Witamy !

[A] nierówne obroty + kontrolka (komputera)

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] nierówne obroty + kontrolka (komputera)

Postprzez rochas » 07 mar 2012 22:26:48

witam znowu problem :( mam nadzieję że mały -jak w temacie. od zawsze miałem nierówne obroty (nie żeby szarpało) ale nawet na 3 biegu (na stałej prędkości) czuć było przy niższych obrotach że czasem lekko przyspiesza czasem zwalnia na wyższych biegach z racji masy (jak się domyślam) nie wyczuwałem niczego ale:
- ostatnio po wymianie rozrządu na jałowym biegu co jakiś czas wyskakiwała mi na chwilkę kontrolka komputera, (potem gasła)
- od czasu wymiany rozrządu miedzy 1000-1200 a 1500-1800 obrotów (na pierwszym biegu to wyczułem), zaczyna w tym przedziale obrotów samoczynnie wbijać się na wyższe obroty a konkretnie własnie od tych 1000-1200 wskakuje do 1500-1800 (pewnie dzieje się tak i na wyższych biegach ale tylko podczas ruszania na jedynce jestem w stanie to zauważyć)
- a od wczoraj świeci na stałe KONTROLKA KOMPUTERA zrobiłem już tak ponad 500km i raczej nic na "UCHO" złego się nie dzieje ale kontrolka na pomarańczowo po gałach wali jak nie wiem ... coś mi moja "niewiedza" podpowiada że to może być silniczek krokowy ???
podpowiedzcie gdzie zacząć szukać żeby mechanikowi podpowiedzieć (bo jak już kilkukrotnie pisałem mieszkam ma małym zadupajewku i pełno tu mądrali KTÓRZY NAJCHETNIEJ DORADZĄ WYMIANE SILNIKA ale najlepiej jak będą wiedzieli co mają naprawić )
DLA ROZPOZNANIA TEMATU:
1 ŚWIECE SĄ WPORZĄDKU
2 KABLE WYSOKIEGO NAPIĘCIA TEŻ
z góry dzięki i pozdrawiam
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 22
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: nierówne obroty + kontrolka (komputera)

Postprzez grzesiu911 » 07 mar 2012 23:29:42

To może najpierw spróbuj sobie zczytać błędy garażowym sposobem, skoro kontrolka świeci? A może coś źle poustawiane po wymianie rozrządu?
A krokusa zawsze możesz wyjąć dla świętego spokoju i przeczyścić :-)
grzesiu911

Re: nierówne obroty + kontrolka (komputera)

Postprzez rochas » 16 mar 2012 20:05:35

grzesiu911 napisał(a):To może najpierw spróbuj sobie zczytać błędy garażowym sposobem, skoro kontrolka świeci? A może coś źle poustawiane po wymianie rozrządu?
A krokusa zawsze możesz wyjąć dla świętego spokoju i przeczyścić :-)
wyszło 25 błędów chyba musze wszystko wymienić (moje oszczędne ledy też się okazały błędem) będę za kilka dni miał innego kroka na testowanie potem zresetuję błędy zobaczę co zostanie :)
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 22
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Elektryka