki kierunkowskazu z przełącznikiem do tempomatu, lub dołożeniu własnego przełącznika [ monostabilny 3 pozycyjny (on)off(on) ] i wpięcie w odpowiednie kable, w wiązce od kierunków (4 przewody). Ja wstawiłem u siebie przełącznik od sterowania szybami. Koszt tempomatu to ok 5-10zł. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę dać dokładny opis i zdjęcia ale to w przyszłym tygodniu. Śmieszne ale taka prawda, uruchomienie tempomatu w aucie z tym silnikiem polega na dołożeniu przełącznika sterującego.
Przydatny bajer na dłuższej trasie. Kto ma ten wie.
maciar napisał(a):Niestety nie wszystkie mają owe piny moja posiada jedynie 1,2,3,5,6,11,12 czyli żadnego do tempomatu frota 1999 2,2 dti
vvaldi napisał(a):sawcio, oops ja też poprawiłem bi- na mono- w swoich postach żeby się nikt nie pomyliłzawsze miałem problem z rozróżnieniem tych pojęć, może teraz zapamiętam
![]()
maciar, a to pechowo... ale powodzenia, jak masz schemat, to może Ci się uda dołączyć kable gdzieś bezpośrednio do elektroniki.
/edit:
U mnie wygląda to tak:
Przełącznik tempomatu umieściłem obok włącznika ogrzewania tylnej szyby.
Zdjęcie w nocy robione komórką, przepraszam za jakość...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość