Witamy !

Nie dostałeś koszulki gratis? Zrób se sam!

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Nie dostałeś koszulki gratis? Zrób se sam!

Postprzez mpl » 06 cze 2010 09:43:38

sebano79 napisał(a): Wyobraźmy sobie taką sytuację: kupiłem se np. krzesło, zrobiłem mu zdjęcie i umieściłem na koszulce. Krzesło jest moje, zdjęcie też no i koszulka. Nikogo nie obrażam i nie wydaj mi się , żebym musiał stolarzowi dopłacać za to, że chwalę się publicznie swoim krzesłem. To tyle w kwestii bieżnika, zaznaczam - z pominięciem kwestii logo.

Kupiłeś Sobie krzesło - tutaj tkwi cały bajer - nie kupiłeś praw do projektu i jego rozpowszechniania.

Poza tym - to co napisał Balkandriver - dość poważnie wyczerpuje temat.
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez sebano79 » 06 cze 2010 10:06:31

Ale ja projektu nie rozpowszechniam. Projekt a wizerunek to różnica. Trochę mi to trąci paranoją...
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez FROTERKA » 07 cze 2010 12:17:25

A jak w Stanach baba wlazła na autostradę, bo tak jej Google Maps ścieżkę pokazało, auto ją potrąciło i teraz Google skarży to nie trąci Ci to paranoją ? Ameryki u nas jeszcze nie ma pod tym względem (pod innymi też :wink: ) ale reszta tak, jak Koledzy wyżej napisali.
Twój pomysł jest całkiem fajny, zrób sobie własną grafikę i będzie po kłopocie.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez danielrajszczak » 06 lip 2010 13:22:13

Firma dla której robiłem katalogi co miesiąc z wędlinami podpieprzyła w chamski sposób i używa moje zdjęcia. Byłem u niejednego prawnika. Łatwiej trafić jest za kradzież jabłka na targu niż kradzież własności intelektualnej. Sprawę trzeba otworzyć za gruba kasę z własnych pieniędzy. W moim przypadku format zdjęcia (wartość zdjęcia wdg. ZPFu) x 10 krotność stawki x ilość wykorzystanych = ponad 200 tyś zł i ciężko jest ruszyć tą sprawę! Aby otworzyć sprawę trzeba wpłacić kilka kosztów m.in. 5% wartości sporu, którą to kwotę (wartość sporu) sąd może zmniejszyć lecz nadpłaty kosztów nie zwróci...

Odpuściłem sobie... bo nie mam już siły i pieniędzy. Prawnik wysyłał przed sądowne wezwania do zapłaty oraz wezwania o zaprzestanie używania! Efekt = ŻADEN!

Nikłe (czyli bliskie zeru) ryzyko kary za wykorzystanie takiego wzoru na koszulce.
danielrajszczak

Poprzednia strona

Powrót do HydePark