Witamy !

Wyciągarki, wybór, montaż, obsługa

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Wyciągarki, wybór, montaż, obsługa

Postprzez Galus » 10 lis 2013 22:21:41

Doradźcie mi z jak grubej blachy zrobić płytę pod windę 8000 LBS. Będzie ona zamontowana w oryginalnym zderzaku.
Bo mam blachę od 6 do 16mm do dyspozycji. Ma być tak ładnie, mocno i lekko jeśli chodzi o wagę.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez brum » 10 lis 2013 22:53:23

6mm wystarczy dla takiej wyciągarki.
słaba trochę ona jest.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Galus » 11 lis 2013 10:04:16

Słaba nie słaba to zależy do czego używana. Przez zblocze ma niby 7,2t uciągu. Waga z syntetykiem 26kg, płyta jak z 6mm ze wzmocnieniami też nie będzie zbyt ciężka. Wiesz, ja robię auto pod wyprawówkę i dlatego schodzę z wagi gdzie mogę, bo w pełnym rynsztunku z rodzinką na pokładzie waga oscyluje tak około 2200 kg. A windę potrzebuję do obsługi pługa, przyda się na budowie i tak dla lepszego samopoczucia. Dlatego kupuje AT a nie MT bo na atekach i tak pewnie nie dojadę tak daleko by po klamki wpaść. A w mocny teren to w kilka aut i tam kinetyki ratują dupe.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie

Jaką wyciągarkę kupić?

Postprzez jrzeuski » 24 lis 2013 21:41:31

Do budowanego zderzaka chcę od razu zapakować wyciągarkę. Po tylu latach upalania wreszcie nie będę więcej musiał umieć jeździć :mrgreen:

Lina będzie stalowa, bo za dużo się naoglądałem pękających syntetyków a ich cena powala. Czy lepiej wziąć rolki czy ślizg? Podobno istnieją ślizgi do lin stalowych a rolki widziałem jak się gną jak makaron.

Wolałbym, żeby puszka z przekaźnikiem była montowana w dowolnym miejscu a jeśli musi być nad silnikiem lub bębnem, to możliwie niewielka gabarytowo (żeby nie zasłaniała zbytnio grilla). Hebla standardowo nie ma w zestawie i trzeba sobie dokupić, prawda?

Pilot nie musi być bezprzewodowy, jakoś bardziej ufam kablom ;-)

Cena oczywiście rozsądna (czyt. jedynka z przodu), marka jaka uważacie, mile widziane linki do sklepów lub aukcji :)

PS. Ten zestawik mi się widzi: http://allegro.pl/wyciagarka-dragon-win ... 88966.html Kompresor i tak miałem kupić.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: Jaką wyciągarkę kupić?

Postprzez lychasc » 24 lis 2013 21:48:39

Wiadomo najlepszy warn ale cena też niezła. Nie kupuj 12000lbs bo trochę mało przy błocie po klamki bardzo sie grzeje. Przekaźniki zawsze możesz zamontować pod maską stojąc przodem do auta po prawej stronie za akumulatorem masz miejsce. Prowadnica to już każdy kupuje według uznania. Hebel możesz zamontować w grilu łatwy dostęp w razie awarii.
https://www.youtube.com/user/lychasc
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Śląskie

Postprzez brum » 24 lis 2013 21:56:18

Polecam escape, teraz są szybkie i cichę. ja mam z 2009 i jest głośna ale działa. w tym okresie rozebrałem ją raz :P na początku 2011 i było tylko błoto w przekładni, a raczej smar z wodą. Ale działała normalnie.
moja to 13000 i czasami jest jej ciężko. Jak masz słaby aku to będzie się często wyłączać.
Hebel kup od tira, ja mam za 25zł - 1000A. Zamontowany w grillu jest :>: . u mnie jest z prawej bo kable mi nie pozwoliły na montaż z lewej. Najlepiej zamontuj po tej stronie po której będzie siedział jej operator.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez RudeBoy » 24 lis 2013 22:00:04

Kupić taką, której serwis masz blisko siebie.
Macie tam zdaje się Moore.

Z moich obserwacji wiem czego nie kupować: Dragon Winch. Najgorszy chinol jaki jest.

120000bs spokojnie styknie.
Trzeba tylko zrobić porządną instalacje a nie kable imadłem zagniecione.
Jak auto na dębowo wklejone po szyby to się zblocza używa.

ja też mam z Escape i nie narzekam. Robi robotę no i serwis w razie czego jest na konkret.

+ sprawny akumulator
+ alternator to tak min 100A
+ kable z konektorami zaciskanymi na prasie
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91

Postprzez brum » 24 lis 2013 22:02:23

RudeBoy napisał(a):+ kable z konektorami zaciskanymi na prasie

albo w imadle, tylko mocno :P i posmarowane jakimś smarem odpowiednim.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 24 lis 2013 22:04:49

lychasc napisał(a):Nie kupuj 12000lbs bo trochę mało przy błocie po klamki bardzo sie grzeje.
I tak chcę kupić od razu zblocze + pas na drzewa i zamierzam tego używać zamiast zamęczać mechanizm i akumulator. A czy mocniejszy silnik nie zagotuje mi akumulatora zanim sam się przegrzeje?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez brum » 24 lis 2013 22:07:39

prędzej Ci go rozładuje i przekaźniki się rozłączą i nie będą chciały załączyć do póki się nie podładuje.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 24 lis 2013 22:09:05

RudeBoy napisał(a):Kupić taką, której serwis masz blisko siebie.
Macie tam zdaje się Moore.
W Expedycji? No fakt, mam do nich parę km, ale ceny mało konkurencyjne.
Z moich obserwacji wiem czego nie kupować: Dragon Winch. Najgorszy chinol jaki jest.
Co zatem myśleć o tym: http://www.kupdragona.pl/ :niewiem:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez lychasc » 24 lis 2013 22:38:39

Ja proponuję wyciągarkę z linku na dole. Ma hamulec na silniku i więcej miejsca na line do zwijania a to ważne bo nie zawsze jest czas na układanie jej. No i moc powinna starczyć.
http://allegro.pl/wyciagarka-winch-xtr- ... 31581.html
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez RudeBoy » 24 lis 2013 22:40:45

jrzeuski napisał(a):Co zatem myśleć o tym: http://www.kupdragona.pl/ :niewiem:

Mój znajomy pracował w serwisie DW :)
I to on mi odradził ich produkty.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez lychasc » 24 lis 2013 22:44:01

Ale na rynku z tanich wyciągarek wszystkie praktycznie to chinokle, ale nikt mi nie powie że do longa 12000 lbs do pożądnego bagna starczy. Dla mnie ważny jest hamulec i zwiększony prześwit na line, który na prawdę sie przydaje
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez jrzeuski » 24 lis 2013 22:46:36

RudeBoy napisał(a):Mój znajomy pracował w serwisie DW :)
I to on mi odradził ich produkty.
Nie sądzę, żeby cokolwiek przeżyło w moich rękach :mrgreen: Zatem ważniejsza dla mnie jest gwarancja i serwis niż bezawaryjność. Choć oczywiście miło byłoby, gdybym nie musiał odwiedzać serwisu po każdym wypadzie w teren jak to miało miejsce w przypadku chińskich sprzęgiełek ;-)

-- Dodano 24/11/2013 22:48 --

lychasc napisał(a):Ja proponuję wyciągarkę z linku na dole. Ma hamulec na silniku i więcej miejsca na line do zwijania a to ważne bo nie zawsze jest czas na układanie jej. No i moc powinna starczyć.
http://allegro.pl/wyciagarka-winch-xtr- ... 31581.html
No ładna, tylko za duża. Nie wejdzie mi do zderzaka. Miał 20cm głębokości, ale go odchudziłem do 18, żeby uzyskać lepszy kąt najazdu a z tego co się orientowałem to typowe wyciągarki mieszczą się w 16cm.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 24 lis 2013 22:51:20

lychasc napisał(a):Ale na rynku z tanich wyciągarek wszystkie praktycznie to chinokle, ale nikt mi nie powie że do longa 12000 lbs do pożądnego bagna starczy. Dla mnie ważny jest hamulec i zwiększony prześwit na line, który na prawdę sie przydaje

Zwiększony prześwit na linę to dobra rzecz :>:
12000lbs do froty jest wystarczające w 100%. Chyba, że tak jak DW naklejka 12000lbs a uciąg max 2/3 z tego.

To fakt tanie windy to 100% chińczyki. Dla tego trza kupić takiego chińczyka, który zapewnia sensowne warunki gwarancji i przyzwoity serwis.
Wyciągarkę nie jest trudno zepsuć więc dostęp do części bardzo ważny.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez lychasc » 24 lis 2013 23:05:29

Ja miałem dragona 12000lbs i nie powiem nigdy sie nie zepsuł a łatwo ze mną nie miał ale jak przyszło sie ciągnąć z 150-200 metrów to wymiękał musiałem po nim wodę lać bo sie nagrzewał mocno, kable były grube i zrobione tak jak powinny. Dlatego proponuje 13500 Lbs
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez jrzeuski » 24 lis 2013 23:15:16

RudeBoy napisał(a):12000lbs do froty jest wystarczające w 100%. Chyba, że tak jak DW naklejka 12000lbs a uciąg max 2/3 z tego.
A rzeczywiste osiągi to jak ocenić :niewiem: W papierach wszystkie mają to samo: moc silnika, przełożenie, uciąg.

Ale tak szczerze to akurat wydaje mi się niezbyt istotne, bo nie chodzi o to, żeby przepchać autem całe bagno tylko jak nie idzie, to trzeba włączyć myślenie a potem :hilift: , łopata, trapy, itd. Jakoś dotąd radziłem sobie dobrze bez windy. Sam nie jeżdżę, więc jest komu szarpnąć. A jak już nie ma opcji do przodu, to winch też nie pomoże, najwyżej szlag go trafi. Chyba wszystkie awarie windy jakie widziałem spowodowane były wyłącznie tym, że się komuś zmęczyć nie chciało, żeby ulżyć sprzętowi.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 24 lis 2013 23:17:06

lychasc napisał(a):Ja miałem dragona 12000lbs i nie powiem nigdy sie nie zepsuł a łatwo ze mną nie miał ale jak przyszło sie ciągnąć z 150-200 metrów to wymiękał musiałem po nim wodę lać bo sie nagrzewał mocno, kable były grube i zrobione tak jak powinny. Dlatego proponuje 13500 Lbs

No bo ten DW zapewne nie miał 12000lbs :D

Nie dziwi Cię, że np Superwinch X9 - 9000lbs targa 2 tonowe auto konkretnie wklejone bez zająknięcia?
Uciągi tych najtańszych chinoli są z czapy.

No i trza pamiętać, że uciąg nominalny to jest na pierwszym zwoju liny...

-- Dodano 24 lis 2013 23:19:47 --

jrzeuski napisał(a):Ale tak szczerze to akurat wydaje mi się niezbyt istotne, bo nie chodzi o to, żeby przepchać autem całe bagno tylko jak nie idzie, to trzeba włączyć myślenie a potem :hilift: , łopata, trapy, itd. Jakoś dotąd radziłem sobie dobrze bez windy. Sam nie jeżdżę, więc jest komu szarpnąć. A jak już nie ma opcji do przodu, to winch też nie pomoże, najwyżej szlag go trafi. Chyba wszystkie awarie windy jakie widziałem spowodowane były wyłącznie tym, że się komuś zmęczyć nie chciało, żeby ulżyć sprzętowi.

Jacek, no to bardzo ważne przy windzie wbrew pozorom trzeba myśleć.
Bo nie używając mózgu a wyłącznie wyciągarki to bez trudu można np wyrwać most z auta, drążki pokrzywić itp...

Nad chinolami to się nie ma co doktoryzować. Kup to co masz pod ręką z dobrym serwisem.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez lychasc » 25 lis 2013 21:20:37

Moja miała czy nie miała tego powiedzieć nie mogę bo nie mierzyłem tego żadnym urządzeniem ale na asfalcie na zblokowanych kołach mnie przeciągał więc zły nie był tylko jak przyszło przytargać przez bagna to było gorzej bo się grzała.
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter