Witamy !

Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Postprzez makar » 10 kwi 2010 20:55:28

tragedia
Cześć ich pamięci :(
makar

Postprzez gsp » 10 kwi 2010 22:42:27

:(
gsp

Postprzez bombi26 » 11 kwi 2010 10:49:47

[*]
ObrazekObrazek
off road jest jak narkotyk - pierwszy raz gratis a później całe życie z wariatami
bombi26
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 6
Pochwały: 1
Województwo: Podkarpackie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Darek 1 » 11 kwi 2010 17:04:53

[*]
ObrazekObrazekObrazek
Darek 1
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Postprzez Sylwek » 11 kwi 2010 17:41:40

Żal i smutek zgineło tylu wspaniałych ludzi :(
Sylwek

Postprzez ballula » 11 kwi 2010 19:48:37

Fakt to straszna tragedia [*] , a u Nas na Stronie Głównej ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE :roll: :cry:
ballula

Postprzez ijido » 11 kwi 2010 20:41:34

Do mnie jeszcze nie dotarło to aż tak, choć po przeczytaniu paska
z wypisanymi osobami które zginęły dużo bardziej to do mnie dociera.
Gdyż miałem przyjemność poznać generała Potasińskiego,
generała Kwiatkowskiego, generała Buka.
Fatalna tragedia nie wiem co pisać.
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Pawel » 11 kwi 2010 20:50:50

5. marca pochowałem tatę, 3 lata wcześniej dziadka, pół roku temu zabiłem przypadkiem psa córki, a we czwartek moja babcia miała wylew/udar i ledwo ją odratowali, w poniedziałek wszczepią jej rozrusznik, a w sobotę mamę chcieli zostawić w szpitalu, pod czas odwiedzin babci, bo miała ciśnienie 230/150... Jakoś przyzwyczaiłem się do złych wiadomości... :?
Mój "dalszy" wujek, se strony babci, jest prawosławnym kapelanem WP i on miał lecieć tym samolotem, ale coś tam coś tam i został na ziemi... :) Ciotki z białostockiego płakały... ze szczęścia

Może dopadła mnie jakaś znieczulica bo jakoś całe to zdarzenie "nie zrobiło na mnie wrażenia"... Jednakże wielkie wyrazy współczucia rodzinom ofiar...

Pewnie to przetrawią za jakiś czas... po swojemu...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez FROTERKA » 12 kwi 2010 09:04:08

Pawel - Amor napisał(a):
Może dopadła mnie jakaś znieczulica

Paweł, nic chcę sie bawić w domorosłego psychologa, ale według mnie to nie znieczulica tylko po prostu reakcja obronna Twojej psychiki. Za dużo tych nieszczęść miałeś ostatnio i psyche się buntuje.
To pewnie dlatego tak dużo osób w tv się wypowiadało, że nie może w to uwierzyć. Nie chcemy dopuścić do siebie złych wiadomości, bo tak bolą.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez jrzeuski » 12 kwi 2010 09:08:16

To na co ja choruję skoro według mnie nic złego się nie stało?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Lady_Killer » 12 kwi 2010 09:40:30

jrzeuski napisał(a):To na co ja choruję skoro według mnie nic złego się nie stało?

Ciężko stwierdzić ale wyleczyć się tego nie da :wink: :wink: :wink: :wink:

P.S Paweł...dla nas ten rok jest też fatalny....a zaczął się od wypadku, poprzez śmierć naszego przyjaciela, kończąc na nieszczęściach dla Jacka (noga itd.) i wiele wiele innych.... Dziwny ten rok naprawdę.
No i ponoć kwiecień ma zostać ogłoszony miesiącem żałoby.... Najpierw nasz Ojciec Święty, teraz ta tragedia z "tuptusiem" ... :roll:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jrzeuski » 12 kwi 2010 10:10:23

Lady_Killer napisał(a):
jrzeuski napisał(a):To na co ja choruję skoro według mnie nic złego się nie stało?

