Witamy !

Zmota zagłówków w sporcie A ...

Wszystko o przeróbkach Frontery

Zmota zagłówków w sporcie A ...

Postprzez ttoby » 05 lut 2010 08:25:32

witam :):)

takie pytanko .... jak by to sie dało zrobic tak azeby Sporcik A mial na tylnej kanapie zagłówki ....
heh ... kiedys to bylo proste bo sie kupowalo do " starych maluchów " takie zagłówki co sie nasuwalo na oparcie i juz .... zrobione ... a teraz ?? ( heh szukalem tych maulchowych ... ale nigdzie nie moge znalezc ... )

i teraz moje pytanie ... jak by kupic zaglowki od innego auta ... to jak to mozna zamontowac ?? widzialem na forum jedno rozwiazanie , ale no niestety nie mam połki ... :)

heh .... moja propozycja i pomysl jest taki ze do zaglowkow kupic uchwyty montarzowe i wmontowac je w siedzenie ... tylko czy tak sie da ????

znalazlem takie cos ....

http://allegro.pl/item887764869_prowadn ... mplet.html

dobrze mysle ?? czy niebardzo ?? prosze o wasze rady ...
ttoby

Re: zmota zagłówków w sporcie A ...

Postprzez galaxy » 05 lut 2010 11:02:37

to jest tylko prowadnica do zagłówków element w który wchodzą te metalowe pręty i się w nich zatrzaskują , ale do tego powinieneś mieć jeszcze w stelażu fotela jakieś mocowanie ... nie wiem jak to wygląda , domyślam się że są to jakieś rurki w które wchodzą te prowadnice a w nie zagłówki . Jak to kupisz nic Ci nie da musiałbyś pruć oparcie robić mocowanie pod zagłówki a potem z powrotem zszywać oparcie ....

potrzebował byś coś takiego:
http://moto.allegro.pl/item903433359_bmw_5_e39_uchwyt_mocowanie_zaglowka_srodkoweg.html
galaxy

Postprzez Wookash » 05 lut 2010 11:13:54

Poszukaj jakiegos tapicera u siebie. Kiedys jak malczakow bylo sporo to u mnie na gieldzie oddawalo sie stare fotele i przerabiali na lotnicze. Jedyny minus tego rozwiazania ze nie dalo sie zdjac juz takiego zaglowka wiec we froci nie polozysz fotela. Ale byc moze w takim zakladzie maja jakas zajawke jak to zrobic aby wszczepic zaglowek.
Wookash

Postprzez ttoby » 05 lut 2010 12:33:32

hmm .... :/
a jak by tak na leszcza zrobic jakies uchwyty na te pręty i przymocowac do : pleców kanapy ?? tak zeby nic nie pruc nie przerabiac ....

ot tak mysle zeby porobic jakies opaski i na wkretach powkrecac ... byłoby ??

btw, z czego jest zrobiony tył kanapy we frocci ??
ttoby

Postprzez Wojt@s » 05 lut 2010 14:00:54

Kolego mam maluchowe w dobrym stanie, pasują do fiata małego i dużego gdzie są stare fotele. Jak coś fotki wrzucę jak zainteresowany.
Obrazek
Obrazek
Wojt@s

Postprzez ttoby » 05 lut 2010 15:52:12

oooooooo ..... !!!

takie wlasnie poszukuje :) .... jestem zainteresowany :):) kwestia ceny ....

troche coprawda mi kolorystycznie nie pasuja, ale do ominiecia :) heh .....

troche mi to wylamuje moj plan ZMOTANIA zagłówków od VECTRY ale no te lepsze i bez kombinowania :D :D :D

wiec ile za oba ?? ....( jak cos no na PW )
ttoby

Postprzez mikrusik » 11 lut 2010 23:23:14

mikrusik

Postprzez ttoby » 15 lut 2010 22:57:25

chudyy1 napisał(a):http://www.allegro.pl/item892493992_prowadnica_mocowanie_zaglowka_alfa_romeo_156_00r.html

ja wybiorę chyba to :?:

nie nie nie .... zle zle zle ..... ( juz sie doksztalcilem ... ) to sa tylko plastiki ozdobne .... zeby to dzialalo to musilbys miec w siedzeniu prowadnice ( w konstrukcji ramy ) inaczej tego nie zamontujesz .... poprostu nie ma do czego ....
ttoby

Postprzez mikrusik » 16 lut 2010 13:08:51

ttoby napisał(a):
nie nie nie .... zle zle zle ..... ( juz sie doksztalcilem ... ) to sa tylko plastiki ozdobne .... zeby to dzialalo to musilbys miec w siedzeniu prowadnice ( w konstrukcji ramy ) inaczej tego nie zamontujesz .... poprostu nie ma do czego ....

Zastanawiam się nad domontowaniem z tyłu foteli czegoś w stylu prowadnic (kątownik), w które wkładałoby się zagłówek i na śruby skręcane, żeby można było szybko zdemontować w razie potrzeby. Bo sprawdziłem i faktycznie fotel nie ma stelaża pod te plastiki ;/
mikrusik

Postprzez ttoby » 16 lut 2010 21:11:50

kurdeeeee ... no ja tez o tym myslalem ... ale ... przykrecac z tylu do fotela to troche szpetne .... a rozbierac caly fotel ... i robic od srodka ....

1. duzo roboty ...
2. no nie bedzie szybko demontowalne .....

kurcze tez kombinuje na prawo i lewo ... ale no .... (nie mam czasu, narzedzi ani umiejetnosci zeby zrobic w miare szybko, sprawnie i ładnie ... )

fajnie miec 4 takie same zagłowki no i z regulacja wysokosci ....
ale no te co sa na foto eliminuja mase problemów .... ( zakładasz i jezdzisz ... )
ttoby

Postprzez mikrusik » 16 lut 2010 23:38:38

ttoby napisał(a):
fajnie miec 4 takie same zagłowki no i z regulacja wysokosci ....
ale no te co sa na foto eliminuja mase problemów .... ( zakładasz i jezdzisz ... )

Tylko wyglądają jakoś tak... no nie wiem, nie przekonują mnie za bardzo. Ja chyba pokombinuję z prowadnicami z tyłu foteli - i tak mam butlę w caaaaałym bagażniku :wink:
mikrusik

Postprzez ttoby » 17 lut 2010 15:11:33

kurdee ... sam sie zaczynam nakrecac ....

heh ... no przemysle na powaznie ... :D co z tym fantem zrobic ... :)

ja w sumie mam juz na to plan ... tylko jest to masa roboty .... :/ , pozatym nie wiem czy sam sobie z tym poradze .... dlatego wole nie ryzykowac ....
ttoby

Postprzez ttoby » 04 mar 2010 10:46:32

w zwiazku z tym ze zakup zagłówków od uzytkownika wojt@s nie doszedl do skutku ( kolega chyba sie zapadl pod ziemie bo w ogole nie odpisuje na maile juz z 2 tyg. a zaglowków jak nie bylo tak nie ma ... ) ... to podczas intensywnych przemyslen wymyslilem zmote na zaglowki OPLOWSKIE :)

narazie tylko mogę to opisac ... ale jak sam bede robil to wstawie fotki ....

co potrzebujemy ....

1. 2x zagówek (frontera, astra, vectra ... do wyboru bo wszystkie takie same .... )
2. 1 m rury fi-15mm z MIEDZI TWARDEJ
3. 6 wkrętów do drewna ...

i teraz tak ....

tniemy 4 kawałki rury miedzianej .... 15-20 cm .... (zaznaczam ze rura fi15 w srodku ma fi 13 - pręty od zagłówków maja fi 12,5 wiec pasuje w sam raz ..... ) ... jesli sie okarze ze " za ciasno " to rozmiar wyzej ... Fi 18 ( trzeba to sprawdzic ... ) bo narazie to tylko obliczenia teoretyczne ...

1. w rurce miedzianej robimy 3 otwory na przelot - góra, srodek, dół -czyli otrzymujemy w sumie 6 otworów .... najpierw małym wiertłęm - w rozmiarze wkreta, potem 3 otwory po jednej stronie rury powiekszamy na tyle aby przechodzila przez nie główka wkręta ...

2. w górnej krawędzi rury robimy 2 naprzeciwległe frezy (najlepiej zrobic brzeszczotem ) jest to miejsce dla ograniczników "wsuwu" prętu zagłówka .... ograniczniki wchodza w te frezy i zaglowek bedzie stabilnie siedzial :)

3. wczesniej spreparowane rurki przykręcamy do oparcia tylnej kanapy .... (oparcie jest z grubej dechy lub sklejki wiec nie ma klopotu , mozna wkrecac ....
mierzymy wszystko, znaczymy miejsce otworów i heja ....
przykrecamy w ten sposób ze otworki male przylegaja do oparcia .... wkreta wkladamy przez duzy otwor i wkrecamy .... glowka przechodzi przez otwor... i krecimy dalej az dojdziemy do 2giej scianki ...( w ten sposób glowka nie bedzie przeszkadzac prętowi zaglówka ....

I teraz tak "leniwi" moga rury przykręcic od strony bagaznia ....
A jak sie komuś chce to moze rozparcelowac kanape i przykrecic od wewnętrznej strony .... wtedy to bedzie wogole wygladac jak FABRYCZNA robota ....

Co myślicie o tej ZMOCIE ?? teoria wyglada super ... a praktyka ?? heh ... jak zrobie to bede wiedzial .... :)

jak ktros czegos nie rozumie to pisac ... :) jak tylko bede mial czas to zrobie u siebie ... i postaram sie powklejac foty ....

a teraz czekam na wasze wstepne opinie ... :)

pozdt ... :)
ttoby

Postprzez konik » 04 mar 2010 23:29:03

TToby zastanów się po co Ci te zagłówki? Jeżeli nikogo nie wozisz to będą tylko ograniczały i tak już nie najlepszą widoczność do tyłu. Jeżeli kogoś wozisz i chcesz zadbać o jego bezpieczeństwo to muszą być bardzo solidnie zamocowane do ramy oparcia. Nie obraź się ale zagłówki zamocowane z pomoca wkrętów i miedzianych rurek to jak pasy bezpieczeństwa sklejone taśmą klejącą. Przecież zostały stworzone aby chronić górny odcinek kręgosłupa i muszą wytrzymać spore uderzenie. Pamiętaj też że aby zagłówki spełniały swoją rolę to górna krawędź zagłówka powinna być mniej więcej na wysokości oczu, więc przy niskim oparciu w Sporcie muszą sporo wystawać do góry.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez ttoby » 05 mar 2010 10:13:11

konik napisał(a): muszą być bardzo solidnie zamocowane do ramy oparcia..... zagłówki zamocowane z pomoca wkrętów i miedzianych rurek to jak pasy bezpieczeństwa sklejone taśmą klejącą
.

kolego zdaję sobie sprawę z tego co piszesz .... ale ... wystarczy ze widzialem "fabryczne" mocowania takich zagłówków .... no i powiem szczerze ze nie masz racji..... (chcesz sie przekonac ... to rozbierz przedni fotel w swojej frocii i sam zobaczysz ....
druga sprawa jest taka ze jestem Inżynierem i mam troche pojecia na temat wytrzymalosci materialów i roznych konstrukcji... i wierz mi ta konstrukcja wiele zniesie .... ( dlatego jest taka a nie inna .... )

konik napisał(a):Jeżeli kogoś wozisz i chcesz zadbać o jego bezpieczeństwo to muszą być bardzo solidnie zamocowane do ramy oparcia

uwazasz ze lepiej nie miec wcale zagłówków ?? niz miec " niesolidnie " zamocowane ??

konik napisał(a):Pamiętaj też że aby zagłówki spełniały swoją rolę to górna krawędź zagłówka powinna być mniej więcej na wysokości oczu, więc przy niskim oparciu w Sporcie muszą sporo wystawać do góry.

nie wiem czy wiesz ze zagłówki maja regulacje wysokosci ...
no a sama wysokosc wstępna mozna ustawic podczas montarzu ... wiec tu tez nie widze zadnego problemu ....

osobiscie mysleze lepiej miec " pasy bezpieczeństwa sklejone taśmą klejącą " (chodz wcale nie uwazam ze moj patent takim wlasnie jest ) ... niz nie miec ich wcale .....

dziekuje za uwagi :) pozdr
ttoby

Postprzez mikrusik » 06 mar 2010 17:51:09

ttoby napisał(a):w zwiazku z tym ze zakup zagłówków od uzytkownika wojt@s nie doszedl do skutku ( kolega chyba sie zapadl pod ziemie bo w ogole nie odpisuje na maile juz z 2 tyg. a zaglowków jak nie bylo tak nie ma ... ) ... to podczas intensywnych przemyslen wymyslilem zmote na zaglowki OPLOWSKIE :)

narazie tylko mogę to opisac ... ale jak sam bede robil to wstawie fotki ....

co potrzebujemy ....

1. 2x zagówek (frontera, astra, vectra ... do wyboru bo wszystkie takie same .... )
2. 1 m rury fi-15mm z MIEDZI TWARDEJ
3. 6 wkrętów do drewna ...

i teraz tak ....

tniemy 4 kawałki rury miedzianej .... 15-20 cm .... (zaznaczam ze rura fi15 w srodku ma fi 13 - pręty od zagłówków maja fi 12,5 wiec pasuje w sam raz ..... ) ... jesli sie okarze ze " za ciasno " to rozmiar wyzej ... Fi 18 ( trzeba to sprawdzic ... ) bo narazie to tylko obliczenia teoretyczne ...

1. w rurce miedzianej robimy 3 otwory na przelot - góra, srodek, dół -czyli otrzymujemy w sumie 6 otworów .... najpierw małym wiertłęm - w rozmiarze wkreta, potem 3 otwory po jednej stronie rury powiekszamy na tyle aby przechodzila przez nie główka wkręta ...

2. w górnej krawędzi rury robimy 2 naprzeciwległe frezy (najlepiej zrobic brzeszczotem ) jest to miejsce dla ograniczników "wsuwu" prętu zagłówka .... ograniczniki wchodza w te frezy i zaglowek bedzie stabilnie siedzial :)

3. wczesniej spreparowane rurki przykręcamy do oparcia tylnej kanapy .... (oparcie jest z grubej dechy lub sklejki wiec nie ma klopotu , mozna wkrecac ....
mierzymy wszystko, znaczymy miejsce otworów i heja ....
przykrecamy w ten sposób ze otworki male przylegaja do oparcia .... wkreta wkladamy przez duzy otwor i wkrecamy .... glowka przechodzi przez otwor... i krecimy dalej az dojdziemy do 2giej scianki ...( w ten sposób glowka nie bedzie przeszkadzac prętowi zaglówka ....

I teraz tak "leniwi" moga rury przykręcic od strony bagaznia ....
A jak sie komuś chce to moze rozparcelowac kanape i przykrecic od wewnętrznej strony .... wtedy to bedzie wogole wygladac jak FABRYCZNA robota ....

Co myślicie o tej ZMOCIE ?? teoria wyglada super ... a praktyka ?? heh ... jak zrobie to bede wiedzial .... :)

jak ktros czegos nie rozumie to pisac ... :) jak tylko bede mial czas to zrobie u siebie ... i postaram sie powklejac foty ....

a teraz czekam na wasze wstepne opinie ... :)

pozdt ... :)

Dla mnie brzmi ok - a zagłówki się przydadzą!! Nawet niech raz jeden komuś nie skoczą głowy w tył przy jakimkolwiek dzwonie to już będzie rewela!!! Ja śmigam sam najczęściej, ale czasem mam z tyłu dzieci - i dla mnie taka konstrukcja to coś mega wartego zachodu! Jak tylko zabierzesz się za robotę daj dokumentację foto - na 100% też zmotam takie cudo.
POZDRO :beer:
mikrusik

Postprzez ttoby » 10 mar 2010 10:29:20

no narazie czekam na zagloweczki ... :)
heh ... najbardziej obawiam sie o to ze nie bede mial za duzo czasu na zrobienie tej zmoty ...
bo tak naprawde jedyny wolny weekend i dostem po dobrego "warsztatu" to bede mial dopiero w swieta jak pojade do domu .... :(:

wczesniej niestety jest z tym klopot ....
na szybca wymyslilem ze doraznie to wywierce male otwory w pretach zaglowków .... i przykrece na sztywno do pleców kanapy ...

a jak bede mial wiecej czasu to zrobie wyzej opisana zmote ....

pozdr.
ttoby

Postprzez ttoby » 07 kwi 2010 09:49:42

heh ... zagłówki zmotane ... ale jeszcze inaczej niz planowalem ( przyczyny techniczne )

na wstepie " ZWRACAM HONOR " koledze KONIKOWI .... miałes absolutna racje .... " pasy sklejone taśmą "

jak zaczalem rozpruwac kanape to oazalo sie ze ta sklejka z tylu kanapy jest tak cienka ze sie tam zaden wkret nie utrzyma .... wiec nie bylo opcji zeby przykrecac rurke miedziana albo same zaglowki ....
ale jak juz mialem wszystko rozebrane to zobaczylem ze kanapa ma bardzo sztywna rurowa rame, wystarczylo wywiercic otwory odpowiedniego rozmiaru w tej ramie (fi 12 ) i po klopocie ... zaglowki wsadzone ....

jak zgram foty z tela to wsadze na forum ....

pozdr :)
ttoby

Postprzez mikrusik » 14 cze 2010 16:21:40

ttoby napisał(a):heh ... zagłówki zmotane ... ale jeszcze inaczej niz planowalem ( przyczyny techniczne )

na wstepie " ZWRACAM HONOR " koledze KONIKOWI .... miałes absolutna racje .... " pasy sklejone taśmą "

jak zaczalem rozpruwac kanape to oazalo sie ze ta sklejka z tylu kanapy jest tak cienka ze sie tam zaden wkret nie utrzyma .... wiec nie bylo opcji zeby przykrecac rurke miedziana albo same zaglowki ....
ale jak juz mialem wszystko rozebrane to zobaczylem ze kanapa ma bardzo sztywna rurowa rame, wystarczylo wywiercic otwory odpowiedniego rozmiaru w tej ramie (fi 12 ) i po klopocie ... zaglowki wsadzone ....

jak zgram foty z tela to wsadze na forum ....

pozdr :)

zapodaj fotki - ciekawi mnie ta konstrukcja
mikrusik

Postprzez konik » 15 sty 2011 01:11:44

Tu znalezione na aukcji ciekawy sposób montażu zagłówków:
1403847045_6.jpg
(59.67 KiB) Pobrane 23 razy
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3