FAFEK29 napisał(a):ludzie co wy robicie ze lift was wynosi 2000-2500zł chyba niemacie na co kasy wydawać.
?????
dobrze się czujesz?
Witamy ! |
---|
|
FAFEK29 napisał(a):ludzie co wy robicie ze lift was wynosi 2000-2500zł chyba niemacie na co kasy wydawać.
wopa6 napisał(a):no najlepiej to by było załączanie altka przy pomocy takiego sprzęgła jak od klimy i załączany przy załączeniu windy ale z drugiej strony to może nie wypalić bo przy zbyt dużym obciążeniu może sprzęgło się rozłączać i będzie kicha :/
chyba jakieś sprzęgło mechaniczne nawet kłowe ale załączane dźwignią było by pewniejsze.
ali napisał(a):Nie wiem czy policzyliście ile altków musielibyście podłączyć aby na windę prądu starczyło. Winda działa z akumulatora
ali napisał(a):
Nie wiem czy policzyliście ile altków musielibyście podłączyć aby na windę prądu starczyło. Winda działa z akumulatora
Krzykku napisał(a):ali napisał(a):
Nie wiem czy policzyliście ile altków musielibyście podłączyć aby na windę prądu starczyło. Winda działa z akumulatora
Jasna sprawa że z akku dlatego będą dwie baterie - druga dołączana heblem a drugi altek awaryjny i pomocniczy dlatego będzie osobny dołączany zamiast jednego mocarza. Plan jest taki aby standardowy akumulator był jako rozruchowy oraz na potrzeby standardowe natomiast drugi będzie dołączany i to do niego będą główne odbiorniki zapięte czyli winda i listwa ksenonowa, będzie również wspomagany osobnym altkiem. Dlatego tak to chcę rozwiązać bo nieraz winda mi tak wycyckała baterię że zgasiło silnik i nie było na czym odpalić a tak to zawsze będzie ten rozruchowy, poza tym lubię czasem na zgaszonym silniku zostawić oświetlenie włączone i nie chcę się stresować że braknie na rozrusznik i w takiej sytuacji hebel rozłączy rozruchową baterię.
Jakieś uwagi do mojego wymyślunku mile widziane ale nie wiem czy nie śmiecimy zbytnio w temacie... i czy po łbach nie dostaniem
wopa6 napisał(a):No wiecie... zawsze można tak:
lub tak:
Ale zawsze można... ogranicza nas tylko wyobraźnia no i miejsce pod maską
No a do przeciętnej windy wystarczyły by w sumie tylko 4 altki... no może 5
Krzykku napisał(a):@Ali wyciągarki mechaniczne są popularne stosunkowo w Suzukach ale trzeba wstawić w ramę bęben z przekładnią no i najdroższa część imprezy to PTO czyli przystawka odbioru mocy z reduktora poprzez którą wyciągarka dostaje napęd od silnika. Cały reduktor z PTO to koszt ponad 2500zł do tego 1500zł na wyciąg mechaniczny nie zawsze jest sens pakować taki wór kasy. Sprawa wyśmienita na rajdy bo nie obciąża przodu, ma ponad 60m liny i tyle prędkości zwijania co przełożeń w skrzyni i reduktorze. Minus to cena i stosunkowo skomplikowany montaż który wymaga przeróbki ramy, cięcia i spawania...
Wyciągi hydrauliczne są spoko ale są bardzo ciężkie a cena wyciągarki plus instalacji rozdzielaczy, pompy, przewodów, itp, itd. przewyższa najlepsze modele elektryków z górnej półki Warna Superwincha Ramseya czy innych wiodących producentów.
Reasumując, jak na rajdach nie gonisz po trupach na pudło to elektryk jest wystarczający, relatywnie niedrogi i mało kłopotliwy, nie wyobrażam sobie w Samuraiu przed przednim mostem więcej kilogramów niż teraz 22kg zderzak i 40kg winda tak że nie ma co gadać o hydrauliku.
Chciałbym tylko prosić aby ktoś wypowiedział się o tych windach Titanium z przekładnią 178:1 z silnikiem 6.6 KM bo tylko to mnie interesuje, resztę kandydatów widziałem w akcji.
wopa6 napisał(a):.. nawet spodnie związane na supeł są pomocne![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość