Witamy !

Pęknięta głowica

Re: Pęknięta głowica

Postprzez da_ns2 » 08 lis 2014 22:34:07

Drech, dzięki za namiar może się przyda 50zł to taniej niż u mnie o połowę, ale nie chodzi o 50zł różnicy. U mnie dzwoniłem i pytałem i wygląda to tak że powiedzą mi że głowica jest nieszczelna ale nie wskażą gdzie jest pęknięta jeśli tego nie będą widzieli więc takie sprawdzenie mi nic nie da bo, że jest teraz nieszczelna to ja wiem i nawet wiem gdzie :) Jeżeli chodzi o długie terminy to mi nie przeszkadza, jak już pisałem wcześniej nie śpieszy mi się, powoli ale dokładnie
da_ns2
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez brum » 08 lis 2014 22:59:41

Ale jak jest pęknięta to co chcesz z nią robic?
Kup inną i po problemie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez da_ns2 » 09 lis 2014 08:09:09

Jak będzie możliwość oddam do spawania, są firmy które dają nawet rok gwarancji na taką naprawę. Wolę dać tyle samo za naprawę niż kupić inną która może być uszkodzona lub też za jakiś niedługi czas pęknąć, tym bardziej że to nie pierwsza pęknięta głowica w tym silniku. Poza tym jeżeli to jednak nie pęknięcie to czemu miał bym wydać 500 do 900 zł bez sensu. Plus koszta i dodatkowy czas zdejmowania drugiej głowicy i planowania obu.
Mój plan wygląda tak, że jeżeli to uda się naprawić to nie zdejmuję drugiej głowicy i nie planuje tej już zdjętej tylko wymieniam uszczelkę, pod liniałem głowica jest prościutka nie widzę sensu planowania, Oczyszczę tylko powierzchnię na wodnym papierku na płycie traserskiej, zamiast wody daję naftę i jeżeli wszystko jest równe to tylko składać. Co innego jakby uszczelka była wydmuchana i głowica zdeformowana po przegrzaniu. Fakt że jeżeli jest pęknięcie to sugeruje przegrzanie, ale może ktoś zalał zimnej wody go gorącego. Ale można sobie gdybać, nie ma co odbiegać od tematu i zaśmiecać wątek, jak będą jakieś konkrety to dam znać choć złożenie silnika może potrwać bo zimno się robi.
--------------------------
Pożyczyłem sobie środek (taki 3 składnikowy spray) do wykrywania pęknięć, głowica jest pęknięta praktycznie na całej długości kanału wodnego na środku głowicy od góry, od strony komór spalania pęknięć nie ma. Tak czy inaczej raczej nie do naprawy. Znalazłem na necie firmę p.h.u. Papież gdzieś chyba koło Krakowa gdzie naprawa (jeżeli była by możliwa) ze spawaniem wyniosła by około 700 do 900 zł z tego co liczyłem wg ich cennika ale jeszcze nie dzwoniłem poza tym moim zdaniem raczej się tego nie naprawi.
da_ns2
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez brum » 11 lis 2014 20:08:46

Papież dobra firma. Wyślij im to, jak stwierdzą że nie do naprawy to nic nie zapłacisz.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez da_ns2 » 11 lis 2014 20:28:49

Ok. dzięki za info, jutro zadzwonię do nich..
---------------
Zadzwoniłem, Pan w telefonie od razu domyślił się gdzie jest pęknięcie i powiedział że nie ma problemu z pospawaniem. Koszt jeszcze ustalę ale między 600 a 900zł za jedną głowicę w zależności od tego co będzie robione. Cena jak za używaną głowicę ale mi by to pasowało. Przyjrzę się jeszcze drugiej głowicy bo coś mi się wydaje że jest pęknięta w tym samym miejscu i wysyłał bym od razu dwie. Jeżeli miał bym już naprawdę dużego pecha to odpukać może jeszcze być pęknięty blok silnika, muszę to jakoś ogarnąć zanim zdecyduję się wysłać. Wiem co niektórzy sobie pomyślą, prawie 2tyś za remont głowic a za 3tyś można używany silnik kupić. Wiem że to dylemat ale wydaje mi się że w takim silniku przeszczepionym też nic nie wiadomo i może się okazać za pół roku, że też głowice do zrobienia.
da_ns2
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Postprzez ali » 12 lis 2014 18:18:33

da_ns2 napisał(a):Ok. dzięki za info, jutro zadzwonię do nich..
---------------
Zadzwoniłem, Pan w telefonie od razu domyślił się gdzie jest pęknięcie i powiedział że nie ma problemu z pospawaniem. Koszt jeszcze ustalę ale między 600 a 900zł za jedną głowicę w zależności od tego co będzie robione. Cena jak za używaną głowicę ale mi by to pasowało. Przyjrzę się jeszcze drugiej głowicy bo coś mi się wydaje że jest pęknięta w tym samym miejscu i wysyłał bym od razu dwie. Jeżeli miał bym już naprawdę dużego pecha to odpukać może jeszcze być pęknięty blok silnika, muszę to jakoś ogarnąć zanim zdecyduję się wysłać. Wiem co niektórzy sobie pomyślą, prawie 2tyś za remont głowic a za 3tyś można używany silnik kupić. Wiem że to dylemat ale wydaje mi się że w takim silniku przeszczepionym też nic nie wiadomo i może się okazać za pół roku, że też głowice do zrobienia.

To naprawdę rzetelna firma z podejściem prawdziwego rzemieślnika w starym stylu, też moge ich polecić.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez da_ns2 » 18 lis 2014 11:06:17

Z ciekawości napisałem do serwisu o cenę nowych głowic.
Prawa 3450zł
Lewa 3830zł
I to chyba gołe głowice bo pytałem o głowice.
W odpowiedzi dostałem jeszcze informacje że należy jeszcze wymienić wieszaki przy głowicy 66zł szt.
Co to za wieszaki????

-- 26 sie 2015 22:56:40 --

chodź minęło duuuużo czasu od ostatniego mojego postu to dopiero po ponad pół roku udało mi się ogarnąć wszystko. Nie wysłałem głowic bo ostatecznie Pan przez tel powiedział mi że jeżeli pęknięcia wchodzą pod sprężyny to raczej tego nie pospawają. U mnie pęknięcia wchodziły pod sprężyny.

Kupiłem głowice z 2001 roku ale niestety nie bardzo ta naprawa wyszła bo zaczął masakrycznie pić olej. (może soś źle zrobiłem, a może to nie moja wina)

Tak czy inaczej kupiłem ostatnio cały na części i przełożyłem cały silnik.
W moim miałem gaz i w związku z tym mam pytanie, ale nie na temat.

Więc zakładam inny temat z pytaniem
da_ns2
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Poprzednia strona

Powrót do 3.2v6