Ciężko stwierdzić ale wyleczyć się tego nie da :wink: :wink: :wink: :wink:

Latali złomem, ale akurat to nie awaria techniczna tym razem była przyczyną. Choć to była tylko kwestia czasu, żeby się jakaś przydarzyła. Tym niemniej awionika tego samolotu nie spełnia obecnych standardów. Wiele maszyn tego typu ma zakaz lotów w przestrzeni powietrznej cywilizowanych krajów. Gdyby awionika była lepsza, to pilot pewnie miałby większe szanse na udane lądowanie.

Uważam też, że zmusili pilota, żeby lądował pomimo, iż warunki absolutnie się do tego nie nadawały i wieża zalecała lot na lotnisko zapasowe. Jakoś załogi innych samolotów posłuchały tego zalecenia. Żaden pilot z własnej woli by tam nie lądował bez widoczności pasa. Pracuję w branży lotniczej i wiem coś o tym. Media wpierają wszystkim, że kapitan jest panem i władcą na pokładzie, ale nie dodają, że to dotyczy maszyn cywilnych a w wojskowych bywa inaczej. Zwłaszcza, gdy na pokładzie są jego przełożeni. Perspektywa sądu wojskowego za odmowę wykonania rozkazu jest wystarczającym motywatorem by spróbować bo "powinno jednak się udać".

Według mnie sami się prosili o tę śmierć (mówię tu o Kaczyńskim i generałach a nie tych, którzy im tylko towarzyszyli) a samobójców nie żałuję z definicji. Ci rozsądniejsi pojechali pociągiem i dotarli na czas i bez problemów. Ja bym na pokład tego TU-154 nie wsiadł za żadne skarby. Szkoda mi przede wszystkim kapitana załogi, bo zrobią z niego kozła ofiarnego. Jak zwykle zresztą w naszym kraju (vide wypadek CASA'y i śmigłowca z Millerem). Ale był żołnierzem i zginął na służbie wykonując rozkazy, więc żadna to wielka tragedia tylko normalna sprawa. Prawdziwi sprawcy katastrofy pozostaną czyści, bo to "elita Polski" (jak ich teraz nazywają wszelkie media). W zasadzie to należy ich nazwać mordercami, ale to byłoby bardzo politycznie niepoprawne i żadne media się na to nie odważą. Prędzej spodziewam się wniosku o beatyfikację. Dla mnie te "elity" to zwykłe śmieci, które interesuje wyłącznie "koryto" i "parcie na szkło" a nie dobro przeciętnego Polaka, notabene ponoć ich wyborcy. Ja tam na nich nie głosowałem, więc dla mnie nie przedstawiają większej wartości niż obcy ludzie, których mijam co dzień. A do takich nie czuję szczególnej empatii.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez drugi oposs » 12 kwi 2010 10:37:42

jrzeuski napisał(a):kapitan jest panem i władcą na pokładzie, ale nie dodają, że to dotyczy maszyn cywilnych a w wojskowych bywa inaczej. Zwłaszcza, gdy na pokładzie są jego przełożeni. Perspektywa sądu wojskowego za odmowę wykonania rozkazu jest wystarczającym motywatorem

W wojskowych "maszynach" też tak jest i przełożeni znajdujący się na pokładzie mogę wywierać ewentualnie presję na pilocie, i nie mozna tu mówić o "rozkazie". Pilot raczej mógł myśleć, ze jak nie wyląduje, to jego kariera stanie w miejscu, jak było w przypadku piloota, któru odmówił prezydentowi wylądowania w Gruzji.
drugi oposs
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez jrzeuski » 12 kwi 2010 11:30:00

A jaka różnica między rozkazem a sugestią przełożonego? Tak czy siak by pożałował, że nie posłuchał. Dla pilotów perspektywa "uziemienia" czy choćby zmniejszenia uprawnień to koszmar. Zgadza się, że wyrok na ten samolot został wydany w Gruzji. W Smoleńsku został wykonany. Niestety razem z wieloma niewinnymi ludźmi.

Czemu w ogóle maszyny rządowe są pilotowane przez wojskowych? Może właśnie dlatego, żeby kapitan nie powiedział "no way!" i poleciał tam, gdzie mu dyktuje rozsądek i strach o :dupa: własną i pasażerów, za których odpowiada? Oczywiście samoloty cywilne też ulegają wypadkom przy lądowaniu, ale w cywilnych lotach pasażerskich bezpieczeństwo ma najwyższy priorytet i nikt z tym nie dyskutuje. Wypadki w takich lotach są w głównej mierze powodowane awariami technicznymi a błędy pilotów najczęściej polegają na zbytniej ufności przyrządom. Jak warunki na lotnisku docelowym są złe to decyzja o locie na lotnisko zapasowe jest tylko formalnością niezależnie od tego czy leci z nami Kaczyński czy nie. Kapitana interesuje tylko ilość PAXów a którzy z nich to VIP to już informacja dla załogi obsługującej przedział pasażerski.

Nie wykluczam opcji, że kapitan uparł się tam wylądować z własnej woli, na zasadzie "co? ja nie dam rady?", ale byłoby bardzo dziwne jakby z taką fantazją przebrnął przez kwalifikacje na pilota samolotu rządowego.

Katastrofa nie nastąpiła przy pierwszym podejściu, więc czemu kapitan kontynuował próby w tych warunkach? Dla mnie jest tu wyjątkowa zbieżność okoliczności do katastrofy w Mirosławcu. Nie wiem jakie oprzyrządowanie ma lotnisko w Smoleńsku, ale lotniska wojskowe często nie są wyposażone w ILS. To by tłumaczyło czemu katastrofa nastąpiła tak daleko od osi pasa (tak samo było w Mirosławcu, gdzie ILS jest, ale akurat nie działał), ale lotniska wojskowe mają naprowadzanie z wieży (wieża przekazuje pilotowi, gdzie go widzi na radarze). Niezależnie do systemu naprowadzania, kontrola pułapu oraz widoczności ziemi zawsze należy do pilota (wyjątek ILS CAT 3). Nagrania z czarnych skrzynek dużo wyjaśnią, ale co trafi do opinii publicznej to już inna sprawa.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez danielrajszczak » 12 kwi 2010 11:52:03

ballula napisał(a):Fakt to straszna tragedia [*] , a u Nas na Stronie Głównej ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE :roll: :cry:

Już działamy, podałem baner do umieszczenia.
gallery/image_page.php?album_id=165&image_id=429
danielrajszczak

Postprzez Pawel » 12 kwi 2010 17:43:00

...a ja jeszcze jak by mało było "biedy" rozwaliłem tylny zderzak w Scorpio (przestałem lubić automatyczną skrzynię) i pila motorowa padła - zatarła się franca...
Całe miasto mamy sparaliżowane - "ogólna" msza w intencji na placu wiecowym przed UM...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Postprzez Jarek sp3swj » 12 kwi 2010 20:55:47

Wydarzenie z soboty wzbudza wiele emocji i także dużo kontrowersji.
Jest to niewątpliwie osobista tragedia dla wielu wielu wielu rodzin.

...................................................................
Ja mam w pamięci sprawę sprzed dwóch lat...

http://wyborcza.pl/1,76842,5705983,Meda ... e_bal.html

2008-09-18
Źródło: Gazeta Wyborcza

"Srebrny medal za zasługi dla obronności dostał od szefa MON pilot kpt. Grzegorz Pietruczuk, który nie wykonał rozkazu prezydenta Kaczyńskiego w drodze do Tbilisi.

