Strona 1 z 7

Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 09:31:31
przez Wąs
Mam nadzieję że będziemy wpisywać pomysły na obiady , bo niekiedy myślę że nie tylko mnie trafia jak nie wiem co ugotować na obiad.
Dziś podam przepis na ; PLACUSZKI z Wątróbki drobiowej z kaszą gryczaną .

1. 300 g wątróbek
2. 200 g kaszy gryczanej
3. 2 jajka
4. 100 ml śmietany słodkiej 30 %
5. 1/2 pęczka natki pietruszki
6. mąka do zagęszczenia masy
7. sól i pieprz

Wątróbki podsmażyć i pokroić w drobną kostkę
Kaszę ugotować , dodać śmietanę , jajka , poszatkowaną natkę i dodać mąkę do zagęszczenia wg. potrzeb no i sól i pieprz .
Placuszki kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na rumiany kolor


SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 14:21:36
przez szymon.ha
Obrazek

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 14:48:13
przez Semir
Szymon :>:

Ja niewiedzac co zrobić na kolację zrobiłem tartę z szynką i pieczarkami.

Ciasto

Dwie szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1/4 łyżki soli
170 g masła lub margaryny.

Wyrabiamy ciasto i na ok 1 h do lodówki owinięte folią spożywczą.

Szynka
Pieczarki
Żółty ser
Śmietana 30
3 jajka

Farsz czyli szynka i pieczarki smażymy z dodatkiem czosnku.
Żółty ser ścieramy na tarce ją na grubych oczkach.
Połowę sera zostawiamy a połowę mieszamy z 200 ml śmietany 30 i trzema jajkami.

Potem trzeba przygotować blaszkę do tarty np polać olejem i obsypać bułka tartą.

Ciasto rozwałkować i przenieść na walku na blaszkę ładnie ułożyć a nadwyżkę ciasta obciąć.

Ciasto ponakłuwać starannie wyłożyć papierem do pieczenia obciążyć np fasolą i na ok 15-20 min do piekarnika w temp 230 stopni. Potem jeszcze 5 min samo ciasto bez obciążenia.

Później na spodzie ciasta rozypujemy połowę sera i wykładamy farsz a na koniec zalewamy zalewą ze śmietany z jajkami i druga połową sera i do piekarnika na ok 25 min w temp 180 stopni.

Nam smakowało i na pewno co jakiś czas powtórzę to danie.

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:24:04
przez lysy
Nic

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:27:35
przez RudeBoy
lysy napisał(a):Nic


nie jadłem...
Dobre to?
Długo się to robi?

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:34:55
przez Odoll
RudeBoy napisał(a):
lysy napisał(a):Nic


nie jadłem...
Dobre to?
Długo się to robi?

:>: :mrgreen:

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:38:22
przez adrianee36
ja najczesciej to robie :

Makaron z dzemem
Makaron z pesto
ryz z dzemem
makaron z kiełbasa
Makraon z warzywami
makraon z skwarkami
ryz z warzywami
ryz z sosem słodko-kwasnym
makaron z sosem borowikowym
makron z sosem paprykowym itp. itd...

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:47:29
przez ali
adrianee36 napisał(a):ja najczesciej to robie :

Makaron z dzemem
Makaron z pesto
ryz z dzemem
makaron z kiełbasa
Makraon z warzywami
makraon z skwarkami
ryz z warzywami
ryz z sosem słodko-kwasnym
makaron z sosem borowikowym
makron z sosem paprykowym itp. itd...


ukradłes moje najlepsze przepisy :killer:

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:50:52
przez Odoll
adrianee36 napisał(a):ryz z dzemem
.

Tego nie znałem :shock: :niewiem:

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:54:38
przez Markon
Markon z dżemem hmmm temat jak na forum braci wendliniarskiej

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 27 lis 2013 22:55:00
przez mpl
szymon.ha napisał(a):Obrazek


Jest kurczak kary, to jeszcze kurczak nagrody by się przydał : )

aaa i jeszcze jakby nie było czym posmarować chleba, to można posmarować nożem : )

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 28 lis 2013 08:37:16
przez FROTERKA
adrianee36 napisał(a):ja najczesciej to robie :

Makaron z dzemem
Makaron z pesto
ryz z dzemem
makaron z kiełbasa
.

I już się bałam, że następne będzie:
kiełbasa z dżemem :mrgreen:

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 28 lis 2013 11:12:20
przez Wąs
Dziś czas zrobić gulasz :D
Potrzebne nam będzie :

1kg karkówki
2szt.cebuli
1ząbek czosnku
2marchewki
sól
pieprz
papryka
majeranek
odrobina smalcu

Mięso kroimy w grubą kostkę , smażymy na smalcu nie solimy podczas smażenia
Podsmażone mięso przekładamy do rondla razem z tłuszczem ze smażenia , dodajemy warzywa
przyprawy . Na patelnię wlewamy przegotowaną wodę i gotujemy aż odkleją się najlepsze zapachy po smażeniu ,
wlewamy do rondla i dusimy do miękkości . Na koniec można dodać śmietanę i zaciągnąć mąką .
Ja dodaję jeszczę kilka suszonych grzybów , lampkę czerwonego wina i gałązkę rozmarynu ( to tylko od upodobań i smaku )

Podawać z ziemniakami lub wszelkimi kaszami


SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 30 lis 2013 17:51:22
przez Kakarotto
Jako że naszła nas dzisiaj ochota na Bigos, a kapusty w domu brak, więc zrobiliśmy wersje bez kapusty i ostro zmodyfikowany :) Oczywiście przepis jest wege, ale jestem pewny, źe każdemu zasmakuje :)

SKŁADNIKI:

40 dag pieczarek
40 dag marchwi
40 dag ogórków kiszonych
40 dag cebuli
- sól
-pieprz
-2 liście laurowe
-6 kulek ziela angielskiego
-3 kulki owoców jałowca
przecier pomidorowy
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę, pozostałe składniki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, wszystkie przyprawy (poza solą) po zeszkleniu cebuli dodać pieczarki,po odparowaniu wody z pieczarek i lekkim ich przesmażeniu. marchew, po 2-3 min. ogórki i pół szklanki wody(opcjonalnie czerwone wino) Dusić pod przykryciem do miękkości, doprawić solą i przecierem.

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 30 lis 2013 18:13:45
przez Wąs
Dość dziwne połączenie składników , ale ciekawe

-- Dodano 30 lis 2013 19:36:47 --

Pierogi Pielmieni :
Ciasto:
500g mąki
1 całe jajko
1 żółtko
150 ml wody
1 łyżka oleju
Na farsz :
700 g białej ryby ( ja daję dorsza )
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
sól,biały pieprz,odrobina masła.
Cebulę szklimy na maśle dodajemy rybę pokrojoną w kostkę ,
solimy pieprzymy jak kto lubi można dodać ząbek czosnku i wszystko smażymy .
Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia , a my robimy ciasto .
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 30 min do lodówki i dopiero wtedy rozwałkowujemy na placki grubości 2mm i wykrawamy krążki , ja to robię zwykłą szklanką .
Gdy farsz wystygnie mielimy go i już możemy kleić pierogi . Potem na gotującą i osoloną wodę wkładamy pierogi na i gotujemy ok.8-10 minut, na koniec polewamy cebulką zeszkloną też na maśle
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 01 gru 2013 00:11:31
przez Lady_Killer
Bigos bez kapusty :lol: :lol: :lol: no leżę po prostu :1: :>: :>: :>:

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 01 gru 2013 08:50:27
przez Wąs
Dziś szybki obiad ;

2 średnie dorsze ( od kolegi prosto z kutra :) )
2 kg ziemniaków na frytki
1 kg kiszonej kapusty
3 marchewki
1 jabłko
sól , pieprz
1 pepsi cola 2l

dorsza filetujemy i smażymy w mące
ziemniaki kroimy na frytki i smażymy w głębokim oleju
z kapusty marchewek i jabłka robimy surówkę

Smacznego !!!!!!!!!!!

Szybki obiad i z rodzinką i znajomymi na poligon :D

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 01 gru 2013 09:54:44
przez Kakarotto
Lady_Killer Się nie śmiej :killer: Ogórki dają właśnie ten fajny kwasek, a pieczary i marchew fajnie imitują konsystencję kapuchy 8;) A jak zamiast wody dodasz czerwone winko to już wgl cud miód i orzeszki :wink: wersja na bogato to jeszcze wędzone śliweczki w środku.

Jak jeszcze jadłem mięcho i jemu podobne, pracowałem na kuchni i mi dali do zjedzenia słoninę w czekoladzie to myślałem, że ich pokochało wszystkich. Okazało się git, więc teraz do wszystkich "dziwnych" połączeń smakowych nie mam żadnych zastrzeżeń.

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 01 gru 2013 19:16:27
przez FROTERKA
A ja lubię dania jednogarnkowe typu leczo. Bo to i szybko i smacznie i wygodnie. :D

Re: Co ugotować na obiad ?

PostNapisane: 01 gru 2013 19:36:33
przez Wąs
Takie dania są ekonomiczne pod względem brudnych garów , a swoją drogą GULASZ WĘGIERSKI jest zajesmaczny :D