Witamy !

[A2,2]Płyn chłodniczy w misce oleju

płyn w oleju

Postprzez koń27 » 04 lut 2010 17:37:09

witam. mam problem. mam płyn w oleju.skad on sie tam wzial.6.6 litra płynu poszło w silnik
uszczelka pod głowica czy peknieta głowica. czy moze byc jakas inna przyczyna ??????????????
koń27

Re: płyn w oleju

Postprzez brum » 04 lut 2010 17:44:18

Dobrze kombinujesz, głowice musisz zrzucić po najprawdopodobniej uszczelka poszła.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Wojt@s » 04 lut 2010 19:37:59

Albo głowica podskoczyła/pękła albo tylko uszczelka ale i tak masz tą samą robotę, przy okazji zrzucić miskę i wymyć ten cały syf.
Wojt@s

Postprzez koń27 » 04 lut 2010 19:55:53

dzieki koledzy.zdjalem juz głowice ale to odpowiedzi mi nie dalo poniewaz widac ze miedzy dwoma tlokami lal sie plyn tylko powstaje pytanie czy z uszczelki czy peknietej dlowicy. dalem do sprawdzenia na podcisnienie. mysle jeszcze o bloku? i o uszczelniaczach.dobry trop?
koń27

Postprzez makar » 04 lut 2010 22:59:36

uszczelniacze na pewno nie, blok mało prawdopodobne widział byś z zewnątrz 6,6 litra to raczej uszczelka na głowicy też byłoby mega pękniecie
makar

Postprzez Sylwek » 04 lut 2010 23:31:35

Dziwne bo olej do płynu prędzej się dostanie(większe ciśnienie)płyn do oleju też może sie dostac,ale 24i niema np. chłodnicy oleju i tego typu żeczy.prędzej jakes pekniecie.
Sylwek

Postprzez koń27 » 05 lut 2010 16:00:21

panowie.rzecz jest taka rze glowice jest skrzywiona uszczelniacze hydro popychacze jednym slowy glowica do degeneracjiwynosi mnie to ponad600 zl.stwierdzili przegrzanie silnika.powiedzcie czy w takim przypadku modlo cos sie stac z dolem silnika i czy oplacalny jest remont???????????????
koń27

Postprzez Wojt@s » 05 lut 2010 16:59:44

Jeśli przegrzało tak jak myślałem to czapka podskoczyła, co do dołu to jeśli gładzie cylindrów mają jodełke ( honowanie ), nie widać dziwnych rys, luzy na zamkach pierścionków są w normie to wszystko jest okej.

Przy robocie głowicy , zakup nowy termostat i przepłucz chłodnicę by nie było takich niespodzianek na przyszłość.
Wojt@s

Postprzez makar » 05 lut 2010 21:48:49

nie chce zapeszać ale prawdopodobnie pierscienie mogły strzelić. Ciężko sprawdzić ale nalej nafty i zobaczysz jak wycieknie to miałem racje
makar

[A2,2]Płyn chłodniczy w misce oleju

Postprzez motobls » 29 gru 2010 14:40:45

Mam pytanie doszło do awarii mojej FROTKI na początku było słychać tak jakby karta w szprysze roweru, za chwile zaczeła okropnie kopcić i zdechła, w misce oleju pojawił się płyn chłodniczy, a przy prubie odpalenia z tłumika także kapał płyn chłodniczy, pomocy co mogło się stać!!!
Ostatnio edytowano 30 gru 2010 09:06:17 przez motobls, łącznie edytowano 2 razy
motobls

Re: Płyn chłodniczy w misce oleju

Postprzez lanbo » 29 gru 2010 16:24:43

Ta lepsza alternatywa uszczelka pod głowicą :D ale ten odgłos sugeruje coś poważniejszego - może pęknięta tuleja :glaszcze:
lanbo
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez brum » 29 gru 2010 17:16:46

szykuj min 600zł, to jest najlepsza opcja, bo są gorsze.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Balkandriver » 29 gru 2010 17:28:52

Tak na początek-nie rozumiem sformuowania:
kara w szprysze roweru

Ale faktycznie, uszczelka pod głowicą jest najlżejszą opcją.
Nie wiem, czy w Twoim aucie przestrzeń robocza cylindra jest bezpośrednio w bloku, czy zastosowano tam "szklanki", czyli wpuszczane tuleje cylindryczne.
Jeśli to drugie, to rzeczywiście, mogła któraś pęknąć (rzadki przypadek), albo, ponieważ zwykle są one poziomowane podkładkami, pomiędzy blokiem, a tuleją wytworzył się luz.
To zwykle dzieje się, gdy lejemy syf do układu chłodzenia i on wyżera przylgnię. Wtedy płyn zostaje zassany do miski olejowej i dostaje się w obieg smarowania. Paskudna rzecz.
Tak, czy owak - auto nie nadaje się do eksploatacji.
Trzeba zrzucić głowicę, odjąć miskę olejową, oczywiście spuścić to, co w niej zalega i penetrować dalej, ki diabeł siedzi.
UWAGA - cokolwiek stwierdzisz - każda część (wał korbowy, panewki główne i korbowodowe, tłoki, pierścienie, wszystko) - jest do umycia i "zdezynfekowania", jak na sali operacyjnej.Piszę poważnie - każda część musi być wyjałowiona, z każdej części trzeba się pozbyć płynu chłodniczego.
Jeśli pęknięta tuleja - wymiana, jeśli wżer na styku blok/podkładki/tuleja - wyczyścić, przeszlifować, dobrać nowe podkładki.
Cóż, przy okazji można (a nawet trzeba) zrobić weryfikację całego silnika, progów w tulejach, pierścieni, głowicy, panewek, gniazd zaworowych, itd.

Nie zazdroszczę Ci , sam to przeżyłem, nie we Fronterze, ale w środku zimy też i miałem tę niewątpliwą przyjemność w nieogrzewanym garażu rozbierać i składać z powrotem silniczek po takim przypadku.

Teraz oczekiwać sugestii bardziej doświadczonych Forumowiczów.
Trzymam kciuki!

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Re: [A2,2]Płyn chłodniczy w misce oleju

Postprzez sylwian70 » 31 gru 2010 13:56:29

co tu sugerować balkan już wszystkie opcje podpowiedzi wykorzystał :wink: taki trzask i nagłe zalanie płynem miski olejowej sugeruje to najgorsze coś trachło- tuleja cylindra? a może pęknięcie głowicy
sylwian70

Re: [A2,2]Płyn chłodniczy w misce oleju

Postprzez makar » 03 sty 2011 22:25:07

On ma benzynę więc tam nie ma tulei. Mógł sypnąć się blok lecz to chrobotanie jakby szprycha świadczyć może o ucieczce powietrza gdzieś więc może i uszcelka choć takim optymistą bym nie był. Bądź co bądź trzeba to zrzucić i ocenić na chłodno. Jakby co pisz do chudego pewnie jeszcze jakieś terminy mamy jeśli oczywiście masz blisko.
makar

Powrót do 2.2i