Witamy !

[B]Tempomat

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

Re: Czy tempomat da się?

Postprzez sawcio » 09 paź 2009 21:12:42

Co do kolorów to sprawdze ale mysle ze jest dobrze. Ja tez mam rocznik 2000. Auto jest sprowadzone z francji. Tak sobie myśle, że może moja wersja ma włączona funkcje tempomatu fabrycznie, a u Ciebie trzeba ją jeszcze aktywować przez komputer.
Co do kabli 7 i 10 to napewno maja byc połaczone, rozłaczenie ich powoduje wyłączenie tempomatu.
Aha, wpadło mi jeszcze do głowoy, ze u mnie nie ma zadnego podświtlenia na przełączniku i u Ciebie ta kontrolka robi złą robote (chyba ze jest zasilana osobnym obwodem) coś zwiera i komputer dostaje lewe informacje.

U mnie to tak wyglada:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fd0a9f8082a1f2a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fee4ff34c8bb8745.html
sawcio

Postprzez vvaldi » 10 paź 2009 17:53:12

Dzięki za zdjęcia :) Ładnie Ci wyszło, ten przełącznik pasuje wielkością i nawet te strzałki ;) prędkość w górę, prędkość w dół ;) fajne. Ja mam inny przełącznik, wielkość też mi pasuje. Czy te strzałki są na LED'ach? Są zasilanie osobno?
Spróbuję pominąć ten mój świecący przełącznik, może on rzeczywiście wprowadza błąd w układzie.

A i pytanie z innej beczki: czy masz komputer pokładowy (zużycie paliwa itp)? Czy on wyświetla Ci po francusku? Ja mam wersję szwedzką i jak się skończył płyn w spryskiwaczu to mi wyświetlił taki komunikat, że nawet 'google translator' nie dał rady ;)
vvaldi

Postprzez sawcio » 10 paź 2009 20:01:20

Wywal podświetlenie i powinno działać.
Co do przełacznika to nie mam podświetlenia. Strzałki były białe, ale troche chęci i troche lakieru do paznokci i mam kolorowe 8) .
Tak, komputer wyświetla wszystkie informacje po francusku.
Czekam na dalsze informacje, czy Ci tempomat zadziałał.
sawcio

Postprzez vvaldi » 12 paź 2009 00:20:35

sawcio napisał(a):Wywal podświetlenie i powinno działać.

Prorok jakiś czy co? ;) :D :lol: :mrgreen:
Odpiąłem ten mój podświetlany przełącznik i.......... TAADAA!!! tempomat DZIAŁA!!!! :beer:
Wielkie dzięki sawcio za podzielenie się pomysłem i podpowiedzi.
Muszę usunąć tego led'a z przełącznika i będzie super :)
Spis kolorów kabelków, które zamieściłem powyżej jest poprawny. :>:

Odpowiedź na pytanie które padło w tytule tego wątku brzmi: TAK, Tempomat da się!!!
Piwo dla Sawcia! :1:

No i podsumowując chciałbym przytoczyć myśl ADAMa SP3WXO:
ADAM SP3WXO napisał(a):Przy włączonym tempomacie obudzi cię dopiero szczęk blachy (albo już się nie obudzisz :( ).

Adam ma rację! Tempomat to nie autopilot! Pamiętajcie, że dobry kierowca, to żywy kierowca. Lepiej się czasem zatrzymać choćby na 1h, przespać i wypocząć, niż usnąć i zaparkować Frontere na drzewie :!:
vvaldi

Postprzez sawcio » 12 paź 2009 17:07:54

Ciesze sie, że i u Ciebie zadziałało. Dodaj fotke jak to u Ciebie wyglada.
Tak jeszcze dla ciekawych napisze jak to działa.
- "Strzałka w góre" aktywuje tempomat (pow 35km\h),
kazde wciśniecie zwiększa prędkość o 2km,
przytrzymanie powoduje przyspieszanie az do puszczenia przycisku.
-"Strzałka w dól" ananlogicznie kazde wciśniecie zmniejsza predkość o 2 km,
długie przytrzymanie - frontera zwalnia.
Dodatkowo wciśnięcie przy wyłączonym tempomacie (predkość pow 40km\h) aktywuje go do wcześniejszej ustalonej prędkości.
Pedał chamulca i sprzegła dezaktywuje tempomat.
sawcio

Postprzez Kogut » 12 paź 2009 21:22:13

Ja mam takie pytanie laika :oops:
Czy mógłby ktoś wkleić zdjęcia pokazowe krok po kroku lub filmik :pomidor:
vvaldi czekam też na twoje zdjęcia z niecierpliwością :D
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez vvaldi » 13 paź 2009 02:49:13

sawcio napisał(a):Ciesze sie, że i u Ciebie zadziałało. Dodaj fotke jak to u Ciebie wyglada.
Dodatkowo wciśnięcie przy wyłączonym tempomacie (predkość pow 40km\h) aktywuje go do wcześniejszej ustalonej prędkości.
Pedał chamulca i sprzegła dezaktywuje tempomat.

Pedał gazu chyba też dezaktywuje, nie?
Ja jeszcze nie założyłem przełącznika, bo prądu nie mam w garażu, muszę podjechać gdzieś i się podłączyć z lutownicą ;) Jakbym się posłużył złączkami to już bym miał gotowe ;) a teraz mam prowizoryczny tempomat - kabelki zwieram żeby sprawdzić czy jeszcze działa ;)

Sawcio, a można wiedzieć gdzie znalazłeś ten schemacik połączeń tempomatu?

Kogut, hmmm jakby Ci tu pomóc... Rozumiem że czytałeś co pisał Sawcio i nie wystarczy? No to spróbuję... ale nie wiem czy się uda:

Jak już Sawcio wcześniej pisał, warto zacząć od tego żeby zakupić 4 szybkozłączki do kabli samochodowych (szkoda czasu na lutowanie) i przełącznik 3-pozycyjny edycja: monostabilny (on-off-on) czyli taki jak przełączniki do opuszczania szyb samochodowych. Są różne wielkości i kształty, trzeba znaleść sobie jakiś. Sklep z częściami elektronicznymi albo samochodowymi. Przełącznik musi mieć pozycję spoczynkową (wszystkie styki rozłączone) i dwie przeciwstawne pozycje (góra-dół). Sorry jeśli niepotrzebnie to tłumaczę ;)
Kawałek kabla jeszcze jest potrzebny, najlepiej 3 żyły w różnych kolorów coby się nie pomyliło.
Może jeszcze takie złączki do zagniatania kleszczami, coby nic nie lutować. Złączki takie co można zacisnąć na kablu i wsunąć w styki przełącznika.

Demontaż plastiku pod kierownicą - najpierw uszczelka przy drzwiach na dole(tylko kawałeczek trzeba zdjąć), potem kawałek słupka plastikowego zza uszczelki (na lewo od pedału sprzęgła, to schodzi chyba bez odkręcania). Potem szukaj śrubek co trzymają ten duży plastik pod kierownicą. Jedna ze śrub schowana jest za bezpiecznikami (trzeba je otworzyć, można wyjąć jeden stycznik bo przeszkadza i dopasować narzędzie do wykręcenia śruby). Od góry są zatrzaski, śruby na dole.
Ten plastik ściągaj delikatnie, bo do niego podłączony jest nawiew (na śrubie) i grzanie z regulacją lusterek (na wcisk). Jak już plastik masz w ręce, to musisz namierzyć czarną kostkę (obok białych na wysokości kolumny kierownicy, po lewej stronie) no i... zajrzeć parę postów wyżej żeby poznać kolory kabelków gdzie trzeba się wpiąć z szybkozłączkami samochodowymi. Kabelki od szybkozłączek pociągnąć na miejsce docelowe. Zamontować przełącznik. Jeśli świeci, wymontować diodę :mrgreen: Sprawdzić czy działa. Jeśli nie działa, sprawdzić wszystko od początku ;)

Ale wiesz... jeśli się pomylisz i zrobisz jakieś zwarcie... :stop:

Eeeee chyba wcale nie wyszło mi lepiej niż Sawciowi :(
hmmm... może faktycznie trzeba było film nakręcić... :?
Ostatnio edytowano 14 paź 2009 10:00:26 przez vvaldi, łącznie edytowano 1 raz
vvaldi

Postprzez Kogut » 13 paź 2009 05:55:15

vvaldi napisał(a):
sawcio napisał(a):Eeeee chyba wcale nie wyszło mi lepiej niż Sawciowi :(
hmmm... może faktycznie trzeba było film nakręcić... :?

:wink:
Chociażby taki który pokazuje co gdzie jest i ewentualnie szukać ;)
Poza tym dzięki za tłumaczenie, ale niestety jak sam piszesz nie chciałbym zrobic zwarcia więc raczej będę musiał kogoś znaleźć kto mi pomoże :oops:
pozdrawiam

A czy przełącznik od podgrzewanych siedzeń może być ??? tylko trzeba diodę wyjąć ???
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Re:

Postprzez mazurkas007 » 13 paź 2009 09:16:14

thorez napisał(a):tempomat zdaje egzamin tylko przy automacie jeśli masz manualną skrzynię biegów to daj sobie spokój .

Co za bzdura :shock:
Mam yempomat i mam manuala, używam tempomatu baaaardzo często.
Nawet jadąc krętą, wiejską drogą ustawiam sobie 50/h na czwórce i auto się kula przez wioski a ja delektuję się widokami.
Stwoerdzam, że wcale nie potrzeba tysięcy kilometrów autostrad aby był sens posiadania tempomatu. Naprawdę bardzo przydatne urządzenie.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez vvaldi » 13 paź 2009 09:58:01

Kogut napisał(a):A czy przełącznik od podgrzewanych siedzeń może być ??? tylko trzeba diodę wyjąć ???

Jest różnica, że ten przełącznik zostaje w pozycji ON (to się chyba nazywa edycja: bistabilny?), a taki monostabilny to po zdjęciu palca wraca do pozycji "zero". Przy zastosowaniu takiego przełącznika od grzania foteli widzę takie zagrożenie, że jak Ci się przypadkiem przełączy to auto zacznie znienacka przyspieszać albo zwalniać. Chyba to trochę niebezpieczne... tak mi podpowiada wyobraźnia :?
Ostatnio edytowano 14 paź 2009 10:05:46 przez vvaldi, łącznie edytowano 1 raz
vvaldi

Postprzez Kogut » 13 paź 2009 15:40:21

W sumie to masz rację, pod warunkiem że by się nie uważało.
Cholera byłem w twoich rejonach, szkoda że wcześniej nie pisałeś o tym :(
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez maciar » 13 paź 2009 18:08:02

sawcio napisał(a):Witam!
W fronterze B 2.2 DTI jak najbardziej da się i jest to banalnie proste. Cała trudność polega na wstawieniu manetki kierunkowskazu z przełącznikiem do tempomatu, lub dołożeniu własnego przełącznika [ monostabilny 3 pozycyjny (on)off(on) ] i wpięcie w odpowiednie kable, w wiązce od kierunków (4 przewody). Ja wstawiłem u siebie przełącznik od sterowania szybami. Koszt tempomatu to ok 5-10zł. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę dać dokładny opis i zdjęcia ale to w przyszłym tygodniu. Śmieszne ale taka prawda, uruchomienie tempomatu w aucie z tym silnikiem polega na dołożeniu przełącznika sterującego.
Przydatny bajer na dłuższej trasie. Kto ma ten wie. :boss:

