Witamy !

[A2.0] Omyłkowo wlany olej napędowy

[A2.0] Omyłkowo wlany olej napędowy

Postprzez sebano79 » 04 gru 2009 14:29:36

Od 3 dni silnik w mojej frotce dziwnie chodzi - przypomina pracę ciągnika, ale tylko na benzynie. Układ zapłonowy i wtryskowy odpada, bo na gazie wszystko wraca do normy. Silnik odzyskuje obroty i równo pracuje. Na benzynie tak jak by nie wszystkie gary pracowały i jest dużo słabszy. Wszystko wskazuje na pompę paliwa, ale przyszła mi do głowy inna myśl. Tym bardziej, że benzyna zawsze w baku była.
Otóż powyższe objawy wystąpiły po tankowaniu benzyny. Podjechałem do małego CPN-u i powiedziałem tylko żeby wlał za 2 dychy. Nie dodałem jednak czego i zastanawiam się , czy koleś mi ropy nie napindolił - moja wina , że nie dopilnowałem. I pytanie, czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jeśli tak , to czy objawy mogą być podobne do tych opisanych przeze mnie? I czy taka mieszanka jest groźna dla C20NE?
Ostatnio edytowano 05 gru 2009 00:46:40 przez sebano79, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: traktor pod maską

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 14:57:58

No jak nie duzo to niepowinno byc groznie zalezy ile miales benzyny wczesniej. Ja podejrzewam ze moze jeszcze woda w baku byla. Jak jezdzisz z niskim stanem benzyny to sie skrapla. Jesli to woda to wlej denaturatu cos okolo 100ml i powinno przepalic. Jak ropa to tankowanie pod korek i moze sie rozejdzie po ukladzie. Z drugiej strony nie podejrzewam ropy bo juz by pewnie pozatykala co by bylo do zatkania.
Wookash

Postprzez sebano79 » 04 gru 2009 20:50:15

Ok, spróbuję wlać denaturat, jak nie pomoże to pewnie będzie wina pompy. Dodam jeszcze tylko , że po włączeniu się LPG praca silnika wraca do normy po około 3 sekundach.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez STRUNA » 04 gru 2009 23:01:09

jakbyś miał wodę w baku silnik by przygasał i słabł ale nie chodził jak diesel.
zalej pełny bak benzyny! wymiesza się i będzie śmigać (skoro i tak już jeździłeś na ropie :mrgreen: ) to na pewno ropa także denaturat nie ma sensu a setka denaturatu na 4 litry paliwa to też nie dobrze.
STRUNA

Postprzez sledz » 04 gru 2009 23:01:51

Najpierw to ty nalej benzyny do pełna ,a dopiero wtedy zobacz co się będzie działo.????

Wnioskując -miałeś mało paliwa??? przypadkowo mogli dolać ropy???ty chcesz jeszcze dolać denaturatu????
Możliwe że wcale nie zapalisz silnika ???a jak odpali to dopiero będzie traktor :lol:
sledz

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 23:03:11

No pewnie musi wode wypalic wyrzucic itd. Dolej denaturatu i benzyny i powinno byc ok.
Wookash

Postprzez STRUNA » 04 gru 2009 23:05:32

nie dolewaj denaturatu! jeśli jesteś pewien że tam jest woda wlej paliwo 98. do pełna :mrgreen:
STRUNA

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 23:10:57

a jak to jest z pistoletem na stacji od disla nie pasuje do benzyny czy od benzyny do disla bo slyszalem ze sie nie wcisnie bo inny ksztalt ma. Co do denaturatu to wiadomo ze 100 za duzo na tak mala ilosc benz takze dotankowanie pewne.
Wookash

Postprzez STRUNA » 04 gru 2009 23:17:20

tankowanie po to aby rozcieńczyć ropę, mała zawartość jej w benzynie nie przeszkodzi za bardzo w pracy silnika.

z tymi pistoletami to wydaję mi się że wszystkie są takie same.
STRUNA

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 23:21:38

ano wlasnie nie wiem do konca raz tylko disla tankowalem ale ten od disla chyba jest inny tak mi sie wydaje
Wookash

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 23:27:26

no niby jest roznica ale chyba nie w samym pistolecie a we wlewie tzn nie wiem jak frotki ale w do bmw juz nie wlejesz innego paliwa http://motoryzacja.wnp.pl/nie-da-sie-na ... 1_0_0.html
Wookash

Postprzez sebano79 » 04 gru 2009 23:30:01

Pewności, że gość wlał ropę nie mam ale przyszło mi to do głowy gdyż problem pojawił się po tankowaniu. 98 też planowałem wlać na początek. jeżeli pomoże - znaczy ropa. Jeżeli nie - pompa do wymiany. A właściwie, psująca się pompa może powodować wrażenie pracy silnika na nie wszystkich garach? Może ktoś ma inne sugestie?
Jutro dam znać czy są jakieś zmiany. Mogę też odpalać awaryjnie na gazie , ale zimą nie jest to dobre rozwiązanie...
edit:
z pistoletami macie trochę racji , też słyszałem o różnicy ale dokładnie nie wiem gdzie ona występuje...
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Wookash » 04 gru 2009 23:40:07

przejrzalem pobierznie fora i sa roznice w srednicy pistoletu i chyba ksztalcie wygiecia. Ponoc disla do benzyny ciezko wlozyc a w druga strone juz nie. ropa zatkala by wtryskiwacze wiec i na gazie by cieko palil. zalej benzyny pod korek i zobacz co sie bedzie dzialo jesli jak podejrzewam jest woda dolanie denaturatu mnie pomagalo bo denaturat wiaze sie z woda i sie spali.
Wookash

Postprzez sledz » 05 gru 2009 00:06:05

Niema wielkiej różnicy w pistoletach na stacjach ,i z całą pewnością jest możliwość nalania ON
Wiem bo miałem taką sytuację w fordzie fusion 1,4 duratek[sam zalałem ropą]pomyłkowo!!!!!
Po dolaniu PB zawartość ON wynosiła około 20%
Silnik trochę dymił ,słabszy był,ciężej palił ale jakioś to przetrawił :lol: bez skutków ubocznych.
sledz

Re: [A2.0] traktor pod maską

Postprzez sebano79 » 05 gru 2009 20:19:06

Niema wielkiej różnicy w pistoletach na stacjach ,i z całą pewnością jest możliwość nalania ON

Potwierdzam. Pytałem dzisiaj na Orlenie i powiedzieli mi, że jest to możliwe. Nawet dzisiaj mieli taką sytuację. Wlałem 98 20 litrów i nie zauważyłem poprawy. Wymienię jeszcze filtr , bo nie wiem kiedy był poprzednio zmieniany, ale nie sądzę, żeby on był przyczyną. Jednak na pewno pora już na niego pomimo tego , że jeżdżę na gazie.
Jeszcze zapytam o pompę paliwową. W auto landzie mówili ,że jest tylko jedna i kosztuje 300zł a allegro jest pełne zamienników za niewiele powyżej 100. Np ta:
http://www.allegro.pl/item815214932_pom ... 6_3_0.html
Warto zainwestować w takową czy to jakaś chińszczyzna?
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez mas1o » 05 gru 2009 21:31:16

Ja pracuje na orlenie i dzieją sie takie rzeczy z tymi pistoletami i oznaczeniami ze głowa mała. Teoretycznie pistolet od oleju powinien byc wiekszy niz ten od benzyny. Dlatego tez jak jest wszystko ok, to nie wlozymy diesla do benzyniaka, a odwrotnie powinna nas zdziwich chudość.

Ale... szef oszczedza na pistoletach, wiec wszystkie u mnie są takie same, a na te od diesla nabija takie 2cm tulejki zeby pogrubic pistolet zeby pasował do nowych samochodow. Co daje nam wspaniałą mozliwosc treningu zręcznosci przy próbie wyjęcia tego dziadostwa:/

Najlepszym rozwiązaniem jest duzy i wyrazny napis na korku i/lub klapce od wewnątrz "BENZYNA", "95/98" albo "ON" lub "DIESEL". Na to zawsze sie zwraca uwage, ale jak ogarniety nalewacz to powinien patrzec tez po oznaczeniach z tylu samochodu.
mas1o

Postprzez STRUNA » 06 gru 2009 10:16:27

u mnie na Fortecy jest napis Frontera 2.2 ale jak nie znasz modeli aut ( a ciężko znać wszystkie marki, modele, roczniki i game silników) to nie wiesz czy 2.2 Pb czy 2.2 ON.
na stacjach powinni zawsze pytać jak nie są pewni, a na samoobsługowych stacjach powinno być to wyraźnie oznaczone z daleka.
STRUNA

Postprzez brum » 06 gru 2009 12:52:05

Mogą być też kolory pistoletów inne, zazwyczaj spotykane to zielone dla Pb i czarne dla ON.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez FROTERKA » 07 gru 2009 16:07:03

A może to paliwo po prostu chrzczone było ?
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez STRUNA » 07 gru 2009 16:32:52

sebano, zalej do pełna i to najlepiej 98. nie wiele da jak zalejesz 20 l PB a masz 4-5 l ON, słaby stosunek. jak masz w baku 70 l Pb i 4-5 ON to już coś.
zalej do pełna jak nie będzie poprawy dopiero szukaj filtrów i pompy.
STRUNA

Następna strona

Powrót do 2.0i