Witamy !

To Ciebie też dotyczy

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: To Ciebie też dotyczy

Postprzez Sh4rKy » 28 wrz 2010 10:17:45

Autokary też na tory! Takie zagrożenie stwarzają i robią koleiny w naszych pięknych, długich i megajakościowych drogach!

Przecież ten pomysł to paranoja! Nie uda się to w polskich warunkach. Autor artykułu na Interii ma wiele racji! Chociażby już z takim faktem jak rozkradanie tirów w pociągu stojącym pod semaforem... skoro złodzieje doszli już do takiej perfekcji, że potrafią rozkraść z węgla pociąg towarowy, to co za problem rozpruć plandekę z tira? To co, trzeba zatrudnić ochronę, wzmożyć patrole SOK na takich trasach? No ok, ale to koszta, a na kogo się przenosi koszta? Taaaak, drogi użytkowniku Frotki, nie rozglądaj się na boki - o Ciebie chodzi! :)

To oczywiście tylko jeden z przykładów, ale chcę, żebyście się zastanowili jak utopijny jest ten pomysł. Na stronie ankiety/akcji we wstępie organizatory napisali, że tiry są be, bo powodują dziury na drogach... hehehe, czy naprawdę aż tak bardzo dajecie sobą manipulować? Przecież to odwracanie naszej uwagi od prawdziwych przyczyn, czyli partactwa, jechania po kosztach i wujkowych firm wygrywających przetargi. Polskie drogi od zawsze są fatalnie robione, ale nagle w roku 2010 A. D. ktoś wymyślił i odkrył (jakieś badania laboratoryjne chyba?), że tiry nam drogi rozwalają. Przykre.

Co jeszcze nam sugerują organizatorzy akcji? Że rocznie w wypadkach z tirami ginie 400 osób, ale nie podają, oczywiście, że wypadki są z winy tirów - kolejna manipulacja! Nie ma również innych statystyk wypadków, np. osobówka-osobówka. To co osobówki też na tory, żeby nie było tysięcy zabitych w wypadkach?

O, to jest dobre. Organizatorzy sugerują nam również, że dzieci mieszkające przy drogach tranzytowych są 6x bardziej narażone na nowotwory :shock: No bez jaj... kolejne badania? Jeśli tak, to jakie, kto, kiedy, gdzie? Czy może bzdura wyssana z palca szanownego pana redaktora strony? Oczywiście nikt też nie pomyślał globalnie, że zwiększony transport kolejowy spowoduje zwiększenie zapotrzebowania na energię elektryczną, która jest aktualnie pozyskiwana w Polsce poprzez spalanie węgla, czyli lepiej zatruć środowisko globalnie, tak? Wtedy będą nie tylko cierpieć dzieci ale również fauna, flora no i reszta ludzi.

Aha, zobaczcie sobie na stronie http://www.tirynatory.pl/o-akcji/partnerzy kto partneruje akcji. Zaskoczeni, że jest tam 5 głównych spółek kolejowych, związek zawodowy maszynistów oraz - uwaga - spółka LHS - zajmująca się transportem kolejowym? Przecież to już obłuda kłująca w oczy głęboko aż do potylicy!

Jeszcze uwaga do mieszkańców Warszawy, podpisujących petycję. Strzał w stopę? Dawno nie mieliście Warszafki poblokowanej? Bo oczywiście zdajecie sobie sprawę z manifestacji m. in. kierowców ciężarówek, która Was czeka (i podejrzewam, że nie jedna), jeśli ta ustawa wejdzie pod głosowanie? I dalibóg, żeby była to manifka na pieszo, bo co to będzie jak się zjadą ciężarówkami?! :roll:

P. S. Radzę wszystkim, którzy nadal łykają to papkę tirynatorową przeczytać kolejny artykuł na Interii (nie wiem, co ta Interia się tak uparła na tą akcję :P ): http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 490224,324

P. S. 3. Liczę i czekam na sensowne komentarze do polemiki! :guns: :P
Sh4rKy

Postprzez FROTERKA » 28 wrz 2010 11:35:35

Sh4rKy napisał(a):
Przecież ten pomysł to paranoja! Nie uda się to w polskich warunkach. Autor artykułu na Interii ma wiele racji!

Tak. Zgadzam się. I dlatego nigdy u nas nie będzie drugiej Szwajcarii (Japonii, Szwecji itd.) bo my nie jestesmy tak uczciwi, pracowici, rzetelni itd jak te wszystkie nacje. I najlepiej każdą inicjatywę wyśmiać i zbanować. A z drugiej strony w zasadzie każda taka akcja ma jakieś drugie dno (jak tutaj grupy interesów).
A kierowcy tirów się przebranżowią na SOKistów i będzie ok. :wink:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez nightman » 28 wrz 2010 11:46:49

FROTERKA napisał(a):... bo my nie jestesmy tak uczciwi, pracowici, rzetelni itd jak te wszystkie nacje

Tutaj niestety FROTERKO obrażasz takim stwierdzeniem bardzo wielu...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez FROTERKA » 28 wrz 2010 12:41:51

Generalizuję i jak zawsze przy uogólnianiu jednostki mogą poczuć się dotknięte.

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez nightman » 28 wrz 2010 12:46:51

Bardziej niż "Generalizuję" powinno pasować "Dramatyzuje"
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez tiger » 28 wrz 2010 14:40:54

Hmm a ja podam przykład:
Chcemy wysłać kontener (taki metalowy standardowy 20 stóp) z Krakowa do Gdyni.

wersja 1 pociąg:
Dostarczamy go do centrum logistycznego (na bocznicę) i tak sobie czeka na zgromadzenie przynajmniej kilku ładunków by opłacało się podczepić lokomotywę. Jak już mamy komplet wagonów to jedziemy, np. do Warszawy (no bo nie wszystkie wagony jadą do Gdyni), tam znów na bocznicy trwa kompletowanie wagonów i znów jedziemy, powiedzmy że już docelowo Gdynia. No i jesteśmy po 6-7 dniach. No bo warto dodać że torów mamy mało, a pierwszeństwo mają pociągli liniowe (pasażerskie) i na każdym semaforze i mijance czekamy.

wersja 2 tir:
Podjeżdża tam gdzie chcemy, ładujemy i po 12 godzinach kierowca podjeżdża w Gdyni pod adres który chcemy (dowolny)

Koszt ??? Hmmm na moje oko o jakieś 200 zł droższy transport tirem :)

Więc po co tiry na tory, może lepiej więcej obwodnic i autostrad budowanej z lepszej masy bitumicznej.
To jest życie,nie niebo - nie musisz być idealny. Pa każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać od nowa.

Obrazekpicasaweb
tiger
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 1
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez bielikzloty » 28 wrz 2010 18:50:14

i jeszcze nawiaze do tego calego niszczenia . wlasciciel kazdej ciezarowki ponosi dodatkowe koszty z jej posiadania i nie jest to sto zl , gdzie ida te pieniadze :?: w paliwie jest tez niby grosik na drogi a najwiekszym odbiorca tego paliwa sa tiry , teraz sobie to dodajcie .
gdyby nie te tiry to do dzisiaj bysmy polnymi drogami smigali
bielikzloty

Postprzez Sh4rKy » 28 wrz 2010 19:19:05

@tiger i bielikzloty - dobrze prawicie, o to właśnie chodzi. Ta akcja, jak już wspomniałem, ma nam zamydlić oczy, wmówić, że tiry niszczą drogi a zakryć partactwo przy ich wykonywaniu...
Sh4rKy

Postprzez FROTERKA » 29 wrz 2010 11:05:32

nightman napisał(a): "Dramatyzuje"

Napisałam dłuuuugi post ale mi go gdzieś wcięło. Napiszę więc jeszcze raz ale tylko pierwsze zdanie:
Zazdroszczę Ci dobrego samopoczucia i braku świadomości, w jakim kraju żyjesz.
:offtopic: choć w sumie jednak nie, bo Kolega powyżej też pisze o partactwie a to też przejaw nieuczciwości.

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez nightman » 29 wrz 2010 14:23:32

FROTERKA napisał(a):Zazdroszczę Ci dobrego samopoczucia i braku świadomości, w jakim kraju żyjesz.

Hmmmm czy tutaj mnie posądzać o brak świadomości? Słowa przytoczone poniżej stanowią niezbicie, że to właśnie moja Szanowna Rozmówczyni od świadomości pewnych faktów wręcz ucieka...
FROTERKA napisał(a):
Balkandriver napisał(a):powinniśmy mieć świadomość pewnych faktów

A po co mi to ? Mniej wiesz - dłużej żyjesz. :mrgreen:

viewtopic.php?f=3&t=1048&p=65139&hilit=mniej+wiesz#p65139
HydePark więc trudno nazwać to :offtopic:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez FROTERKA » 29 wrz 2010 15:07:47

Aleś się uczepił !
Więc napiszę z pamięci, co mi wtedy uciekło.
Moja teoria jest taka, że wieki zaborów i pół wieku komuny zrobiły z nas naród kombinatorów, nie szanujących prawa (bo to nie było nasze prawo tylko narzucone). Nieuczciwość, sabotaż były wręcz wyrazem patriotyzmu. I teraz to się mści. Trzeba wymiany kilku pokoleń by ludzie przypomnieli sobie znaczenie słów honor, prawda. Jeśli twierdzisz, że dramatyzuję to poczytaj choćby linki z działu "sprzedam/kupię" albo "kolejna ciekawa frota". Sami forumowicze wyszukują naciągaczy.
Nie twierdzę, że inne nacje są kryształowe ale myślę, że jest różnica.

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 29 wrz 2010 15:19:22

tiger napisał(a):wersja 1 pociąg:
Dostarczamy go do centrum logistycznego (na bocznicę) i tak sobie czeka na zgromadzenie przynajmniej kilku ładunków by opłacało się podczepić lokomotywę.

No niezupełnie, bo są "rejsowe" pociągi towarowe na głównych trasach. Ale fakt, że na/z PKP trzeba ten kontener dowieźć (czymże jak nie ciężarówką) z reguły po miejskich ulicach, które znoszą to gorzej niż tranzytowe drogi krajowe.

Cała akcja nie polega na tym, żeby transport krajowy przestawić na kolej (w każdym razie nie w pierwszej fazie) tylko, żeby wyeliminować z dróg tranzyt międzynarodowy w relacji wschód-zachód i północ-południe. Czyli zrobić to samo co w Szwajcarii. Linie kolejowe wschód-zachód mamy gotowe (północ-południe gorzej, ale pracuje się nad tym), brakuje infrastruktury do załadunku i wagonów. Pomysł z wykorzystaniem LHS jest idiotyczny, bo w połowie drogi (na Śląsku) trzebaby robić przeładunek. Co innego gdyby LHS dociągnąć do niemieckiej granicy, ale to byłoby raczej nieopłacalne.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Czester 3477 » 30 wrz 2010 18:04:19

mnie się tyczy ,bo mi wybudowali coś ,co nazywa się autostrada -150m od domu.
ale jest nadzieja...już się sypie :mrgreen: dlatego wysyłam tiry na tory.
Czester 3477
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez Czester 3477 » 04 paź 2010 20:33:28

Czester 3477
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez tiger » 04 paź 2010 21:56:26

Ja jednak jestem za tym aby więcej pieniędzy przeznaczyć na budowę obwodnic, autostrad naprawdę z prawdziwego zdarzenia. A jak to będziemy mieli, jak wyposażymy nasze szpitale w lepszy sprzęt medyczny, jak szkoły będą miały przynajmniej po 1 sali gimnastycznej, jak już Polak nie będzie patrzył w kalendarz z utęsknieniem aż przyjdzie dzień "wynagroszenia", jak za godzinę naszej pracy będziemy mogli zatankować tyle paliwa co Amerykanie, Niemcy, itp. No wówczas będę jak najbardziej za tirami na drogę!!! Ale w obecnej sytuacji nie traćmy czasu na rzeczy nierealne dla naszego budżetu.
To jest życie,nie niebo - nie musisz być idealny. Pa każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać od nowa.

Obrazekpicasaweb
tiger
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 1
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Poprzednia strona

Powrót do HydePark