Witamy ! |
---|
|
sebano79 napisał(a):...... Poza tym wczoraj i dzisiaj mignęła mi kontrolka "check engine" - tak na 2,3 sek przy 90km/h. Zamówiłem njuż nowe świece GM jednoelektrodowe i kable zapłonowe NGK. Mam nadzieję, że pomoże bo czeka mnie trasa 1700km. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co może być przyczyną.
aha: jeżdzę na LPG ale po przełączeniu na benzynę jest to samo
sebano79 napisał(a):ps. istnieje interfejs diagnostyczny pod PC do c20ne? Na alledrogo wszystko do frot po 97r lub na sygnalizację diodą.
bienias_75 napisał(a):Szybciej odczytasz kody metodą błyskową, spinacz w złącze diagnostyczne i "oczopląs" na CE... 5 minut roboty i wiesz to samo, co za pomocą fejsa.
sebano79 napisał(a):bienias_75 napisał(a):Szybciej odczytasz kody metodą błyskową, spinacz w złącze diagnostyczne i "oczopląs" na CE... 5 minut roboty i wiesz to samo, co za pomocą fejsa.
A można tak z polskiego na nasze? Co, jak , gdzie , kiedy?
sebano79 napisał(a):Trochę poczytałem i zapowiada się obiecująco - dzięki za cenne informacje! Jednak mam problem właśnie z lokalizacją złącza. Może ktoś podpowie? Dzisiaj kontrolka zapaliła mi się na stałe i dopiero ponowne uruchomienie silnika ja zgasiło.
sebano79 napisał(a):Ok, wybłyskałem sobie błędy i pojawiły się dwa - pierwszy "13" czyli sonda lambda i drugi 31 czyli "Czujnik indukcyjny - brak sygnału o prędkości obrotowej (tylko przy włączonym zapłonie)". Jak wynika z dopisku należy zignorować na wyłączonym zapłonie. Kabel od sondy wygląda na nienaruszony więc wypada ją wymienić. Spotkałem się z różnymi opiniami na temat pracy sondy i instalacji lpg. Raz czytam , że sonda jest emulowana a drugim razem , że centralka lpg wykorzystuje sondę fizyczną do regulacji mieszanki. Zależy od generacji. Ja mam stag 200 i w tym temacie muszę się jeszcze dokształcić. Aczkolwiek zauważyłem ostatnio znaczny wzrost spalania paliwa. Jeżeli wymiana sondy pomoże je zmniejszyć , to warto. Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie bieniasowi, który zaoszczędził mi kilkadziesiąt zł
ps. w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej firmy a interesują mnie opinie o niej, mianowicie francuska firma begar , której sonda jest na tej aukcji:
http://allegro.pl/sonda-lambda-opel-ast ... 04388.html
jedyna z długim kablem i wtyczką na alledrogo.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość