Witamy ! |
---|
|
mcgiver napisał(a):Niby swięto , ale mi tam zawsze szkoda dnia , więc zająłem się dziś tłokami .
Umyłem z nagaru denka , nie bedę sie spuszczał żeby wygladały idealnie , ale tą najgorszą smołę zmyłem, boków nie trzeba było szorować bo tłoki są naprawdę w dobrej kondycji.
Nawierciłem dodatkowe otwory po 3 szt na strone czyli dodatkowe 6 otworów na każdym tłoku pod drenowanie oleju z za pierścienia olejowego.
dla porównania jest fotka tłoka który miałem zakładać zamiast tego z przekręconą panewka, ale niestety jest słaby , jak i korba również.
Jakby ktoś to chciał robić to polecam do tego wykorzystać jako zabezpieczenie przed uszkodzeniem półek stare pierścionki olejowe , wchodzi między nie wiertło fi2,6mm , później jak już jest prowadzenie to można rozwiercić , ja rozwierciłem na fi3,2
Nie żebym chciał wykorzystać stare pierścienie21 ale tak ciekawości po ściągnięciu pierścieni z tłoków pozakładałem je na gładzie cylindrów w połowie wysokości cylindrów i zmierzyłem szczelinomierzem zamki.
Wszystkie miały odchyłkę od standardu max 0,15mm , olejowe trochę więcej , ale i tak do limitu brakuje im po około 0,5mm.
mcgiver napisał(a):odebrałem dzis pierścionki , tzn komplet z seryjnymi olejowymi , niestety olejowych dwuczęściowych nadal nie mam wszystkich i gośc mnie juz słabi , już nawet dziś pisałem do producenta...
rowki przetoczone , tzn poprawiałem bo okazało sie po przymiarce pierścieni że są za płytkie i pierścienie wogóle nie maja luzu w głąb półki . po poprawce mają jakieś 0,4mm luzu więc2
Trzy tłoki są już na miejscu2 , a trzy niestety muszą cierpliwie czekać. Chce poskręcać dół na gotowo i zalać układ olejem pod ciśnieniem , wypierając całe powietrze.
mcgiver napisał(a):doszło dziś resztę pierścieni olejowych, bo namierzyłem dystrybutora sprzedającego w detalu i w dodatku wysyłkowo także mam wyjebane na kolesia który przez prawie dwa tygodnie robił łaske że załatwi mi trzy brakujące pierścionki olejowe.
pierścionki zamówione telefonicznie w srodę do południa w Łodzi doszły po niespełna 24godzinach do poczty u mnie.
w wekend zamykam dół.
udało mi sie również wykonac zbiornik cisnieniowy do aplikacji oleju .
pojemność 1,5litra , korek na górze 1" wiec zalanie olejem nie stanowi problemu
miał byc z nierdzewki ,ale znalazłem w gratach zbiornik aluminiowy z gazu przemysłowego z próbami na 102 Bar więc nada się zajebiście jako aplikator do zalania układu olejowego , a w przyszłości do uzupełniania i wymiany oleju w skrzyni , moscie itd.
po aplikacji złączek i manometru prezentuje się całkiem nieźle i został zaopatrzony w czytelny poziom płynu fi10mm2
sebano79 napisał(a):Chyba dołożyłem sobie roboty. Zachęcony opiniami na forach zalałem cylindry naftą. I dałem ciała, bo jestem prawie pewien, że naftą zaworami wydechowymi dostała się do układu wydechowego. I teraz się boje, że jak złożę wszystko do kupy to ta naftą w tłumiku nie mając którędy uciec zrobi bum...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość