Witamy !

[A] Brak pozycyjnych, podświetlenia deski i p. mgłowych

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] Brak pozycyjnych, podświetlenia deski i p. mgłowych

Postprzez Kniaź Władimir » 21 maja 2014 21:44:18

Witam.
Od niespełna dwóch miesięcy jestem posiadaczem Frontery Sport 2.0 z 1993 roku. Do tej pory było bez usterek, nie licząc czujniki temp, który wymeiniłem na początku. Po ostatnich opadach jednak dosięgła moje auto awaria elektryki. Mianowicie całkowicie brak wszystkich świateł pozycyjnych, brak podświetlenia wskaźników i przycisków od świateł oraz wycieraczki, brak światła przeciwmgielnego tylnego. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok. Proszę o podpowiedź co jeszcze i gdzie mogę sprawdzić.

-- Dodano 22 maja 2014 20:30:44 --

Sprawdziłem już że problem stanowi sterowanie przekaźnikiem świateł pozycyjnych. Dochodzi do niego +12V ale brak masy po włączeniu przycisku świateł pozycyjnych, przez co przekaźnik nie załącznik obwodu. Czy ktoś wie w którym miejscu szukać punktu masy odpowiadającego za światła pozycyjne?

-- Dodano 27 maja 2014 16:45:00 --

Usterka zdiagnozowana. Fioletowy przewód łączący włącznik świateł z przekaźnikiem stracił ciągłość molekularną gdzieś w okolicach pasa przedniego, co skutecznie umożliwiło przepływ prądu. Przewód zastąpiłem innym, więc temat do zamknięcia.
Kniaź Władimir
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Powrót do Elektryka