Witamy !

czy są tu jacyś Motocykliści ?????

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: czy są tu jacyś Motocykliści ?????

Postprzez Arni » 11 kwi 2010 11:14:08

Są motocykliści ;) Choc w obecnej chwili raczej emerytowani heh. Miałem Suzuki GS500, Honde VTR 1000 F, Yamahe XT 600E, Honde VFR 750F. Z braku czasu niestety motocykl sprzedałem ale kupiłem Forntere. Służy do dojazdów do pracy i okazyjnego off roadu ;)
A na moto znowu nazbieram i znów coś kupie :P
Arni

Postprzez danielrajszczak » 13 kwi 2010 22:16:20

Moja Kochana Beata (od 12 lat narzeczona;) pracuje w b.dużej hurtowni zamienników na literę"L"... prawie jak motocyklistka.

Powiem Wam więcej.. rok temu blisko wiosny zbierałem na HONDA'ę SHADOW coś koło 750 i nazbierałem aż do Frotki;)

Zamiast HONDZIAWY w czerwcu wróciliśmy Frotką;) i absolutnie nie żałujemy!!!
Ostatnio edytowano 28 kwi 2010 00:33:24 przez danielrajszczak, łącznie edytowano 2 razy
danielrajszczak

Postprzez Adam » 27 kwi 2010 18:12:33

Byłem motocyklistą. Od paru lat nie jeżdżę, bo motor sprzedałem, a kolejnego, tak się złożyło, że nie nabyłem. Ogólnie nie mam się czym chwalić i nie odzywałbym się w tym temacie, ale wczoraj pewne zjawisko sprawiło że napiszę.
Na stacji benzynowej trzy motorki - trzech chłopaków wchodzą na stację i żaden nie zdjął kasku. Nosz ku...a terroryści normalnie. Szczękowe kaski i jeszcze kominiarki.
Nigdy w życiu nie zdarzyło mi się nie zdjąć kasku wchodząc na stację benzynową. Tak mnie nauczyli starsi koledzy i każdy z nas wchodząc pokazywał swoją facjatę. Fakt byliśmy i jesteśmy przystojni tylko teraz trochę starsi.
Może jestem przewrażliwiony, a może etykieta motocyklisty się zmieniła. Jeśli to drugie to swoje naklejki "Patrz w lusterka,,," niech sobie wsadzą. Moje kontrahasło - "Motocyklisto niech cię zobaczę - nie lubię niespodzianek".
Adam

Postprzez JJKILLER » 26 cze 2012 17:32:32

Hmmm. A Ja mam pytanko.
Czy ktoś z nas/was próbował samemu motor zbudować?
Nie chodzi mi o całkowite opracowanie konstrukcji, razem z silnikiem itp. ale o takie zbudowanie z dostępnych elementów.
Noszę się z zamiarem dorwania ramy (dwuramówki) od WSK lub SHL, i na jej bazie zbudować resztę. Dobrać do ramy jakiś ładny (klasyczny) silnik, nie za duży (max 250ccm) pomotać z wyglądem i wymiarami, kolor - czarny mat z elementami chromu. w latach '60 na SHL były fajne zbiorniki paliwa (jak na chopperach). Na razie priorytetem jest dorwać ramę z papierami żeby można było to zarejestrować, bo chyba zbudowanego SAM'a, na ramie bez papierów nie da się zarejestrować :(
Na razie tylko graficznie (w paint'cie) rozpatruję różne warianty, typu wydłużenie ramy, widelców, wywalenie kanapy i zastąpienie jej siodłem...
Na pierwszy rzut wolę pobawić się grafiką, żeby później wiedzieć co z czym i jak...
2443292408.jpg

Ma ktoś w tej materii jakieś doświadczenie???
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez freedy-kruger » 26 cze 2012 22:54:20

Ja jeżdżę Hondą ATC 200 z '86 wszędzie (asfalt, piach, błoto, woda,las). Wcześniej było kilka innych (OSA,WSK,IŻ,JUNAK,CeZet,Jawa 350ts,MOTOrynka :D ,Ogar, Gold Wing 1200GL,Dealim -więcej nie pamiętam :)
JJKILLER - jeśli chodzi o budowę jest to możliwe ( Ja w ramę od brymy , wideleca od skutra, wachacza od ogara, siedzenia z komarka oraz kół (wstępnie od skutera) zamierzam włożyć silnik od WSK (wolałbym od Junaka (ach ten dźwięk)ale nie wejdzie :cry2: ). Co do rejestracji SAM'a jest taka możliwość po prostu trzeba się nachodzić ( każda stacja diagnostyczna ma swoje wymagania :shock: ).
BYŁ - Turkusowy Sport 2.0
JEST - Wisienkowy Long 2.5
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Obrazki: 2
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez JJKILLER » 27 cze 2012 00:27:01

