Witamy !

[B 2.2] bezpiecznik podgrzewacza paliwa DTI

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B 2.2] bezpiecznik podgrzewacza paliwa DTI

Postprzez matrix0070 » 24 sty 2013 17:32:17

Witam, zaobserwowałem u siebie ostatnio (kiedyś wydaje mi się że było ok, kiedyś tj. jakieś dwa lata temu) w puszcze bezpieczników pod maską że bezpiecznik od podgrzewacza paliwa jest stopiony, nie jest przepalony tylko stopiony, myślałem że to z moim kombinowaniem z oszukiwaniem/zaniżaniem czujnika temperatury i zbyt bardzo/długo/często grzał podgrzewacz i to od tego, więc wyskrobałem jakoś te resztki bezpiecznika, wywaliłem "oszukiwacz" czujnika tak że teraz jest dalej wszystko fabrycznie i wpiąłem nowy bezpiecznik, po tygodniu patrzę, znów stopiony więc olałem to bo nie jestem super elektrykiem :) Wydaje mi się (nie wiem na pewno bo zaglądam tam raz na rok jak nie rzadziej) że dawniej ten bezpiecznik nie był przytopiony.
Jaka to może być przyczyna? przy wymianie filtra paliwa źle poskładałem i ta sprężynka nie dotyka dobrze brzegu wkładu filtra? czy coś innego?
Ma ktoś jakieś rady? (bo ja jestem zielony z elektryką)
Jak w ogóle jest zbudowana instalacja takiego podgrzewacza? rozumiem że musi być za to odpowiedzialny któryś czujnik temperatury, przekaźnik który jest tam pod maską, grzałka w obudowie filtra, bezpiecznik, trochę kabli... coś pominąłem? Idzie to przez komputer w DTI?
Mati https://www.facebook.com/MatiWolak
Auta są fajne... ale motocykle fajniejsze!!! :D
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: podgrzewacz paliwa bezpiecznik 2.2 DTI

Postprzez RudeBoy » 24 sty 2013 19:51:01

W tej chwili nie mam za bardzo czasu ale jak nie zapomne to jutro przepatrzę schematy i zobaczymy jak to jest sterowane.
Na pewno jest przekaźnik od tego podgrzewacza a czy steruje nim komp... hmm... obstawiam, że tak. Ale nie będziemy gdybać spróbuje odnaleźć to na schematach.

A jak Twoje odpalanie o poranku? Lepiej?
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: podgrzewacz paliwa bezpiecznik 2.2 DTI

Postprzez matrix0070 » 25 sty 2013 10:35:10

co do odpalania to bez zmian, muszę mieć uszkodzoną pompę bo zrobiłem już wszystko tylko nie to, środki finansowe na frotę narazie się skończyły bo wymiana wtryskiwaczy kosztowała mnie tysiaka, powstawiane zaworki zwrotne, nowe przelewy, nawet paliwo było podane z bańki przy pompie żeby sprawdzić czy to nie linia paliwowa, i dalej ciężko pali, prócz tego pokasowałem luzy na układzie kierowniczym, wymieniłem sobie sprzęgło (calutki dzień roboty no ale robiłem to w tym aucie pierwszy raz), a że frota w tą zimę nie jest mi tak bardzo potrzebna no to stoi i czeka aż uzbieram kasy na regenerację pompy, hehe, wszystkimi inwestycjami w to auto od jego zakupu (3lata) powoli doganiam jego cenę :) wnioskuję że pompa jest rozszczelniona lub uszkodzona jest głowica pompy. Auto ma "wyraźne chęci" i próbuje zaskakiwać, słychać że chce odpalić, ale nie daje rady, dopiero po 3 dłuższym kręceniu.
Mati https://www.facebook.com/MatiWolak
Auta są fajne... ale motocykle fajniejsze!!! :D
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 6
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Powrót do Elektryka