Witamy !

Co na miejsce outlooka ?

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Co na miejsce outlooka ?

Postprzez ADAM SP3WXO » 09 wrz 2010 06:14:03

zrestartuj router i modem
ADAM SP3WXO

Postprzez zielaq » 09 wrz 2010 06:41:20

ja korzystam z wifi z 3 kompow z win 7 i jest spoko żadnych problemów nie mam.. a w czym może byc u Ciebie problem... napisz jaki masz routrer, po skonfigurowaniu połączenia sprawdz czy masz ustawioną bramę domyślną (adres IP routra musi w niej byc wpisany), spróboj wyłączyć IPV6
zielaq

Postprzez Wookash » 09 wrz 2010 07:16:57

Przede wszystim sprawdz czy prawidlowo pobiera adres IP i porownaj z reszta komputerow. Zobacz tez na routerze czy wystarczylo adresow IP bo byc moze masz limit na ilosc. Sprawdz tez czy nie ma filtrowania po MAC'u jak jest dopiszesz swojego MAC'a a jak nie ma to niezaszkodzi zrobic taka filtracje. Dodatkowo powiedz jaki masz program antywirusowy (np. symantec endpoint) bo byc moze zablokowal polaczenie.
Wookash

Postprzez zielaq » 09 wrz 2010 07:41:48

Wookash napisał(a):Przede wszystim sprawdz czy prawidlowo pobiera adres IP i porownaj z reszta komputerow. Zobacz tez na routerze czy wystarczylo adresow IP bo byc moze masz limit na ilosc. Sprawdz tez czy nie ma filtrowania po MAC'u jak jest dopiszesz swojego MAC'a a jak nie ma to niezaszkodzi zrobic taka filtracje. Dodatkowo powiedz jaki masz program antywirusowy (np. symantec endpoint) bo byc moze zablokowal polaczenie.

jeśli limit adresów IP byłby wykorzystany nie podłączył by się do sieci, a z tego co wyczytałem problem jest jedynie z dostępem do internetu. także obstawiałbym sprawdzenie czy dobra brama domyślna się ustawia. Swoją droga filtrowanie po adresie MAC jest dobre, wtedy można zastosować słabsze kodowanie (pojedyncze) co podwójne zabiera ok 30 % łącza które i tak nie jest za duże ...
zielaq

Postprzez jrzeuski » 09 wrz 2010 08:01:39

Jeżeli te wszystkie rady nie pomogą, to prawdopodobnie jest to samo, z czym przez 2 tygodnie (wjechało mi na ambicję :oops: ) walczyłem kiedyś w Vista na laptopie brata. Objawy są identyczne. Próbowałem wszystkiego z przekopaniem całej sieci i ręczną edycją rejestru włącznie, ale bezskutecznie. W końcu się poddałem i przeinstalowałem system na WinXP. Śmiga do dziś, także polecam to rozwiązanie :)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez zielaq » 09 wrz 2010 08:15:52

jrzeuski napisał(a):Jeżeli te wszystkie rady nie pomogą, to prawdopodobnie jest to samo, z czym przez 2 tygodnie (wjechało mi na ambicję :oops: ) walczyłem kiedyś w Vista na laptopie brata. Objawy są identyczne. Próbowałem wszystkiego z przekopaniem całej sieci i ręczną edycją rejestru włącznie, ale bezskutecznie. W końcu się poddałem i przeinstalowałem system na WinXP. Śmiga do dziś, także polecam to rozwiązanie :)

no ja niestety musze przyznać że tego bym nie zrobił . win 7 o wiele lepiej i szybciej chodzi niż XP, poza małymi mankamentami (dla wersji 64bit) kopiowanie większej ilości plików na dysk USB sie wysypuje, oraz TIS nie działa ... reszta - miodzio
zielaq

Postprzez jrzeuski » 09 wrz 2010 08:41:22

Zależy do czego kompa się używa. Jak do sieci, gierek, multimediów i czasem skrobnie jakiś dokument, to nie ma co się bawić w testera nowego systemu tylko użyć sprawdzonego od lat (i nieźle już połatanego). Z różnicą szybkości działania to nie przesadzajmy. Co szybciej działa? Że odpala się parę sekund szybciej? Sieć przyspieszy? Tempo wyświetlania ikonek na pulpicie raczej mało kogo interesuje a szybkość działania aplikacji zależy bardziej od nich samych niż systemu.

PS. Mam w domu laptopa z 2000r. na PIII/500 ze 128MB RAM. Jak myślisz, którego systemu Windows na nim używam? Podpowiem, że to jeden z tych bazowanych na NT.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez zielaq » 09 wrz 2010 09:15:51

no tak ale ja biorę za przykład lapcioka Intel core2 2ghz + 4 gb ramu, itp. i jednak miałem wcześniej xp, potem xp 64 bit, miałem tez viste, i muszę powiedzieć ze win 7 bije tamte na łeb na szyje. z tym ze ja nie gram, a używam do programów graficznych, programowania, neta itp i jest szybciej ;) i pomimo tego ze ten system mam już ok roku to nie trzeba go przeinstalowywac jak to było w przypadku xp gdzie musiałem to raz na rok zrobić przynajmniej. no ok ale koniec offtopu :) bo nie o tym temat ;)
a podsumowując i tak bym chciał MAC'a ;D
zielaq

Postprzez mazurkas007 » 09 wrz 2010 09:44:16

router ASUS wl500gp, laptok HP Pavilion dv6-1328sl intel pentium2,2ghz 4gb ramu i 500gb dysk + grafika 500mb ustawione mam tylko logowanie po kluczu, bez mac'a. mam wielu gosci, wiekszosc z laptokami, jak bym mial od kazdego adres mac wpisywac to bym osiwial. tak, to tylko wpisuja klucz i wszystko smiga.
jak pisalem wczesniej, gosc od netu rowniez przyniosl swojego laptoka, podalem mu klucz i ruszyl momentalnie bez problemow.
antywisrus jest norton internet security, wpisalem mu siec jako zaufana i bez ofraniczenia dostepu.
po polaczeniu z routerem jest wymiana IP, pinguja sobie tez bez problemu, po chwili wyskakuje okienko z wykrzyknikiem, ze siec ma ograniczony dostep ( czy cos w tym stylu ) i polaczenie jest utrzymywane ale komunikacji nie ma.
jeszcze jedna wskazowka, jak wpisze w przegladarce komputera adres ip routera, to wyskakuje mi strona logowania na router ( uzytkownik, haslo itp ) i moge wejsc w menu i zmieniac ustawienia, w tym nowym kompie jak wpisze adres ip routera to wyskakuje, ze nie ma takiego adresu.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez nightman » 09 wrz 2010 11:00:16

mazurkas007 napisał(a):wiekszosc z laptokami, jak bym mial od kazdego adres mac wpisywac to bym osiwial

- nie wnikam w kwestie fryzur

mazurkas007 napisał(a):pinguja sobie tez bez problemu, po chwili wyskakuje okienko z wykrzyknikiem, ze siec ma ograniczony dostep ( czy cos w tym stylu )

a) jakieś IP przydziela - tak to rozumiem więc pingujesz i teraz...
b) pingujesz rutka a zewnętrzny IP? np google.pl czy coś w tym stylu też się buja? czy nie?
c) piszesz "...ze siec ma ograniczony dostep ( czy cos w tym stylu )..." tylko co w tym stylu + kod błędu - jeżeli jest - bo to coś w tym stylu w win7 to albo ograniczony dostęp albo jej brak

mazurkas007 napisał(a):jeszcze jedna wskazowka, jak wpisze w przegladarce komputera adres ip routera, to wyskakuje mi strona logowania na router ( uzytkownik, haslo itp ) i moge wejsc w menu i zmieniac ustawienia, w tym nowym kompie jak wpisze adres ip routera to wyskakuje, ze nie ma takiego adresu.

- no to pytanie kto przydziela Ci IP usługodawca ( rutek przezroczysty) czy rutek?

Z tego co piszesz już powoli można coś wnioskować, i odwiedź czasami GG bo żal forum zaśmiecać
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez mazurkas007 » 11 wrz 2010 20:20:46

uruchomiłem :mrgreen: piszę już z nowego kompa, później powiem co i jak, teraz muszę się nacieszyc :mrgreen:
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Poprzednia strona

Powrót do HydePark