No, mnie też od Junaka by się podobał ale słyszałem że te z poprzedniej młodości Junaka nie były zbyt żywotne i miały sporo wad konstrukcyjnych.
Wstępnie przymierzam się do silnika WSK 125, aby na czymś wystartować a później może uda mi się znaleźć coś w odpowiednich gabarytach, aby w ramę chciało wejść. Samą ramę też trzeba będzie przebudować, wydłużyć, zmienić kąt przedniego zawieszenia. Najbardziej jednak nurtuje mnie kwestia rejestracji, bo jeśli zanabył bym "Wieśkę" z papierami, i ją zmotał, to pewnie nikt by się z tym nie pier... tylko zarejestrował jako "Wieśkę", ale jeśli planuję zanabyć ramę "Wieśki", różne elementy oddzielnie i poskładać do kupy, to czy to nadal będzie "Wieśka", i czy jako taką da się zarejestrować :niewiem:
A co jeśli trafię ładną ramę ale bez papierów (mam taką na oku w Tuszowie Narodowym - koło Markusa), to czy w ogóle ktoś będzie chciał ze mną gadać???

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez markus » 27 cze 2012 06:53:22

JJ, daj namiar na gościa!!
trzeba się rozeznać w kwestii rejestracji pojazdu starego z zagubionymi kwitami. Słyszałem, że jest taka opcja "odzyskania" dokumentów i zarejestrowania pojazdu na nowo. Ale tu chyba musi być w stanie oryginalnym!! Nie wiem :niewiem:
markus

Postprzez FROTERKA » 27 cze 2012 08:30:59

JJKILLER napisał(a):Czy ktoś z nas/was próbował samemu motor zbudować?

Szkoda że nie zgadałeś się z B. na zlocie, bo on się za kawalera w takie rzeczy bawił. Ale powiem mu, to w wolnej chwili do Ciebie zadzwoni.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez POPO » 27 cze 2012 12:10:45

he he przeoczyłem temacik ;-)
ja tez wpisuje sie do listy "motomaniaków" :1: :bike:
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie :)
ObrazekObrazekObrazek

" :)))))
....)))))

POPOfon - 733530005
POPO
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez loony » 27 cze 2012 14:57:49

Żeby było w temacie - dopisuję się do listy... oprócz Froty ujeżdżam Ducati Monstera 900 ;)

A co do pytania o rejestracje samoróbki to... jak najbardziej się da. W zależności od stacji mogą wymagać opinii rzeczoznawcy PZM lub nie. Skoro da się zarejestrować kit-car'a, trike to i motocykl.
Ja akurat nie znalazłem jeszcze przychylnej stacji diagnostycznej w Kielcach, ale szukam, pod kątem "budowanego" samochodu - repliki lotusa 7. W innych regionach wiem, że są takie stacje, więc nie tracę nadziei.
2002 Frontera B Long 2.2DTI
Lift +4" (+2" zawiecha, +2" buda), KL71 245/75R16 na chromach ET7 i ... wkładka K&N :cool:
Motania ciąg dalszy nastąpi...
loony
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 4
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez freedy-kruger » 27 cze 2012 23:00:48

JJKILLER To prawda co piszesz o junaku te silniki tak miały, lecz miałem dwie sztuki i jednym jeździłem (z koszem) bez większych problemów około roku a drugim tak ze dwa lata i w między czasie pękł wał w dwóch miejscach naraz :shock: .
"Buncole" tak mają że coś niedomaga, głównie to olej oraz prądnica .Ale zakładasz odmę i montujesz na szajbie alternator od fiata i chula :1:

Zresztą one NIE gubią oleju one znaczą teren :D .

A co do dwu-rurowej ramy to miałbyś problem żeby go tam upchnąć. Wsk 125 to trochę mało bardziej to 175 trzybiegowa( kiedyś nią nysę "blaszaka" z zaciągu zapalaliśmy jak aku padł) a "czwórka" ma słabą skrzynie biegów (często się sypie).
Co do rejestracji to coś mi się obiło ,że mając jakiegoś "zabytka" bez papierów to w wydziale komunikacji wystarczy napisać podanie że jesteś posiadaczem takiego a takiego pojazdu i papiery zagubione i podpis i będą rozpatrywać .I podejrzewam że nikt nie będzie sprawdzał czy chcesz rejestrować ramę czy całego od tego masz stacje diagnostyczne.
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez JJKILLER » 28 cze 2012 00:06:45

freedy-kruger napisał(a):...Wsk 125 to trochę mało bardziej to 175 trzybiegowa( kiedyś nią nysę "blaszaka" z zaciągu zapalaliśmy jak aku padł) a "czwórka" ma słabą skrzynie biegów (często się sypie)...

175 mi się cholernie nie podoba, ta kwadratura jest obrzydliwa. Wolał bym mieć słabszy ale ładniejszy silnik, poza tym pisałem o 125 jako na start, żeby mieć do czego motać a później coś nieco mocniejszego dobrać (ale okrągłego ;) )

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez cichy73 » 28 cze 2012 12:19:31

[quote="freedy-kruger"]JJKILLER To prawda co piszesz o junaku te silniki tak miały, lecz miałem dwie sztuki i jednym jeździłem (z koszem) bez większych problemów około roku a drugim tak ze dwa lata i w między czasie pękł wał w dwóch miejscach naraz :shock: .
"Buncole" tak mają że coś niedomaga, głównie to olej oraz prądnica .Ale zakładasz odmę i montujesz na szajbie alternator od fiata i chula :1:

Zresztą one NIE gubią oleju one znaczą teren :D .

Święta prawda. Na początku lat 90 ujeżdżałem zmotanego Junaka. Koło tył od Syreny, krótki błotnik, obniżona rama, dłuższy widelec, wygodne siodło na sprężynach, alternator, odma brak wycieków i volty nie ginęły. Niemiecka skorupka na czaszkę, ramoneska, pełen szpan. :D Super wygodnie tym się jeździło. Z żalem musiałem go sprzedać. Z racji czasu żałuję że go pociachałem. Teraz tylko klasyki. Junak niestety w chwili obecnej ma dużą wadę, jest bardzo drogi. Między innymi ja się do tego przyczyniłem robiąc z niego chopera. :( Uważam, że po Sokole 1000 jest to najlepszy polski motocykl.
cichy73
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 6
Województwo: Podlaskie

Postprzez JJKILLER » 29 cze 2012 00:52:07

Tak sobie gmeram w poszukiwaniu jakichś ładnych części i...
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi z tym "bez prawa do rejestracji" ?
http://otomoto.pl/yamaha-virago-125-M3257353.html

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez cichy73 » 29 cze 2012 09:59:06

Przyczyny mogą być różne, że motor jest bez prawa do rejestracji. Są to motory przeważnie po poważnych wypadkach. Zgięta rama, złamana kierownica, zgięta laga. Motor taki jest niedopuszczony do ruchu, Nadaje się tylko na części. Takie motory najczęściej pochodzą z UK. Ludzie przerabiają je na maszyny do jazdy na torach, lub "trajki". Ten twój z linka raczej nie nada się ani do tego , ani do tego. Jeżeli jest w dobrym stanie to może być też kradziony, bo nie ma powodu odmowy rejestracji takiego sprzętu. Jest to pewien sposób naciągnięcia klienta. W każdym razie lepiej unikać takich okazji. Pomyszkuj na forach motocyklowych tam jest o tym trochę.
cichy73
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 6
Województwo: Podlaskie

Postprzez JJKILLER » 29 cze 2012 10:33:41

Tak z ciekawości pytam, bo widziałem nieraz takie perełki że aż łza w oku się zakręciła. Motorek piękny, prościutki, nic nie uszkodzone, rzekł bym nówka salonówka.
Ale bez prawa do rejestracji :cry2:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez freedy-kruger » 29 cze 2012 22:35:20

Cytuję:
" Wbrew temu, co sądzą niektórzy, nie są to zwykle samochody pochodzące z przestępstw.
Większość takich przypadków to efekt uboczny obowiązujących w naszym kraju przepisów rejestracyjnych.
Używane auto można zarejestrować w polskim urzędzie pod warunkiem, że było zarejestrowane za granicą.
Jeśli zostało ono trwale wyrejestrowane lub nigdy nie miało normalnej rejestracji, nie ma szans na uzyskanie dopuszczenia go do ruchu!
Może to dotyczyć np. pojazdów, które po poważnych wypadkach lub nawet tylko uszkodzeniach podzespołów zostały urzędowo uznane za nienadające się do dalszej eksploatacji i wyrejestrowane z odpowiednią adnotacją w dokumentach.
Auto z takim wpisem w dowodzie rejestracyjnym lub karcie eksportowej staje się z mocy prawa złomem, nawet jeśli w polskich warunkach naprawa byłaby opłacalna.
Brak prawa do rejestracji nie musi jednak wynikać z wypadkowej przeszłości samochodu.
Często wymaganych dokumentów nie mają np. auta odkupione od służb lotniskowych (używane wyłącznie na terenie portu lotniczego),
pojazdy z demobilu kupowane na aukcjach od zagranicznych służb mundurowych czy też samochody pokradzieżowe, sprzedawane przez ubezpieczycieli. "
A co do wyglądu to może SHL-kę ( lub też silnik starego poczciwego komarka z lat '70 one były "jajowate")
Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć : przy słabym silniczku a np. szerokim kołem musiałbyś kombinować z trybami żeby to jechało, a w "dużej" ramie będzie trochę dziwnie wyglądać malutki silnik . Jeśli już coś kombinować to mając silnik zrobić resztę do niego , a jak się znudzi dorwać większy silnik i tworzyć następne wozidełko :) .
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez Zula » 01 lip 2012 22:15:32

A ja to bym nawet chciała zrobić A i pojeździć, popróbować, ale mi wszyscy mówią, że się zabiję i żeby niee.. :niewiem:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie

Postprzez JJKILLER » 01 lip 2012 22:59:47

http://allegro.pl/junak-m10-chopper-196 ... ?source=oo
Obrazek
Względnie coś takiego zanabyć i troszeczkę podmotać :D

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 02 lip 2012 07:42:13

JJKILLER napisał(a):Względnie coś takiego zanabyć i troszeczkę podmotać :D
Przód to wystarczy wygiąć, ale tył trzeba jakoś :hilift:, żeby robił w błocie :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark