Witamy ! |
---|
|
bloodsuckin napisał(a):A samolot na bieżni i tak wystartuje i to jest fakt.
Nie w miejscu ofc. tylko normalnie. (nigdzie nie twierdziłem, że będzie inaczej)
Edit.
Już wiem, gdzie mogłem zostać źle zinterpretowany.
Chodziło mi o to, że bieżnia może być krótka, bo i tak nie ma znaczenia.
Samolot lata na airspeedzie i tylko ta interesuje pilotów. Groundspeed jest potrzebny paxom oraz do wyliczenia ETA, żeby ludziki na dole wiedzieli, ile mogą jeszcze pospaćJJKILLER napisał(a):Mimo wszystko prędkość potrzebna do wytworzenia siły nośnej musi być prędkością groundspeed a nie "bieżniaspeed".
jrzeuski napisał(a):Samolot lata na airspeedzie i tylko ta interesuje pilotów. Groundspeed jest potrzebny paxom oraz do wyliczenia ETA, żeby ludziki na dole wiedzieli, ile mogą jeszcze pospaćJJKILLER napisał(a):Mimo wszystko prędkość potrzebna do wytworzenia siły nośnej musi być prędkością groundspeed a nie "bieżniaspeed".
bloodsuckin napisał(a):W tej "zagadce" chodzi o to, że bieżnia przyśpiesza proporcjonalnie do prędkości samolotu. Więc jeśli samolot, do oderwania się od powierzchni, napędzałby się kołami, to nie wystartuje. Jeśli śmigłem to poleci.
JJKILLER napisał(a):Ciekawe tylko, ile osob, czytajacych nasz "belkot" wiedzialo o co chodzi
FROTERKA napisał(a):JJKILLER napisał(a):Ciekawe tylko, ile osob, czytajacych nasz "belkot" wiedzialo o co chodzi
Ja to czytam dla obserwacji socjologicznych.
jafcio napisał(a):http://joemonster.org/filmy/63906/Monster_Energy_Ballistic_BJ_Baldwin_Recoil_2
chcę to !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości