Witamy ! |
---|
|
ADAM SP3WXO napisał(a):W przepisach ruchu drogowego nie ma czegoś takiego jak lampy robocze, więc diagnosta miał rację. Ale przepisy można ominąć co nie jest karalne. Po pierwsze możesz zamontować na przewodach wtyczkę i gniazdo, aby nie były na sztywno podłączone. Po drugie wskazane, aby lampy te były zakryte nacodzień, policji też trudniej będzie się do czegokolwiek przyczepić.
gmoll napisał(a):Czyli jednym słowem jeżdzić z zaślepkami.Chyba wtedy już zgodnie z prawem być powinno?
ADAM SP3WXO napisał(a):...W przepisach ruchu drogowego nie ma czegoś takiego jak lampy robocze...
i możliwość włączenia tylko przy włączonych światłach mijania lub postojowychkonik napisał(a):...Jeśli chodzi o światła przeciwmgłowe to obwarowań jest więcej (np muszą mieć kontrolkę)
POPO napisał(a):i możliwość włączenia tylko przy włączonych światłach mijania lub postojowychkonik napisał(a):...Jeśli chodzi o światła przeciwmgłowe to obwarowań jest więcej (np muszą mieć kontrolkę)
mazurkas007 napisał(a):Nie znam się na przpiesach ( odnośnie lamp roboczych ), ale mam u siebie w firmie wiele sprzętu, który ma fabrycznie zamontowane lampy robocze zarówno w przód, tył jak i lew i prawa strona pojazdu. Nie są to pojazdy wolnobieżne. Więc skoro fabryka montuje, to jakiś przepis na to musi być.
mazurkas007 napisał(a):...ale mam u siebie w firmie wiele sprzętu, który ma fabrycznie zamontowane lampy robocze zarówno w przód, tył jak i lew i prawa strona pojazdu...
konik napisał(a):ADAM SP3WXO napisał(a):...W przepisach ruchu drogowego nie ma czegoś takiego jak lampy robocze...
No nie masz racji lampy robocze dopuszcza się montować w ciągnikach, maszynach wolnobieżnych itp.
Gmoll Myślę że zamontowanie ich z tyłu pojazdu nie spowodowałoby ani problemów z policją, ani z diagnostami, Zamontowanie takich świateł w samochodzie osobowym z przodu na pewno jest niezgodne z przepisami. Zastanawiam się dlaczego nie zamontowałeś świateł dalekosiężnych (drogowych) lub przeciwmgłowych? Te ostatnie też dają światło rozproszone a nie miałbyś problemów. Szczegółowe warunki techniczne dotyczące oświetlenia pojazdów znajdziesz w dziale I rozdz.3 oraz dziale IV rozdz.3 niniejszej ustawy:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość