brum napisał(a):Wymieniłem kompletny rozrząd, napinacz powinien się ustawić na pozycję "new" niestety się tego zrobić nie da i strzałka jest tam gdzie nie powinna. Jednak pasek jest napięty wszędzie dobrze, luzuje się na powrocie jak ma "wydech", ale zaraz napina.
Cześć
Jak kupowałem komplet rozrządu kolega w sklepie zapytał mnie z którego miesiąca w roku 1996 jest moja Frotka bo wtedy jest inny komplet rozrządu. Wynika z tego ze Frontery A do połowy 1996 roku maja inny zestaw rozrządu.
Potwierdza to Informacja z Allegro: Przedmiotem aukcji jest zestaw rozrządu (Pasuje do: Opel Frontera A 2,2 16V X22XE od nr nadw. VV600001 - od 08/1996 do 10/1998 / Opel Frontera B 2,2 16V X22SE, Y22SE - od 10/1998 do 05/2006)
Ponieważ moja Frontera przeżyła dwa strzały paska rozrządu (planowanie głowicy odbyło się także dwukrotnie) przy następnej wymianie postawiłem sam wymienić wszystkie podzespoły korzystając z pomocy tego forum.
Mechanik który robił mi rozrząd po 2-gim pęknięciu paska oddał mi stary napinacz który różni się małymi szczegółami od zakupionego tego z zestawu. Postanowiłem sprawdzić czy czasami on nie był winowajcą tej awarii paska.
Założyłem go i próbowałem napiąć pasek i miałem ten sam efekt co "brum" nie dało się nastawić napinacza do pozycji new (przy nowym pasku) ale sam pasek napięty był dobrze. W zestawie miałem pasek firmy Dayco następnie po przejechaniu 100 km wystąpił u mnie luz paska między wałkami rozrządu (objawem luzu jest mocne szarpniecie silnikiem przy odpalaniu) próbowałem to poprawić niestety mimo 5 prób nie udało mi się poprawnie napiąć paska. Zakupiłem wiec nowy pasek firmy Gates którego samo napięcie zajęło mi dosłownie chwile i do tej pory zrobiłem już na nim 45 tys km.
Jeśli ktoś chciałby zobaczyć różnice mam porobione zdjęcia napinaczy mogę podesłać na maila dla porównania.
Osobiście proponuje następujące podzespoły rozrządu.
- rolki prowadzące INA
- napinacz INA
- pasek Gates
- Pompa wody SKF
Pytanko:
Czy wymieniacie pompę wody przy każdej wymianie rozrządu (co 50 tys km) czy co druga wymianie (100 tys km)?
Pozdrawiam
Daniel
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T