Witamy !

[B 3.2] Silnik drży na wolnych obrotach

[B 3.2] Silnik drży na wolnych obrotach

Postprzez Wuja » 27 cze 2011 08:55:37

Witam!
Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Po ostatnim upalaniu terenie dostrzegłem denerwujący mnie objaw - mianowicie silnik zaczął drżeć na wolnych obrotach (jakby gorzej palił na jednym z garów). Cewki zapłonowe sprawdzone - zapłony nie wypadają - check się nie pali, błędów na kompie nie wywala, świece zapłonowe wszystkie ładnie palą - nie ma mowy o różnicach w kolorze, bądź jakiejś zworze od nagaru, obroty trzyma mniej więcej na jednym poziomie - około 750 RPM z wahaniami o ok. 10 - 15 RPM. Pojawiło się także pojedyńcze przygaśniecie w momencie przełączania na gaz, ale za to możemy obwinić filtry, które za tydzień będę wymieniał - 10 tyś przejechały. Gdy silnik jest obciążony (normalna jazda, przyspieszanie, utrzymywanie prędkości) żadnych anomalii nie odczuwam - silnik pracuje miarowo "gar po garze, na ucho jednostajnie, bez ubytków mocy podczas cyklu pracy kolejnych tłoków*". Panie i Panowie ;) Co robić, gdzie szukać?
ps. Wszystkie powyżej wymienione objawy pojawiają się zarówno podczas pracy na PB jak i na LPG.

*jeździłem samochodem z silnikiem R4 i gorszą kompresją na jednym z garów - na wolnych zachowywał się podobnie do frotki (drżenie silnika), jednakże podczas jazdy w przeciwieństwie do frotki wyczuwalny był brak właściwej kompresji na jednym z cylindrów.
Wuja

Re: [B 3.2 +LPG] drży na wolnych

Postprzez albi » 03 paź 2011 15:56:03

Hej,
troche odswieze temat - bo tez dzisiaj zauwazylem ze silnik wpada na wolnych obrotach w dzwine drzenie. Do tej pory tego nie bylo wszystko chodzilo rowno. Check sie nie pali. Co moze sie dziac? Co sprawdzic?
albi

Postprzez kasalka » 03 paź 2011 16:51:23

Może poduszki pod silnikiem/skrzynią
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Odoll » 03 paź 2011 17:08:45

albi napisał(a): Co moze sie dziac? Co sprawdzic?

Jak mi silnik na wolnych zaczyna "drgać" to mu daje po prostu w "pizze" :wink: , przeciągam go na maksa prawie pod czerwoną kreskę na każdym biegu i objawy przeważnie ustają po takiej szarży , można też to zrobić bez obciążenia na luzie ale co to za frajda :mrgreen: :bike:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez albi » 03 paź 2011 18:23:11

Hej,
w czasie jazdy jest normalnie - moim zdaniem przyspiesza ok. Rano bylo wszystko w porzadku, dopiero pozniej cos sie zrobilo, ze wszystko drzy. I jest to drzenie mocno wyczuwalne. Widze, ze bede musial od cewek zaczac i zobaczyc czy ich odlaczenie po kolei cos da. Moze tam sie cos dzieje. Pytanie czy cewki trzeba wyciagac, czy wystarczy odlaczyc ten idac do nich przewod?
albi

Postprzez Odoll » 03 paź 2011 20:20:12

Ja wiem że w czasie jazdy jest normalnie ale jeśli "zamuliłeś" silnik to trzeba go przepalić .
Zawsze jak wracam do domu z pracy po 2 tygodniach to silnik chodzi nierówno , delikatnie ale jednak bo żona nie używa tak intensywnie :wink: pedału gazu jak ja :D więc wstawiam mu w pizzę i wszystko wraca do normy :1:
Silnik trzeba od czasu do czasu na wysokie obroty wprowadzić żeby się pozbyć nagaru i tyle 8;)
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez albi » 25 paź 2011 21:31:58

Hej,
pytanie pomocnicze - bo dzisiaj doszedl nowy objaw. Otoz dzisiaj doszedl odglos pukania - ktory zmienia sie jak sie doda gazu. Czy problem moze byc spowodowany przez swiece albo cewke (nie dzialającą) czy tez nalezy raczej przyczyny szukac np. w zaworach?

Dodano 25. 10. 2011 - a ponizej na zdjeciu przyczyna problemow z nierowna praca silnika:
Obrazek

przyczyna byla podobno swieca - przy czym swiece ostatni raz byly ruszane gdzies tak 1.5 roku temu jak mi je mechanik wymienil :)
albi

Postprzez JaGrab3 » 25 paź 2011 21:53:00

Jeżeli przyczyną była świeca, to czemu ta fajka jest tak rozbebeszona?
Czarny SIGNUM 2.0 Turbo, Astra II
Było: B 3.2 V6 Manual,Mitsubishi Galant Sport Edition,Carisma 1.6,civic 1.5
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Województwo: Małopolskie

Postprzez albi » 26 paź 2011 05:40:24

Hej,
bo swieca zostala ponoc wydmuchana :( Tyle wiem od mechanika.
albi

Postprzez JaGrab3 » 26 paź 2011 10:35:55

Ekstremalnie, czyli ktoś jej nie zakręcił...
BTW, wydmuchanie świecy - czy nie rozwaliło ci gwintu?
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez albi » 26 paź 2011 13:41:05

Hej,
teoretycznie nikt tego nie ruszal od czasu wymiany swiec - ja na pewno nie :) Pytanie tylko czy swieca od poczatku nie byla dokrecona czy stalo sie cos innego. Co do gwintu to nie wiem - ale na pewno dostal. Mechanik to naprawil - obylo sie bez sciagania glowicy. Na razie autko jezdzi :D
albi

Postprzez Ostry80 » 29 paź 2012 00:32:53

Witam!
U mnie nie drży na wolnych ale za to rano ( w szczególności w dniach kiedy jest na dworze wilgotno i pada) zanim przejadę pierwsze 3-5 km to objaw jest taki że nie wkręca się dobrze na obroty.
Oczywiście nie mówię tu o czerwonym polu a o obrotach do 3000.
im więcej gazu tym bardziej go zamula, po ujęciu gazu delikatnie przyspiesza.
Świece wymieniłem i nie pomogło. Myślę że to może być jedna z sześciu cewek.
Ciężko sprawdzić też, która to cewka bo na wolnych obrotach i na biegu jałowym (bez obciążenia) silnik chodzi dobrze. -Macie pomysł jak to sprawdzić?
Pytanie tylko czy jedna wystarczy i czy trzeba wymienić całą cwekę, czy można wymienić sam "gumowy paluch" bo wiem że w BMW jest taka możliwość.

Proszę o poradę - z góry dzięki.
Ostry80

Postprzez JaGrab3 » 29 paź 2012 11:57:16

Proponuję odłączyc wtyczkę od przepływomierza, i zobaczyć jaki efekt będzie.
Odłącz, dopiero potem odpal silnik, CE się zapali, norma.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Powrót do 3.2v6