Witamy !

Motanie - kasztany

Wszystko o przeróbkach Frontery

Motanie - kasztany

Postprzez icam87 » 20 lis 2012 21:11:44

Witam forowiczów. jestem tu nowy , nie tak dawno stałem się szczęśliwym nabywcą froci long 2.4 + Lpg. w sobotę postanowiłem trochę poćwiczyć technikę, podjazd po trawie, po kostce brukowej (podjazd po nasypie mostu)i o dziwo nie sprawiło to mi większego problemu. udało mi się też zaliczyć wtope.i tu pojawił się mały problem ... ale udało się wydostać po 2 godz. walki. Posiadam oponki at 265\75\15 i noszę się z zamiarem kupna simex'Ów 265\75\16 oraz podniesienia auta. i tu moje pytanie. jak wysoko mogę unieść je na drążkach skrętnych? 2 pytanie czy wyrównan przód na drążkach z tyłemjeśli na tyle przełoże resory na most. zależy mi na przeswicie. czytałem o kręceniu przodu i o problemach przy wykrzyżu. ale to też nie problem . bardzo proszę o porady.
ps. przepraszam za pisownię ale pisze z fona

ps.2 jeśli jest ktoś z okolic koła (Woj. wielkopolskie) proszę o kontakt. może będę miał w końcu z kim jeździć w teren
icam87

Re: lift all up.

Postprzez brum » 20 lis 2012 23:43:06

szukać się nie chciało?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez icam87 » 21 lis 2012 06:37:24

brum:-)..:-) chciało chciało i wiele właśnie przeczytałem o podnoszeniu zarówno przodu jak i tylu. co do tylu wybrałem właśnie przełożenie resorow nad most. co do przodu pozostaje kręcenie. moje pytanie: czy osiągnę przez samo kradnie ta sama wysokość przodu co tylu po przełożeniu resorka. na to pytanie nie znalazłem odpowiedzi.. BRUM Twoich wypowiedzi też się trochę naczytalem i widzę ze sporo ludzikom pomagasz, więc może i ja załape się na dobre rady :-)
2 sprawa (wiem ze nie ten dział) opłaca się zdemontować zbiornik i założyć jakiś mały w bagażniku ? ma to duże znaczenie?
jeśli pisze chaotycznie lub zadaje dziwne pytania to sory. zaczynam przygodę z 4x4

-- Dodano 21 lis 2012 06:37:27 --

brum:-)..:-) chciało chciało i wiele właśnie przeczytałem o podnoszeniu zarówno przodu jak i tylu. co do tylu wybrałem właśnie przełożenie resorow nad most. co do przodu pozostaje kręcenie. moje pytanie: czy osiągnę przez samo kradnie ta sama wysokość przodu co tylu po przełożeniu resorka. na to pytanie nie znalazłem odpowiedzi.. BRUM Twoich wypowiedzi też się trochę naczytalem i widzę ze sporo ludzikom pomagasz, więc może i ja załape się na dobre rady :-)
2 sprawa (wiem ze nie ten dział) opłaca się zdemontować zbiornik i założyć jakiś mały w bagażniku ? ma to duże znaczenie?
jeśli pisze chaotycznie lub zadaje dziwne pytania to sory. zaczynam przygodę z 4x4

-- Dodano 21 lis 2012 06:37:42 --

icam87

Postprzez JJKILLER » 21 lis 2012 08:28:36

Jak chciało to czemu nie pisze w temacie tylko zakłada nowy mimo istniejącego???
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Odoll » 21 lis 2012 08:56:16

No i jeśli czytał to jakim cudem :niewiem: nie znalazł że mu :dupa: w niebo będzie patrzeć :shock:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 09:39:55

Odoll napisał(a):No i jeśli czytał to jakim cudem :niewiem: nie znalazł że mu :dupa: w niebo będzie patrzeć :shock:
Ale może on jeździ tylko pod górkę? :niewiem: I wraca na wstecznym :mrgreen:

-- Dodano 21/11/2012 09:47 --

icam87 napisał(a):noszę się z zamiarem kupna simex'Ów 265\75\16
icam87 napisał(a):zaczynam przygodę z 4x4
Ja rozumiem, że można mieć za dużo kasy na serwis i części, ale może najpierw potrenujesz jazdę w terenie na mniej agresywnych kapciach? Wyjdzie to na dobre i Tobie i Frotce.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez brum » 21 lis 2012 11:19:05

Jeśli zaczynasz zabawę o-r to nie kupuj simex-ów bo mają fajny i wielki bieżnik. Kup MT jak pisze Jacek. Jak kupisz simex to później założysz temat że przód chrupie i coś przeskakuje i nie ciągnie.

Przód możesz podnieść o 6cm ale od fabrycznej! Najlepiej zmierz odległość od odbojnika górnego wahacza do gumy na górnym wahaczu. odległość ta będzie określać ilość liftu, oczywiście minus 2cm na pracę zawieszenia. Później zmierz grubość tylnego mostu +podkładkę pod resor i już wiesz jaka jest różnica i czy będzie równo.

Zbiornika się nie opłaca demontować.

To tyle. Temat można kasztanić :mrgreen:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 11:54:00

brum napisał(a):Zbiornika się nie opłaca demontować.
Patrząc na swój, to może jednak jakiś sens by był, bo kosz solidnie poobijany ;-) Można zrobić body-lift i wtedy unieść cały kosz. Ale jeśli jednak zrobi SPOA (Frota wygląda wtedy fatalnie, bo przód zostaje na dole), to nie widzę możliwości jak możnaby wtedy bakiem w glebę zaryć.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez bloodsuckin » 21 lis 2012 11:57:47

Nie wiem jak tam na resorach, ale na sprężynach zbiornik trochę ciasno się w ramę mieści i dużo go nie podniesiesz...
bloodsuckin
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 6
Pochwały: 3
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez brum » 21 lis 2012 12:04:43

Zbiornik jest szerszy od ramy więc nie da się go włożyć w nią.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 12:21:25

Aha, czyli ten plan upadł. Chciałem ciąć i skracać kosz po podniesieniu budy. Chociaż bak jest plastikowy i elastyczny (u mnie wgniotła go blacha kosza po zaliczeniu jakiegoś kamienia), więc pewnie dałoby się go jednak tam siłowo wpasować :twisted:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez brum » 21 lis 2012 12:32:08

Nie sądzę. zbiornik boki ma twarde.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez bloodsuckin » 21 lis 2012 12:32:47

do bagażnika :mrgreen:
bloodsuckin
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 6
Pochwały: 3
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez brum » 21 lis 2012 12:36:11

Albo założyć od CC, jest bardzo płaski i się tam mieści :D tylko pojemność ma 30l
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez icam87 » 21 lis 2012 12:55:15

widzę ze dostaje ostre baty za mojego posta... może i racja, nie wszystko udało mi się wylapac.
odoll no właśnie tego nie czytałem... widziałem jak ktoś z forum podnosił tył ale pisał jedynie o kręceniu na drążkach z przodu więc wolałem dopytać... więc teraz konkretne pytanie ile max można wycisnać na drażkach?
Jrzeuski możliwe ze masz rację... ale co zrobić gdy jeździ się solo? z reszta sami napisaliście ze najważniejsze są opony i technika.. co do pieniędzy to rzecz nabyta, raz sa a raz ich niema. a doświadczenie raz zdobyte pozostaje:-) he he
Jjkiler jeszcze raz proszę o wyrozumiałość
icam87

Postprzez JJKILLER » 21 lis 2012 13:17:39

Zostaw most w spokoju i daj dłuższe wieszaki resorów.
I teraz uwaga! Bojowe zadanie na dziś - znaleźć temat o wieszakach, nie nakasztanić w nim, odnaleźć potrzebne rysunki, i nie założyć nowego tematu z nimi związanego. O temacie piszemy w temacie ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Odoll » 21 lis 2012 13:31:40

JJKILLER napisał(a): O temacie piszemy w temacie ;)

Ale tam już WSZYSTKO zostało napisane , narysowane , sfotografowane i nawet wystawione na sprzedaż więc nie bardzo wiem co by tam można dopisać :shock: :niewiem:
No ale co ja tam mogę o tym wiedzieć :niewiem: :wink:

icam87 napisał(a): konkretne pytanie ile max można wycisnać na drażkach?

brum napisał(a):Przód możesz podnieść o 6cm ale od fabrycznej!

Czytamy , czytamy co koledzy piszą , nie tylko patrzymy na literki :boss:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10

Postprzez tomi » 21 lis 2012 13:40:45

o simexach zapomnij rozwalą most, układ kierowniczy, łożyska , i wiele innych szpejów.. co do kręcenia przodu na max to też bez sensu bo będzie bardzo sztywny przód przestanie się krzyżować (a już teraz ma problemy) i może okazać sie że seryjna frotka bez liftu zrobi cie przy pierwszym lepszym wykrzyżu bo ty bedziesz mielił kołami po przekątnej . kup sobie jakieś fajne MT 30" 31", lift 2" , manuale i to wszystko. jeśli to Cie nie satysfakcjonuje mam 4 paczki tarcz szlifierskich 1mm do tego 2 krążki drutu do miga 0,8mm troche dziwnego szpeju z moich poprzednich motań coś się dokupi i bedziesz zadowolony dogadamy sie :boss:
TYLKO V8 !!!

EKIPA ŚLĄSKA
tomi
Guru
Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Sport 1996-1998

Postprzez icam87 » 21 lis 2012 14:04:33

Odoll swojego posta pisałem na raty przez 2h(w pracy jestem) i w między czasie koledzy odpisali. co do baku paliwa, chciałem kupić jakiś mały np. od warczyburga i zamontować w środku:-) i tak mam butle 90l do lpg :-). wracając do opon. przedni most drogi nie jest:-) z reszta kuszą mnie te opony a 420 za szt. to żadna tragedia przy 16' na 15' koszt ok 600 :-)po 2 tak jak mówiłem, w raze wtoPy niema mnie kto ratować:-(. co do miga...wolę tigiem spawac:-) ok więc rezygnuje z tego przekładania resorow.. zobaczymy czy satysfakcjonuje mnie podniesienie na wieszakach... a jeśli Ubieram się co do tych opon to rozmiar jaki podałem będzie ok czy brać jakieś inne...
icam87

Postprzez RudeBoy » 21 lis 2012 14:22:52

a co Ty myślisz, że simex Cię od wtopy uratuję :mrgreen: dobre :mrgreen:

Nie uratuje a tylko uda Ci się wkleic w mniej dostępnym miejscu.
Wygląda na to, że nie masz żadnego doświadczenia... słuchaj dobrych rad i zbieraj doświadczenie.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91

Następna strona

Powrót do Motanie Fronter