szaman napisał(a):taka ciekawostka https://www.youtube.com/watch?v=v8JtaPf-IzY niekonwencjonalne wykorzystanie pickup'a
To jest fake.
Witamy ! |
---|
|
szaman napisał(a):taka ciekawostka https://www.youtube.com/watch?v=v8JtaPf-IzY niekonwencjonalne wykorzystanie pickup'a
eric napisał(a):JJKILLER napisał(a):...W każdym bądź razie na Okęciu obsługa pasa jest do takich rzeczy przygotowywana.
Mają Nissana?
JJKILLER napisał(a):Zgodnie z prawami fizyki śmigłowiec nie może latać, np. jak wytłumaczysz siłę nośną, która wytwarza się na łopacie, nacierającej do tyłu a śmigłowiec leci do przodu? Siła nośna musiała by wytworzyć się od krawędzi spływu do krawędzi natarcia, a ponieważ zgodnie z prawami fizyki jest to niemożliwe to siła nośna jest wytwarzana jedynie na łopatach, które nacierają do przodu. Czyli tylko na 180* obrotu łopat, począwszy na +5* od belki ogonowej, na +5* od czoła osi kończąc (* - stopnie), wyłączając śmigłowce wielowirnikowe, np Kamow.
Reasumując, siła nośna wytwarzana jest tylko na połowie obrotu łopat, więc śmigłowiec nie ma prawa lecieć, co najwyżej pionowo się wznieść i opaść.
Jak to my mówimy. Na szczęście śmigłowce nie znają się na fizyce i dlatego latają.
JJKILLER napisał(a):To może być fake, ale nie musi...
bloodsuckin napisał(a):
Może zaczniemy dyskusje na temat samolotu na bieżni?
Wg mnie, jak również emerytowanego pułkownika lotnictwa, wystartuje bez problemu, bo czemu miałby niby nie wystartować.
ali napisał(a):Powiedz mi ci paliłeś, zapodam to samo jak będe zdołowany
ali napisał(a):Edit: Bo wiesz znajdź mi odpowiednio długa bieżnię :p
bloodsuckin napisał(a):Sęk w tym, że bieżnia nie musi być w cale długa, wystarczy taka na same koła, która będzie się poruszać przeciwnie i z odpowiednią prędkością do ruchu startującego samolotu.
W internetach pełno tego i dywagacje na tysiące stron xD
ali napisał(a):bloodsuckin napisał(a):Sęk w tym, że bieżnia nie musi być w cale długa, wystarczy taka na same koła, która będzie się poruszać przeciwnie i z odpowiednią prędkością do ruchu startującego samolotu.
W internetach pełno tego i dywagacje na tysiące stron xD
No jak zmusisz aby sie powietrze poruszało tak samo szybko jak bieżnia to samolot poleci bez silnika xD
mandibul napisał(a):
Napiszcie mi czemu jak wrzucam ten link jako [img] to strona nie chce wyświetlić obrazka i mam napisane, że nie można określić rozmiaru zdjęcia. Jak wstawić fotki by od razu się pojawiały w wątku??
bloodsuckin napisał(a):To nie chodzi o silnik lecący w miejscu tylko o samolot startujący z bieżni...
Gwoli ścisłości to wystąpi i jakaś siła nośna też się wytworzy (zależy to jeszcze od umiejscowienia śmigła - na kadłubie czy skrzydłach), ale...JJKILLER napisał(a):nie wystąpi różnica ciśnień na profilu skrzydła, w związku z tym nie wytworzą się siły nośne.
Nie ma mowy o żadnym wzlocie.
Takie bieżnie, ale poruszające się zgodnie ze startującym samolotem to jest jakiś pomysł na skrócenie rozbiegu, choć na lotniskowcach mają lepsze zabawki do tego Ciekawie wyglądałaby V1, gdyby bieżnia mogła nagle dać "cała wstecz"idąc tym "błędnym" tokiem myślenia, nie potrzebne są lotniska tylko mega bieżnie.
jrzeuski napisał(a):Gwoli ścisłości to wystąpi i jakaś siła nośna też się wytworzy (zależy to jeszcze od umiejscowienia śmigła - na kadłubie czy skrzydłach), ale...JJKILLER napisał(a):nie wystąpi różnica ciśnień na profilu skrzydła, w związku z tym nie wytworzą się siły nośne.
jrzeuski napisał(a):[...] Ciekawie wyglądałaby V1, gdyby bieżnia mogła nagle dać "cała wstecz"
Owszem, tylko że mnie się o decyzję o przerwaniu procedury startu rozchodziło...JJKILLER napisał(a):jrzeuski napisał(a):[...] Ciekawie wyglądałaby V1, gdyby bieżnia mogła nagle dać "cała wstecz"
V1 nie miał kółeczek, więc pewnie by się wyp...ł
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości