Witamy !

Snorkel

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: SNORKEL

Postprzez sylwian70 » 27 cze 2010 06:29:43

Myślę też o padniętej przepływce bo po wypięciu wtyczki od przepływomierza silnik mi nie reaguje dopiero po ponownym wpięciu delikatnie na chwilkę spadają obroty ok 600 obr. i powracają do normalnych 850 obr.A kiedyś gaz mi ładnie strzelił że aż pogieło klapkę za przepływomierzem.Jak powinien zareagować motor po wypięciu wtyczki przepływomierza sprawdzałem w silniku 2.0 i 2.4 obroty wzrosły ale tam jest inny typ przepływki.U mnie nic nie reaguje,a coś mi się zdaje ze kiedyś chyba też obroty rosły do ok 2000obr.Robiłem różne próby z przepływomierzem i na oko wypada na to że jest sprawny po wypięciu wtyczki w czasie jazdy motor lekko jakby muli po wpięciu wtyczki ciągnie dobrze.Trudno, już mi się znudziło grzebanie w tym problemie częściej będę sie starał hamować silnikiem i po wytraceniu prędkości dopiero deptał pedał sprzęgła. :cry:
sylwian70

Postprzez Goofy » 27 lip 2010 22:55:21

Ten orginalny filtr chcę wywalić i dać tylko stożek .
Trzeba pamiętać że osłona filtra nie jest idealnie szczelna .
A tak problem by był rozwiązany .
Zobaczę czy tak się da , o efektach poinformuje
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez marrko » 02 sie 2010 16:10:19

Tu gościu zamontował airflow ale do 2,2 dti,
http://opel-isuzu-4x4.mforos.com/600687 ... rontera-b/
a na którejś ze stron gdzie sprzedawali te snorkele wyczytałem : "Airflow Snorkel For Holden Frontera, Fits Frontera 4 Cylinders only" więc nie wiem czy v6 sie nie będzie " dusił", może ktoś ma założony ?
marrko

Postprzez lala m » 05 sty 2011 19:39:19

witam! zrobiłem sobie snorkel do froty A 2,8 podczas montażu natrafiłem na zbiorniczek pod błotnikiem od cisnienia od wakum i tu moje pytanie do znających się w temacie;czy ten zbiorniczek jest obowiazkowy lub czy można go zastąpić podobnynm o innym kształcie żeby go gdzieś upchnąć?bo ten orginalny ma nieciekawe kształty.Pozdro!
lala m
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Shreck22 » 26 sty 2011 16:00:36

Ja u siebie zrobiłem z f50 i nie robiłem praktycznie spustoszenia pod błotnikiem za wyjątkiem przysrania kilka razy młotkiem aby wszystko spasowało do blach, potem dziura w błotniku i ładnie doszedł sobie na swoje miejsce.
Shreck22
Maniak
Maniak

Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez kowal_ldz » 28 sty 2011 21:46:17

jutro zrobię fotki podczas pracy, a wrzucę gdy będzie w pełni skończony ;)
odnośnie uszczelniania to pozwolę sobie zacytować:
Kopułke osilikonować i zamontować na niej wężyk żeby się podciśnienie nie robiło coś ala odpowietrznik.
Puszka filtra i cały dolot silikon, jeśłi chcesz topić auto to komputer który jest za popielniczką trzeba przenieść wyzej w razie W.
Kable WN nowe.
Jełśi nawet to jest zrobione i oczywiście snorkel jest to możliwość zgaśniecia w wodzie jest bo to benzyniak, a jak zgaśnie to może być problem z odpaleniem.
kowal_ldz

Postprzez kowal_ldz » 30 sty 2011 16:40:18

przezroczysta rura to wyciąg do trocin, średnica 63 mm (dostepny na alledrogo właśnie pod tą nazwą), PCV średnica 50 mm (wyciąg zakładany na PCVke od strony uszczelki wchodzi z oporem i ładnie się zgrywa). każde łączenie uszczelniłem silikonem i taśmą samowulkanizującą. PCV zmatowiłem i pomalowałem 3 razy podkładem do plastiku, 3 razy podkładem pod lakier i 3 razy lakierem (oczywiście najpierw pomalowałem, aby przy montażu porysować o krawędzie blachy). wyciąg do trocin ładnie wchodzi w dziurę we wzmocnieniu konstrukcji auta. przed zrobieniem dziury w błotniku polecam najpierw dobrze wymierzyć, ja trochę przesadziłem z wielkością :(

a wyszło to tak:
Załączniki
2.JPG
2.JPG (45.44 KiB) Przeglądane 1693 razy
3.JPG
zdjęcie z profilu
3.JPG (39.98 KiB) Przeglądane 1693 razy
4.JPG
zdjęcie z góry
4.JPG (61.42 KiB) Przeglądane 1695 razy
5.JPG
5.JPG (29.58 KiB) Przeglądane 1693 razy
6.JPG
6.JPG (32.77 KiB) Przeglądane 1695 razy
kowal_ldz

Postprzez przemekcrx » 30 sty 2011 21:48:19

gaśnie auto jak się zatka :dupa:
Czyli dobry bo nie ciągnie lewego powietrza :mrgreen:
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez kowal_ldz » 30 sty 2011 21:51:15

ale co zastanawiające na ssaniu nie gaśnie :banan?: :roll: :pomidor:
kowal_ldz

Postprzez JJKILLER » 01 lut 2011 00:22:30

Cobreti25 napisał(a):http://allegro.pl/koncowka-wlotu-snorkela-77mm-i1351899792.html :mrgreen:

Tak patrzę i wydaje mi się że kąt rury i wlotu (kratki) jest za duży, to będzie ok 75st. i po zamontowaniu kratka będzie wychylona do góry, łapiąc tym samym każdy deszcz. Frotka ma przednią szybę pod dosyć małym kontem, ok 45st.
Moim zdaniem wlot powinien być mniej więcej pod takim kątem

snk.jpg
snk.jpg (11.53 KiB) Przeglądane 1479 razy

Wtedy razem z rurą wyglądało by to jakoś tak

opelfrontera1992.jpg
opelfrontera1992.jpg (58.42 KiB) Przeglądane 1479 razy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Cobreti25 » 01 lut 2011 23:13:06

Cobreti25 napisał(a):http://allegro.pl/koncowka-wlotu-snorkela-77mm-i1351899792.html :mrgreen:

Eeeee Jacku założyłeś, że końcówkę zakładamy na rurę zaraz przy szybie, a co w przypadku gdy rura jest zakończona pionowo w górę za pomocą kolanka??
Tak jest w przypadku "oryginalnych" Snorkeli :mrgreen:
Obrazek

Dlatego podałem zdjęcie tej końcówki.

Osobiście właśnie tak będę motał swój :mrgreen:
Fiat Grand Cherokee 5,2 V8 Lift 2,5" BFG AT 32"...

Frotka Short Lift 2" Wolf Uragano MT 32" Snorkel... było....

" Gdyby kobiety mówiły to co myślą, nie byłoby normalnie, ale przynajmniej dałoby się je zrozumieć"
Pomoc: (Kalisz i okolice)793344522
Cobreti25
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Pochwały: 3
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez kowal_ldz » 08 lut 2011 18:55:27

pytanie do ludzi posiadających snorkele i gaz na mikserze: czy nie mieliście problemów z dojeżdżaniem do skrzyżowań? auto nie przygasało? :-|
kowal_ldz

Postprzez Goofy » 10 lut 2011 23:03:54

Musisz wyregulować mieszankę no i ja końcówke dałem do tyłu i jest ok :)
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez kowal_ldz » 10 lut 2011 23:22:42

końcówkę dałem do tyłu, a gazownicy podkręcili mieszankę do granic możliwości i nic nie dało :/ czy może mieć znaczenie zakończenie snorkla? w sensie duża końcówka mniejsze ciśnienie? ponoć ciśnienie zdmuchuje gaz
kowal_ldz

Postprzez tomik » 11 lut 2011 06:28:33

jeżeli nie dasz rady z wyregulowaniem tej mieszanki to wyrzuć mikser i zamontuj blosa będzie chodzić
tomik

Postprzez benek-36 » 27 lut 2011 14:21:38

jrzeuski napisał(a):A gdzie można dorwać takie elastyczne rury plastikowe? Znalazłem peszle w hurtowniach elektrycznych, ale to nie ten rząd średnicy. Z kolei w hurtowniach budowlanych mają tylko rury drenażowe, ale one są perforowane. W marketach totalna bryndza.

w tej firmie dostaniesz na pewno ten ze zdjecia to jak na moj gust waz ssawny z samochodu asenizacyjnego a tu sam kupowalem weze do swojego

http://www.cylex.pl/firmy/rynmar--hurto ... 85745.html
benek-36

Postprzez Odoll » 27 lut 2011 17:27:12

viewtopic.php?f=23&t=217&start=520#p111440 i wszystko jasne , tu masz dokładnie tą rurę do której Ci linka wkleiłem .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez kowal_ldz » 27 lut 2011 17:51:19

kolego, rury pcv mają tą uszczelkę (zgrubienie na końcu rury), wchodzi ono na wcisk w rurę do trocin do tego możesz uszczelnić sobie silikonem i owinąć łączenie taśmą samo wulkanizującą (ja tak zrobiłem). gwarantuje szczelność i wytrzymałość takiego połączenia. wątpię, żeby nawet bez taśmy i silikonu udało się zassać jakoś wodę. jakby co ja kupowałem 1 mb za 35 zł. nie jest to jakiś super interes ale taniej w sklepie nie znalazłem.
kowal_ldz

Postprzez FROTERKA » 27 lut 2011 19:18:14

Mój mąż robi w firmie zajmującej się kanalizacją, c.o. itp. i powiedział, że kibel-rura to nie jest dobry pomysł, bo się elektryzuje i że lepsza byłaby rura od centralnego odkurzacza.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez konik » 27 lut 2011 19:48:45

kowal_ldz napisał(a):kolego, rury pcv mają tą uszczelkę (zgrubienie na końcu rury), wchodzi ono na wcisk w rurę do trocin do tego możesz uszczelnić sobie silikonem i owinąć łączenie taśmą samo wulkanizującą (ja tak zrobiłem). gwarantuje szczelność i wytrzymałość takiego połączenia. wątpię, żeby nawet bez taśmy i silikonu udało się zassać jakoś wodę. jakby co ja kupowałem 1 mb za 35 zł. nie jest to jakiś super interes ale taniej w sklepie nie znalazłem.

Szczelność jest niezmiernie ważna, nie chodzi tylko o parę kropli w czasie przejazdu przez głębszą rzeczkę. Istotna sprawą jest zachowanie szczelności kiedy auto utknie w głębokiej wodzie, my pójdziemy po ciągnik, a w tym czasie przez drobną nieszczelność układ dolotowy wypełni się wodą. Po wyciągnięciu auta spróbujemy je odpalić i katastrofa gotowa.
Dobrym pomysłem jest użycie taśmy samowulkanizującej, jest trwała, a połączenia są szczelne, podczas oklejania trzeba pamiętać o odpowiednim naciągnięciu taśmy, tylko wtedy możemy być pewni że warstwy się połączą.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter