Witamy !

[A] Jakby coś z rozrusznikiem, ale...

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] Jakby coś z rozrusznikiem, ale...

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2010 10:04:28

Od jakiegoś czasu zdarza mi się taki ciekawy efekt, że po przekręceniu kluczyka w pozycję START słychać tylko cyknięcie przekaźnika i... włączają się wycieraczki :shock: Po powrocie do pozycji ZAPŁON i przekręceniu kluczyka znowu na START uruchamia się rozrusznik i silnik odpala.

To się dzieje nieregularnie, niezależnie od stanu naładowania aku. Myślałem o stacyjce, ale skoro słychać przekaźnik pod maską zasilający bendix, to dostaje zasilanie za stacyjki prawidłowo. Może ten przekaźnik się przywiesza? Ale czemu w takim razie wycieraczki się włączają? Wykombinowałem, że to może być objaw wieszających się szczotek w rozruszniku. Powstające wtedy zwarcie mocno obciąża układ elektryczny i przekaźnik wycieraczek głupieje. Zdarzało mi się już, że się wycieraczki same włączały jak, np. dałem długimi albo włączałem ogrzewanie tylnej szyby. Tylko czego to jest objaw? Słabej masy gdzieś?

Chciałbym to naprawić, bo po pierwsze został mi tylko miesiąc gwarancji na rozrusznik (jeśli to jednak coś w nim) a po drugie zgodnie z prawem Murphy'ego na pewno padnie do końca jak żona będzie jechać sama z dziećmi a wtedy :pomidor: :killer: Wyjęcie rozrusznika to sporo zabawy (choć mam już w tym doświadczenie), więc wolałbym na tym zakończyć diagnozę zamiast zaczynać.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: Jakby coś z rozrusznikiem, ale...

Postprzez Pawel » 31 maja 2010 17:06:22

Sprawdź lub poprowadź nową masę z aku do silnika...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11