Niestety nie wszystkie mają owe piny moja posiada jedynie 1,2,3,5,6,11,12 czyli żadnego do tempomatu frota 1999 2,2 dti :cry2:
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez sawcio » 13 paź 2009 18:08:48

Takie tylko sprostowanie co do nazwy przełacznika to jest odwrotnie. Bistabilny - stabilny w jednej pozycji (właśnie taki nam potrzeba), monostabilny - stabilny w wielu pozycjach. Sam na początku popełnilem bład z nazwami :oops: ale juz jest poprawione.
Do tempomatu koniecznie monostabilny !
A co do pedału gazu to on go niedezaktywuje i cały czasz działa normalnie, po naciśnieciu wzrastają obroty a po puszczeniu wracają do ustawionych.
Cały schemat elektryki znalazłem na elektrodzie. (troche sie w nim naszukałem odpowiedniej wiązki ale było warto :1: )
sawcio

Postprzez sawcio » 13 paź 2009 18:26:54

maciar napisał(a):Niestety nie wszystkie mają owe piny moja posiada jedynie 1,2,3,5,6,11,12 czyli żadnego do tempomatu frota 1999 2,2 dti :cry2:

Ale sprawdzałeś w "gnieździe" ? Bo w wiązce idącej od kierunków istotnie nie ma tych pinów.
sawcio

Postprzez maciar » 13 paź 2009 19:40:03

niestety tak brak tych kabeklów moze po schemacie poszukam
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez vvaldi » 14 paź 2009 10:14:03

sawcio, oops ja też poprawiłem bi- na mono- w swoich postach żeby się nikt nie pomylił ;) zawsze miałem problem z rozróżnieniem tych pojęć, może teraz zapamiętam :wink:

maciar, a to pechowo... ale powodzenia, jak masz schemat, to może Ci się uda dołączyć kable gdzieś bezpośrednio do elektroniki.

/edit:
U mnie wygląda to tak:
Obrazek
Przełącznik tempomatu umieściłem obok włącznika ogrzewania tylnej szyby.
Zdjęcie w nocy robione komórką, przepraszam za jakość...
vvaldi

Postprzez opel » 23 lis 2009 11:23:07

koledzy ja mam 2.2 dti z 2003 roku i mam pytanko czy da się zamontować komputer pokładowy. chodzi mi o to aby wskazywał zużycie paliwa itd. Mam tempomat ale po drugiej stronie na manetce od wycieraczek nie ma przycisków, jeśli wymienie prełączniki i wyświetlacz czy to coś pomoże. Czy trzeba coś więcej i niema sensu się za to brać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
opel

Postprzez maciar » 24 lis 2009 22:05:10

vvaldi napisał(a):sawcio, oops ja też poprawiłem bi- na mono- w swoich postach żeby się nikt nie pomylił ;) zawsze miałem problem z rozróżnieniem tych pojęć, może teraz zapamiętam :wink:

maciar, a to pechowo... ale powodzenia, jak masz schemat, to może Ci się uda dołączyć kable gdzieś bezpośrednio do elektroniki.

/edit:
U mnie wygląda to tak:
Obrazek
Przełącznik tempomatu umieściłem obok włącznika ogrzewania tylnej szyby.
Zdjęcie w nocy robione komórką, przepraszam za jakość...

Sam nie mam ale założyłem dla koguta i działa
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jackirl » 25 lis 2009 17:56:10

witam mam pytanko mam frotke 99 2.2 dti problem w tym ze umnie niema w kostce pinów 7.8.9.10 podpowiedzcie mi czy ktoś już rozgryzł ten problem gdzie sie wpiońć jeśli jest taka możliwość dzięki panowie czekam na odpowiedzi :?:
jackirl

Postprzez maciar » 25 lis 2009 18:16:03

:cry2:
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik