Witamy !

Bagażnik dachowy, mój projekt v.1.0

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Projekt Kurnik v.1.0

Postprzez RudeBoy » 14 lis 2011 20:31:20

Odoll... ale ja nie mam super hiper dziadka spawacza...
...większość z nas nie ma :D

Temat spawania aluminium zgłębiałem teoretycznie kiedyś i wnioski były dwa.
Minimum to TIG + kupa praktyki.

-- Dodano 14 lis 2011 20:37:51 --

FROTERKA napisał(a):Więc po rozmowie z B.:
a/ on ma teraz koncepcję siatki zgrzewanej na spód zamiast dwóch-trzech belek poprzecznych,

Wszystko tylko nie siatka na spód. Zimą dzięki tej siatce będziesz wozić 20cm śniegu na dachu :) no bo nie ma jak tego śniegu z pomiędzy siatki a dachu wygarnąć...

FROTERKA napisał(a):b/ cienkościenne profile zamknięte stalowe są łatwiejsze do spawanie niż aluminiowe i wagowo niewiele się różnią,

Tak to może mieć sens... Muszę zbadać temat takich profili. W takiej opcji do kosztów trzeba doliczyć piaskowanie i malowanie proszkowo gotowego bagażnika.

FROTERKA napisał(a):d/ im większy bagażnik tym lepszy,

Większy do B Sporta nie wlezie. Do longa obowiązkowo dłuższy.

FROTERKA napisał(a):e/ nie wiem, czy to planowe w wizualizacji ale nachylenie Twojego bagażnika względem dachu wygląda tak \ a lepiej byłoby tak / ze względu na opływowość kształtu (gałęzie).

To tylko tak wygląda w tej perspektywie. Bagażnik jest zupełnie prosty. Nie jest pochylony/kopnięty w żadną stronę.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez nightman » 14 lis 2011 21:19:56

FROTERKA napisał(a):Migomatem można pospawać aluminium w warunkach domowych również.

Rozumiem, że rozmawiamy o tym samym, czyli o wytrzymałych SPAWACH a nie o POSMARKANYCH łączeniach szumnie nazywanych tylko spawami.
Dodatkowo spawamy konstrukcję o której mowa w tym temacie a nie szyny grubości kilku cm zamontowanych w prowadnicach grafitowych :)

Odoll napisał(a):nightman : Mój ojciec całe zawodowe życie spawał , zanim poszedł na emeryturę zdążył zrobić prawie wszystkie uprawnienia na spawanie ( zabrakło mu 1 żeby mieć wszystkie jakie tylko można uzyskać w Polsce )
Większość tych umiejętności zdążył wykorzystać w praktyce zawodowej ( praca ponad 20l na platformie wiertniczej ) , wzrok ma w miarę dobry , rękę pewną , spawarkę w garażu więc spawanie nie ma raczej dla niego tajemnic.

Nie neguję kwalifikacji Twojego ojca - broń mnie Boże... Chcę tylko zobaczyć takie profile pospawanie domowym sposobem ( spawarka elektryczna/migomat )...Oczywiście zakładam, że przed wpisaniem postu rozmawiałeś z Nim na ten ten temat :)
Odoll napisał(a):Kiedyś mnie zaskoczył jak pospawał żeliwo , myślałem że tego się NIE DA zrobić , a jednak :shock: ...fakt , pospawał to w pracy ,nie w domu ale jednak :1:

Spawanie żeliwa nie jest cudem, ale żeliwo to nie aluminium...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez Arni » 14 lis 2011 21:52:11

Kolega co załozył temat chce poskładać bagaznik a nie jakąś rame przeznaczoną do wytrzymywania wyczynowej jazdy i sił skrętnych. Można to zespawać i miejsca łączeń dodatkowo złapać blachą i nitami tak jak na wizualizacji jak nie jest pewny za swoje spawy.
Spawanie migiem aluminium trudne sie wydaje do kogos kto tego nie robił. Przy odpowiedniej wprawie da sie to robić z powodzeniem. Oczywiście nie zastąpi to spawania tig'iem ale do zastosowań domowych wystarczy aż nadto.
Arni

Postprzez Odoll » 14 lis 2011 22:42:42

nightman napisał(a):Nie neguję kwalifikacji Twojego ojca - broń mnie Boże...

I bardzo dobrze :D
nightman napisał(a):Chcę tylko zobaczyć takie profile pospawanie domowym sposobem ( spawarka elektryczna/migomat )...

Może być kłopot :? to co spawał to poszło do ludzi , nie byli zawiedzeni :>:
nightman napisał(a):Oczywiście zakładam, że przed wpisaniem postu rozmawiałeś z Nim na ten temat :)

Nie musiałem , nie po to ma sprzęt żeby go nie używać :boss: a że spawał aluminium to widziałem na własne oczy więc jestem spokojny.
Jak będę miał jakąś pracę do wykonania z alu to pstryknę foty i podeślę :D , specjalnie nie będę szukał materiału żeby zrobić spaw do foty :stop1:

Arni napisał(a):Kolega co załozył temat chce poskładać bagaznik

I może trzymajmy się tego .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 15 lis 2011 09:01:58

Sławek, jeśli Twój ojciec potrafi pospawać aluminium spawarką transformatorową, to biorę urlop, pakuję swoją spawarę i jadę u niego terminować. Tylko niech jeszcze powie, gdzie kupić odpowiednie elektrody, to w Metalzbycie mają wiele rodzajów, ale do aluminium nie i zrobili kółko na czole jak zapytałem ;-) Wiem, że można migomatem, ale trzeba mieć butlę z argonem no i sam migomat, który kosztuje tyle, że głowa boli.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Odoll » 15 lis 2011 09:32:17

Elektrody do aluminium bierze się nie z metalzbytu tylko z .....................idę i mam :D :boss:

Jacek , a czy twoja spawarka ma prostownik na prąd stały ? bo jak nie to za bardzo sobie elektrodami nie pospawasz .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 15 lis 2011 09:52:55

Odoll napisał(a):Jacek , a czy twoja spawarka ma prostownik na prąd stały ? bo jak nie to za bardzo sobie elektrodami nie pospawasz .
A są jakieś inne niż dające prąd stały? :niewiem: Dostałem ją od brata, żadnej instrukcji nie ma. Wkładam elektrodę w zacisk, drugi podłączam do spawanego elementu, włączam prąd i staram się opanować drżenie rąk, żeby łuk się wytrworzył :D Czasem bez 2 :beer: nie idzie nic pospawać, bo ciągle się elektroda przykleja ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78

Postprzez Odoll » 15 lis 2011 10:02:04

jrzeuski napisał(a):A są jakieś inne niż dające prąd stały?

Z tego co ja sie orientuję to większość spawarek daje prąd zmienny , do prądu stałego musi być jeszcze jakiś prostownik czy diody prostownicze :shock:

Ale skończmy ten temat już bo po woli zaczyna mnie przerastać , ja z wykształcenia jestem kucharzem i na tym się jeszcze jako tako znam , na spawaniu i wszystkim co jest z tym związane zna się mój ojciec , ja mu tylko czasami asystuję , dlatego wiem co można pospawać ,ale na sprawach czysto technicznych to już nie za bardzo. Po prostu idę do ojca i pokazuje mu co ma mi z czym a już jak to mnie nie za bardzo interesowało , ważne żeby było :D
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez damianEK691965 » 15 lis 2011 12:08:34

Ja bym tam zrobił sobie coś takiego jak ma Daniel - Łosiu u siebie wygląda ok i już woził na nim klamoty nie rozsypał się.
A oczywiście jest ze stali
:D
http://img708.imageshack.us/img708/6124/20110726210.jpg
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Adrianello » 15 lis 2011 20:45:34

A ja mam inną wątpliwość. Masz dostęp do blachy (zwykłej czy ryflowanej)? Bo jeśli chcesz normalnie kupić to będziesz musiał kupić minimum 2m na 1, albo i większy, a to mocno zwiększy Ci koszty.
Adrianello
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Pochwały: 1
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 15 lis 2011 22:58:57

Bez większego problemu można kupić w mniejszych arkuszach. Choćby nawet w Leroy Merlin
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Łosiu » 17 lis 2011 17:36:21

Spawanie alu migomatem jest proste ,drut 0.6 alu butla z argonem i troszkę umiejętność spawania migomatem
Łosiu

Postprzez freedy-kruger » 24 lis 2011 22:23:44

Też się zastanawiam nad czymś takim i chciałbym zasugerować konstrukcję wykonaną z rurek cienkościennych o gr. 1.2 mm lub 1.6 mm. która jest stosunkowo lekka można ją pospawać ,wypiaskować, pomalować .Nie będzie potrzeby wstawiania wzmocnień z blachy. Co do kosztów to sprawdź tę firmę http://www.konsorcjumstali.com.pl/ mają oddział w Krakowie i podadzą ci dokładne dane (wagę, cenę, ewentualnie doradzą ze średnicą :) )
BYŁ - Turkusowy Sport 2.0
JEST - Wisienkowy Long 2.5
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Mazowieckie

Postprzez Jedrek_G » 25 lis 2011 00:17:48

Na swojej stronie też mają wagi stali podane
Jedrek_G