Witamy !

Na ratunek Poligonowi Drawskiemu

Rozmowy na wszystkie tematy

Na ratunek Poligonowi Drawskiemu

Postprzez Kakarotto » 06 sty 2014 11:36:36

W skrócie chodzi o to że fundacje 'ekologiczne' próbują przeforsować przepisy zabraniające organizacji imprez off-roadowych na terenie poligonu drawskiego.

Wykluczenie organizacji rajdów samochodowych poza drogami udostępnionymi do publicznego ruchu kołowego:
- w okresie rozrodu wilka (kwiecień-sierpień) w całym obszarze [poligonu],
- całorocznie, w rejonie na zach. od drogi Jaworze-Oleszna.
(Działanie dla ochrony wilka i żubra)

Jest to działanie dość dziwne, bo jednocześnie przewiduje się

Utrzymanie użytkowania wojskowego poligonu, w tym użytkowania istniejących obiektów taktycznych, poruszania się pojazdów gąsienicowych, strzelań, punktowych zapaleń szaty roślinnej, zakazu wstępu osób cywilnych na poligon bez indywidualnego zezwolenia.

Podsumowując - w dni robocze wilkom i żubrom nie przeszkadza to że żołnierze z polscy, niemieccy, angielscy, amerykańscy itd. zabawiają się w ostre strzelania z broni ręcznej, artyleryjskiej i rakietowej; zapierdzielają po terenie ciężarówkami i czołgami. Natomiast bardzo stresują się tym że po tych drogach i terenach na których walczy wojsko, przejadą samochody terenowe.
Zauważcie że nie chodzi tu o walkę z pojedynczymi oszołomami którzy bez pozwolenia jadą trochę poryć w lesie, a o zablokowanie organizacji imprez takich jak np. Baja Polska. W tym rajdzie startują zawodnicy ze światowej czołówki których można zobaczyć jadących w 'Dakarze'.

Rozpisałem się, ale do szczegółów odeślę was na tą stronę http://turystyka4x4.pl/po...y-szanse-pomoc/
Są tam trzy wzory pisma, z których można wybrać jedno do wysłania swojej opinii do RDOŚ, lub na ich podstawie stworzyć swoje. Oczywiście nikogo nie zmuszam, ale jeśli ktoś uważa że warto podjąć działania w tej sprawie, to zachęcam. Wystarczy takie pismo wydrukować, podpisać i przesłać listem poleconym (najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru).

Tu są projekty dokumentów które miały by być uchwalone przez RDOŚ http://szczecin.rdos.gov....nych&Itemid=109
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek

ByłA Frota A Sport 2.5 V6, mosty z B, snorkel, MT 32

Jest Pajero II 3.0 V6
Kakarotto
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 2
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Na ratunek Poligonowi Drawskiemu

Postprzez broda » 06 sty 2014 14:06:16

Kiedyś na forum był poruszany ten temat, tylko wtedy konkretnie chodziło o koniec rajdów przeprawowych w Polsce. Ja powiem tak organizacjom ekologicznym nie zależy już na ratowaniu przyrody tylko zarabianiu kasy. Czyli jak zapłacisz ekologom to oni nie będą cie oprotestowywać. Liderem w takim działaniu jest Greenpeace. Dla mnie takie działanie jak w Drawsku to kolejny sposób na zarabianie pieniędzy przez szurniętych ekologów.
broda

Postprzez lysy » 06 sty 2014 16:17:19

broda napisał(a):Kiedyś na forum był poruszany ten temat, tylko wtedy konkretnie chodziło o koniec rajdów przeprawowych w Polsce. Ja powiem tak organizacjom ekologicznym nie zależy już na ratowaniu przyrody tylko zarabianiu kasy. Czyli jak zapłacisz ekologom to oni nie będą cie oprotestowywać. Liderem w takim działaniu jest Greenpeace. Dla mnie takie działanie jak w Drawsku to kolejny sposób na zarabianie pieniędzy przez szurniętych ekologów.

Kazdy robi swoje.

Brukarz - brukuje
Pilkarz - kopie
Ekolog - blokuje

Wszyscy zarabiaja kase.

Zalezy z ktorej strony jestes i co cie zywi taki jest twoj poglad :mrgreen:
Rower
lysy
Mega Troll

Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez ali » 06 sty 2014 16:46:28

lysy napisał(a):Kazdy robi swoje.

Brukarz - brukuje
Pilkarz - kopie
Ekolog - blokuje

Troll - troluje

:mrgreen:
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez broda » 06 sty 2014 17:06:40

lysy napisał(a):
broda napisał(a):Kiedyś na forum był poruszany ten temat, tylko wtedy konkretnie chodziło o koniec rajdów przeprawowych w Polsce. Ja powiem tak organizacjom ekologicznym nie zależy już na ratowaniu przyrody tylko zarabianiu kasy. Czyli jak zapłacisz ekologom to oni nie będą cie oprotestowywać. Liderem w takim działaniu jest Greenpeace. Dla mnie takie działanie jak w Drawsku to kolejny sposób na zarabianie pieniędzy przez szurniętych ekologów.

Kazdy robi swoje.

Brukarz - brukuje
Pilkarz - kopie
Ekolog - blokuje

Wszyscy zarabiaja kase.

Zalezy z ktorej strony jestes i co cie zywi taki jest twoj poglad :mrgreen:

Takie jest życie.
broda

Postprzez RudeBoy » 07 sty 2014 18:48:01

zamiast pieprzyć to dupy w troki słać pisma
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez lysy » 07 sty 2014 20:20:50

RudeBoy napisał(a):zamiast pieprzyć to dupy w troki słać pisma

Przygotują pismo na znaczek mnie stać, to wyśle :mrgreen:
Rower