Witamy !

I stała się ciemność ;)

Rozmowy na wszystkie tematy

I stała się ciemność ;)

Postprzez mazurkas007 » 25 mar 2009 18:52:10

była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Re: I stała się ciemność ;)

Postprzez Pawel » 25 mar 2009 19:12:09

Jak co roku... :wink: :idea: off...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez mazurkas007 » 25 mar 2009 19:47:03

Ciekawe tylko, czy organizatorzy zdaja sobie sprawe, jaka by byla w elektrowniach rozpierducha jeski wszyscy o godzinie X wylaczyli by elektryke w domu.
Pozniej juz by nie trzeba bylo nic wylaczac aby bylo ciemno.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Jarek sp3swj » 27 mar 2009 19:14:28

mazurkas007 napisał(a):Ciekawe tylko, czy organizatorzy zdaja sobie sprawe, jaka by byla w elektrowniach rozpierducha jeski wszyscy o godzinie X wylaczyli by elektryke w domu.
Pozniej juz by nie trzeba bylo nic wylaczac aby bylo ciemno.

Ekolodzy to często oszołomy co nie maja pojęcia o technice !!!! od tego już niedaleko do "black-out"

Tak jak piszesz mazurkas007 ... dom wariatów..... nastpeny pomysl to wymyslą synchroniczne nadanie światłami SOS... barany....

kiedys dyskutował ze mna jeden okolog że baterie sloneczne co daja prąd sa alternatywa dla dymiacych elektrowni.... zadałem mu kroki pytanie... czy zdaje sobie sprawe ile ENERGII i porypanej chemii trzeba zuzyc .. wpuscić w atmosferę by wyprodukowac 1 m2 bateri.... ... to niech sie dowie i zastanowi co mowi... taki paniel za WIELE lat wytwarzania prądu nie jestw stanie odrobic szkód jakie wytworzył ziemi..

na szczęście panele słoneczne do pozyskiwania ciepła są bardziej zielone...

nie gaście światła z tymi oszołomami z IKEA... 8:)
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Janek 44 » 27 mar 2009 19:21:18

Spokojnie . Nie podniecajcie się tak, żadnej rozpierduchy w elektrowniach nie będzie jak pomysł zostanie zrealizowany. :4lk:
Janek 44

Postprzez Jarek sp3swj » 27 mar 2009 19:48:34

Janek 44 napisał(a):Spokojnie . Nie podniecajcie się tak, żadnej rozpierduchy w elektrowniach nie będzie jak pomysł zostanie zrealizowany. :4lk:

wiesz... bo ludzie OLEWAJĄ takie pomyły... dlatego....
a dwa ... nie są w stanie naprawdę synchronicznie tego zrobić...

Jakby naprawdę ktoś to zrobił na duża skalę.. i co do sekundy... to.... uwierz mi - było by nieciekawie...

.... czy ty zawodowo masz styczność z elektrycznością ???? poza włączaniem PC ???
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Janek 44 » 28 mar 2009 07:06:50

Pamiętasz ubiegłoroczną awarię w okolicach Szczecina? Elektrownie ucierpiały?
Janek 44

Postprzez Jarek sp3swj » 28 mar 2009 10:38:01

Janek 44 napisał(a):Pamiętasz ubiegłoroczną awarię w okolicach Szczecina? Elektrownie ucierpiały?

Szczecin nie ma żadnego związku z tematem - tam było zerwanie linii i sprawy z tego wynikajace - a tak na marginesie straty wstpenie oszacowali na 55 mln...

jak chcesz to sobie poczytaj... http://pl.wikipedia.org/wiki/Blackout_( ... _zasilania)

http://www.www.ure.gov.pl/wai/pl/99/323 ... ikaty.html

Włosi-Francuzi-Szwajcarzy przerabiali juz problem "zbyt duzej ilości prądu w sieci" i szybko musieli redukowac zasilanie o 7 GW !!!

jakbys nagle w całej polsce powyłączal odbiory o tej samej minucie..... na ileś minut to....
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Janek 44 » 28 mar 2009 11:16:44

Jarek sp3swj napisał(a):jakbys nagle w całej polsce powyłączal odbiory o tej samej minucie..... na ileś minut to....

Wytłumaczę Ci to inaczej Zakopałeś się Frotką. Trzech kolegów się podpieło i starają się Ciebie wyciągnąć. Nagle jednemu , następnie drugiemu pęka lina. Jakie jest prawdopodobieństwo że pęknie trzeciemu? Jak już będziesz znał odpowiedz to napisz. Podpowiem , że Włosi przerzucili zasilanie na inną linię już obciążoną , więc nie dziwne ,że wysiadła. W elektrowni to tylko odłączają prądnicę lub generator i zmniejszają ilość pary podawaną na turbinę.
Janek 44

Postprzez Janek 44 » 28 mar 2009 11:20:00

Jarek sp3swj napisał(a): a tak na marginesie straty wstpenie oszacowali na 55 mln...
Gdzie przeczytałeś , że są to straty w elektrowniach? :pomidor:
Janek 44

Postprzez wikked » 28 mar 2009 12:09:44

gdyby w jednym momencie wyłączyć odbiorniki w całej Polsce (choć wystarczyłoby w jednym regionie) to nie tylko grozi to niezłą awarią turbogeneratorów które w Polsce w przewadze są głównymi generatorami prądu ale stałoby się coś gorszego. Żeby turbogenerator się kręcił musi być podana para na łopatki turbiny która jest na sztywno spięta z generatorem. Generator na "luzie" pobiera bardzo mało mocy z wału turbiny natomiast po obciążeniu wzrost mocy którą musi dostarczyć turbina jest kilkunastokrotnie większa. Parę produkują kotły parowe opalane pyłem węglowym, miałem, trocinami itp.. Gdyby wypadły nagle wszystkie odbiory następuje gwałtowne odciążenie generatorów które przy rozruchu są synchronizowane z siecią i później ta sieć je "trzyma" aby obroty utrzymywały się tak żeby w gniazdach było 50Hz. Gdyby odciążyć nagle sieć elektryczną to działają zabezpieczenia na generatorach i "wypadają" awaryjnie, czyli odłączają się od sieci, następuje odciążenie kotłów co powoduje natychmiastowy wzrost ciśnienia którego na wyjściu wartość robocza wynosi (bagatelka) 10MPa zaczynają grać zawory bezpieczeństwa które przeważnie się urywają przy takim przeciążeniu. Jeśli nie zrzuci się ciśnienia z kotła rozrywa ekrany wodne co powoduje natychmiast że palenisko zostaje zalane wodą. Później (można się domyślić) polecą pompy wodne które podają wodę do kotła no bo nie będzie co podawać więc sytuacja się powtórzy. Generalnie większość bloków energetycznych długo lizałoby rany a część pewnie zniknęłaby z powierzchni.
Jeśli chodzi o zielonych to bardzo chętnie wykopałbym ich z mieszkań bo są nie ekologiczne, dostaliby krzemień i w lesie przy własnoręcznie rozbitych szałasach paliliby sobie ogniska. Jedzonko tylko z własnoręcznie upolowanej zwierzyny, woda z jeziora i oczywiście żadnych komórek.
Sorki za taką ilość tekstu ale sprawa jest bardziej skomplikowana niż większość z Was przypuszcza.
Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 28 mar 2009 14:38:29

Janek 44 napisał(a):
Jarek sp3swj napisał(a): a tak na marginesie straty wstpenie oszacowali na 55 mln...
Gdzie przeczytałeś , że są to straty w elektrowniach? :pomidor:

Janek ... czytaj uważnie... ja pisałm że straty (ogólnie) ...

wracając do tematu - wszelkie akcje eko-oszołomów nie znających sie na technice - typu wyłączmy wszyscy odbiorniki o tej samej godzinie jest niebezpieczne nie tylko dla elektrowni... odbiornikow do niej przypiętych - ale także dla środowiska naturalnego

ENTER
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez oposs » 28 mar 2009 14:44:34

wikked napisał(a):Jeśli chodzi o zielonych

to nie maja nic wspolnego z obrona tego z czym tak szumnie sie obnosza
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Janek 44 » 28 mar 2009 15:15:00

Współczesne kotły parowe.
- ciśnienie 25-27 MPa
- tem. pary 540-570 C.
To tak tytułem wyjaśnienia. O zaworach i regulatorach prędkości nie będę pisał.
Janek 44

Postprzez wikked » 28 mar 2009 23:03:37

Janek 44 napisał(a):Współczesne kotły parowe.
- ciśnienie 25-27 MPa
- tem. pary 540-570 C.
To tak tytułem wyjaśnienia. O zaworach i regulatorach prędkości nie będę pisał.

który kocioł parowy jest dla Ciebie współczesny:
kocioł walczakowy
kocioł fluidalny
a odnośnie ciśnienia to podaj mi konkretny przykład kotła który pracuje na takich parametrach jak napisałeś (oczywiście mówię o parze wylotowej "suchej" bo tylko taka może napędzać łopatki turbiny)
Ja z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć że
Kraków HTS kotły OP- 230
Opole OP- 280
Warszawa Siekierki OP- 200
Warszawa Żerań fluid - 400
Będzin fluid - 180
trochę się zjeździłem i żaden kocioł nie pracuje na parametrach podanych przez Ciebie ale chętnie uzupełnię swoją wiedzę.
Jeśli chodzi o zawory to chętnie usłyszałbym Twoją opinię na temat kotła który przekracza kilkukrotnie ciśnienie i żaden ale to żaden zawór ani zestaw zaworów (bo jak wiesz to występują w zestawach) tego nie wytrzyma. Odnośnie temperatury to z pewnością wiesz że para sucha przy takim ciśnieniu nie byłaby sucha przy tej temperaturze. Ciśnie o tej wartości występuje owszem ale w przegrzewaczach parowych i to nie po stronie wtórnej tylko od strony zasilania przegrzewacza ale o temperaturze 160- 180st.C.
Wydaje mi się że chcesz mi opowiadać o kotle o parametrach ultranadkrytycznych który hula gdzieś nad naszym morzem. Problem polega na tym że ciśnienie pary [b]świeżej [b] wynosi oczywiście 30MPa ale wtórnie przegrzanej coś koło 7 MPa więc to nie do końca jest tak jak mówisz.
99% kotłów w Polsce pracuje na parametrach podkrytycznych czyli 170 bar/ 540st.C.
246bar/ 565st. C w Polsce (czyli parametry nadkrytyczne) to tylko w Elektrowni Łagisza (jest w budowie)
oraz Pątnów ale uważam że muszą jeszcze to dopracować ponieważ sprawność bloków wynosi ok. 40%
Najlepszym rozwiązaniem to kotły fluidalne bo mają sprawność rzędu chyba 90% i spalają odpady.

To tyle.
wikked

Postprzez Janek 44 » 29 mar 2009 07:08:42

@ wikked
Miller A.:Maszyny i urządzenia cieplne i energetyczne.WSiP Warszawa 1996r. s.189.
Znaczy się kocioł fluidalny jest kotłem bez walczakowym?
Ty jesteś jak widzę praktyk w dziedzinie energetyki, ja jestem jedynie teoretyk. Wiedzę swoją czerpię z knig.
Janek 44

Postprzez wikked » 29 mar 2009 12:15:01

tak czy siak odchodzimy od od tematu. Co mówi teoria na temat odciążenia wszystkich generatorów w jednej chwili.
wikked

Postprzez FROTERKA » 29 mar 2009 13:31:08

Nie wiem, co to jest prąd, nie mam pojęcia o czym tu dyskutujecie. Ekolodzy czasem mnie denerwują czasem śmieszą. Ale: w domu część żarówek mam na 12 volt, reszta podobno :wink: energooszczędne świetlówki, zakręcam wodę, kiedy myję zęby, nie mam wanny tylko prysznic, segreguję śmieci, mam kompostownik, nie biorę w sklepach tysięcy foliowych torebek itd.
Nie dajmy się zwariować ale niech każdy na swoim poletku CODZIENNIE robi coś dla natury a nie trzeba będzie organizować takich JEDNORAZOWYCH akcji.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Jarek sp3swj » 29 mar 2009 13:40:22

FROTERKA napisał(a):Nie dajmy się zwariować ale niech każdy na swoim poletku CODZIENNIE robi coś dla natury a nie trzeba będzie organizować takich JEDNORAZOWYCH akcji.

!!!! złota myśl !!! popieram !!! :mrgreen: :lapowka:
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 29 mar 2009 13:44:15

FROTERKA napisał(a):Nie wiem, co to jest prąd, nie mam pojęcia o czym tu dyskutujecie. Ekolodzy czasem mnie denerwują czasem śmieszą. Ale: w domu część żarówek mam na 12 volt, reszta podobno :wink: energooszczędne świetlówki, zakręcam wodę, kiedy myję zęby, nie mam wanny tylko prysznic, segreguję śmieci, mam kompostownik, nie biorę w sklepach tysięcy foliowych torebek itd.
Nie dajmy się zwariować ale niech każdy na swoim poletku CODZIENNIE robi coś dla natury a nie trzeba będzie organizować takich JEDNORAZOWYCH akcji.

Kobiety to potrafią jednak zawsze rozładować atmosferę ;)
Pozdrawiam W.
ps. oczywiście podpisuję się pod tym co napisałaś.
wikked

Następna strona

Powrót do HydePark