- Pilot właśnie wyszedł z depresji - powiedział wczoraj Bogdan Klich w Radiu ZET. Szef MON odznaczył go za "przestrzeganie procedur i poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na pokładzie". Chodzi o lot 12 sierpnia prezydenckim tu 154 do Gruzji, kilka dni po wybuchu konfliktu między Gruzją i Rosją. Lech Kaczyński leciał z misją wsparcia prezydenta Gruzji Micheila Sakaaszwilego razem z prezydentami Estonii, Litwy i Łotwy. W Symferpolu dosiadł się prezydent Ukrainy.

Planowo samolot miał lądować w Azerbejdżanie, w Ganji. Ale szef BBN Władysław Stasiak i szef gabinetu prezydenta RP Maciej Łopiński poprosili pilota o rozważenie lądowania w Tbilisi. Pilot skontaktował się z dowódcą swojego pułku płk. Andrzejem Pietrzakiem. Dostał rozkaz, by lecieć zgodnie z planem. - Na podstawie posiadanej wiedzy na temat sytuacji w Gruzji uznałem, że lot do Tbilisi będzie zbyt niebezpieczny dla prezydentów i pozostałych pasażerów (w sumie 74 osoby) - napisał pilot w meldunku dla szefa MON. Podał dziewięć przyczyn odmowy lądowania w stolicy Gruzji, m.in.: musiałby lecieć nad rejonem konfliktu zbrojnego, nie miał wiedzy o stanie lotniska w Tbilisi po jego zbombardowaniu, było zagrożenie ze strony gruzińskiej, która nie wiedziała o przylocie polskiego samolotu, tu 154 nie jest przystosowany do latania w strefie konfliktu zbrojnego.

Płk Pietruczuk poinformował o swojej decyzji Stasiaka i Łopińskiego. - Po tym pan prezydent przyszedł do kabiny pilotów i osobiście jako zwierzchnik sił zbrojnych polecił mi lecieć do Tbilisi - pisze w meldunku pilot. Wcześniej najbliżsi współpracownicy prezydenta, np. Adam Bielan, twierdzili, że Kaczyński nie kontaktował się z pilotem. A prezydent w wywiadzie dla Polskiego Radia twierdził: - Ja nie wydawałem rozkazu, ja tylko wydałem polecenia różnym dużo wyższym niż pilot oficerom Wojska Polskiego. I oni zrealizowali moje polecenia i wydali pilotowi rozkaz na piśmie. I pilot nie usłuchał.

Kaczyński jeszcze w czasie lotu mówił dziennikarzom, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy". Po wylądowaniu w Azerbejdżanie zapowiedział, że "po powrocie do kraju wprowadzimy porządek w tej sprawie".

Ale szef BBN przyznał potem, że pilot miał formalnie prawo do podjęcia takiej decyzji."

...
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Goofy » 12 kwi 2010 21:08:42

Jarek i właśnie jak w Niedzielę w szkole o tym rozmawialiśmy to omało mnie nie zlinczowali .
No bo przecież w telewizji mówili ze to podobno wina pilota i to on sam chciał wylądować.
A co najciekawsze to 99% mojej klasy głosowało w wyborach prezydenckich na Lecha Kaczyńskiego i mam wrażenie że nagle się okazało że tylko ja na Tuska głosowałem (Ciekawe)
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez ijido » 12 kwi 2010 21:15:56

do takich sytuacji dochodzi kiedy ludziom wydaje się że mogą wszystko bo mają stanowisko
ziemia przyjmie każdego po równo
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez BASIK » 12 kwi 2010 22:44:38

Goofy napisał(a):A co najciekawsze to 99% mojej klasy głosowało w wyborach prezydenckich na Lecha Kaczyńskiego i mam wrażenie że nagle się okazało że tylko ja na Tuska głosowałem (Ciekawe)

Ciekawe również dlaczego miał tak marne poparcie skoro tylko Ty na niego nie głosowałeś :roll: .
Dojadę dalej - zobaczę więcej
BASIK
Maniak
Maniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark