przez sylwian70 » 25 lip 2012 22:33:05
można powiedzieć że ja robiłem z musu bo oberwał mi się wieniec zębaty na wale korbowym(wieniec do czujnika obrotów wału)z tym że u mnie dół był dobry(panewki) i tylko wymieniłem wszystkie uszczelniacze,uszczelki firmy REINZ i same pierścienie tłokowe,smarowanie u mnie jest tak jak u ciebie na wolnych obrotach na pierwszej kresce bądź lekko poniżej(silnik rozgrzany)wymiana pierścieni nic nie dała bo mocy nie przybyło cylindry u mnie nie miały żadnego progu,zawory głowicy szczelne bez uwag,oleju silnik mi nie bierze po wymianie uszczelniaczy nowy uszczelniacz od strony sprzęgła firmy REINZ lał olejem więc po 3 dniach znowu musiałem wytargać skrzynię i założyłem stary uszczelniacz CORTECO który był teoretycznie jak nówka bo niedawno wymieniany,na CORTECO suchutko zero wycieków.Jeśli masz dół w porządku to remont jeszcze chyba jest opłacalny np.zrobienie samej góry głowica(docieranie zaworów)+ tłoki +pierścienie,uszczelki,uszczelniacze to koszt wyjdzie ok.1500zł jeśli robocizna własna,kupując drugi silnik i tak nie będzie pewności w jakim on będzie stanie i można wdepnąć w g...o.Kapitalki to chyba raczej się nie opłaci robić i lepiej zaryzykować i kupić drugi silnik.Kapitalkę robili zdaje się że ad.kozi oraz ad.śledż