przez Wąs » 13 gru 2013 09:18:59
Czas ugotować duży gar BIGOSU , przepis zapodam jutro bo dziś nie będzie czasu chyba , bigos się dusi .
SKŁADNIKI NA BIGOS :
2 i 1/2 kg kapusty kiszonej
1,30 g kapusty słodkiej
0,5 kg wołowiny
1,200 kg wieprzowiny (łopatka i karkówka )
100 g wędzonego boczku
200 g kości wędzonych
ok. 20 szt. grzybów suszonych
10 śliwek suszonych
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 cebule
1 łyżka smalcu do smażenia
sól, pieprz, majeranek
1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE :
Kapusty poszatkuj, przełóż do dużego garnka i zalej niewielką ilością wody.
Do kapusty dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny
Suszone grzyby zalej wrzątkiem, tak by woda lekko je przykryła i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz je, pokrój w paski i dodaj do gotującej się kapusty. Ostrożnie, aby nie dodać piasku z grzybów, który mógł się osadzić na dnie naczynia, dolej też wodę, w której moczyły się grzyby.
Wieprzowinę i wołowinę oczyść, umyj, pokrój w kostkę (tak jak do gulaszu) i podsmaż na smalcu na złoty kolor. Mięso przełóż do garnka z kapustą.
Na tej samej patelni usmaż pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełóż je do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę i też przełóż do garnka. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Teraz jest czas na koncentrat pomidorowy .
Suszone śliwki pokrój na cienkie paseczki i dodaj do garnka. Bigos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Aby bigos był gotowy, potrzebuje podgrzewania i chłodzenia przynajmniej przez trzy dni. Wystarczy, że raz dziennie będzie go gotować na wolnym ogniu przez mniej więcej godzinę. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobra rada , białą kapustę poszatkować nie za drobno , aby nie zrobiła się maź po kilku godz. gotowania i kiszoną kapustę ja płuczę i wyciskam z kwaśnej wody , ( nie za mocno ) - to nie ma być KWAŚNICA tylko BIGOS . Po ugotowaniu i wystudzeniu następnego dnia można go ponownie pogotować i następnego znowu . Bigos im dłużej się gotuje tym jest smaczniejszy .
Ostatnio edytowano 13 gru 2013 10:39:33 przez
Wąs, łącznie edytowano 2 razy
Paweł