Witamy !

[A 2.0] Trzęsie się i gasnie na niskich obrotach

Re: 2.2 Pb - Dławi się przy ruszaniu na zimnym

Postprzez STRUNA » 22 wrz 2009 17:19:21

To nie to.... :cry:

Nikt inny nie miał podobnego problemu w tym silniku czy pomóc nie chcecie? :x

Sam nie dam rady a Forum jest po to by być razem :glaszcze:
STRUNA

Re: Trzęsie i gasnie na niskich obrotach

Postprzez brum » 22 wrz 2009 22:05:29

STRUNA napisał(a):Nikt inny nie miał podobnego problemu w tym silniku czy pomóc nie chcecie?

Tak nikt niechce Ci pomóc masz racje...bo nie wiem czy wiesz ale zdiagnozowanie takiej usterki na odległość to jak wypicie pustego piwa...

sprawdź pompe a później wtryski.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez JJKILLER » 23 wrz 2009 10:34:08

Struna, sprawdź jeszcze filtr powietrza, jak masz zafajdany syfem to silnik nie dostanie tyle powietrza ile potrzebuje i będzie się przylewał a mocy przy tym zero.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez STRUNA » 23 wrz 2009 13:55:39

Jasne brum, zdaję sobie sprawę że diagnoza na odległość jest nie łatwa. Jednak Frontere uważam za dość awaryjne auto ze swoimi humorami, która to ma często powtarzające się awarie w tych samych modelach. Całą listę można by zrobić typowych usterek.

Kocham To Auto gdyz daje mi wiele radości z jazdy ale nie jest to ślepa miłość. Znam jej wady i akceptuję je. Moja Fortece ma u mnie dożywocie.

Zadając to pytanie miałem nadzieje że i z tym problemem ktoś sie borykał zatem i odpowiedź będzie łatwiejsza.

Pozdrawiam :beer: :beer: :beer:
STRUNA

Postprzez wikked » 23 wrz 2009 20:42:30

a nie myłeś ostatnio silnika? Moja "laseczka" po umyciu paliła ale sie nie wkręcała, prychała, gadakała aż wyschła i przestało.
wikked

Postprzez ADAM SP3WXO » 23 wrz 2009 20:59:10

STRUNA napisał(a):Jasne brum, zdaję sobie sprawę że diagnoza na odległość jest nie łatwa. Jednak Frontere uważam za dość awaryjne auto ze swoimi humorami, która to ma często powtarzające się awarie w tych samych modelach. Całą listę można by zrobić typowych usterek.

Kocham To Auto gdyz daje mi wiele radości z jazdy ale nie jest to ślepa miłość. Znam jej wady i akceptuję je. Moja Fortece ma u mnie dożywocie.

Zadając to pytanie miałem nadzieje że i z tym problemem ktoś sie borykał zatem i odpowiedź będzie łatwiejsza.

Pozdrawiam :beer: :beer: :beer:

Frontera nie jest wcale awaryjnym autkiem :D może za wyjątkiem silnika :wsciekly:

To właśnie silniki pochodzące od Opla sprawiają, że wydaje nam się, że to awaryjne auto. Jak narazie to nie mam problemu ze swoją frotką, oprócz silnika :wsciekly: Wszystko co naprawiam to właśnie jest związane z silnikiem.
ADAM SP3WXO

Postprzez brum » 23 wrz 2009 22:15:49

Jeśli chcecie bez awaryjne auto i silnik który wytrzyma mycie kercherem, sparwne automaty i obsługe na poziomie tankowiania i wym oleju.....kup Cię moją Frotke 8)

A co pochwale się..a lekko ona niema :mrgreen:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez JJKILLER » 23 wrz 2009 22:39:47

brum, ale co to wtedy za frajda z posiadania autka, którego nie zna się od "środka"
Ileż to przyjemności człowieka ominie, ileż brudu nie wyniesie się na własnych rękach, nogach, twarzy i bóg jeden wie na czym jeszcze :D
A tak, patrzysz sobie na takie autko i myślisz: zrobilim ją własnyma ręcyma (a tej cholerze nadal coś dolega :mrgreen: )

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez STRUNA » 24 wrz 2009 10:53:59

wikked, to też nie mycie...
STRUNA

Postprzez JJKILLER » 24 wrz 2009 11:24:47

Struna, a sprawdzałeś świece, przewody WN :?: jak tak to sprawdź jeszcze wtryskiwacze czy któryś nie "śpi". Odpal i jeśli masz gaz to na benzynie po kolei odpinaj kostki zasilające od wtryskiwaczy.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez STRUNA » 03 paź 2009 08:35:43

No nie wiem, dziwne rzeczy. Nic z podanych powodek nie było, spędziłem kilka dni na poszukiwaniu wady ale w końcu kiedy byłem bliski poddania się, usterka pewnego poranka sama ustąpiła. Odpalił, pojechał, wycieraczką pomachał i już jest ok.

Złośliwość rzeczy martwych wydawało by się.... Ale nie!!!!!!!!! To nie to !!!! Bo moja FORTECA ŻYJE!!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
STRUNA

Postprzez JJKILLER » 04 paź 2009 13:45:01

No to chwalić Pana... Adama Opla :lol:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez STRUNA » 05 paź 2009 16:16:48

he he he :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
STRUNA

Postprzez krzysiek2620 » 02 sty 2010 11:48:55

Koledzy słuchajcie,ja miałem taki przypadek z moją fronterką 2,4i,jak ją kupiłem to strasznie szarpało na wolnych obrotach na gazie nic nie moza było ustawic na benzynie to samo było.Sprawdzałem wszystkie przewody gumowe podcisnieniowe no wszysztko co było mozliwe do sprawdzenia,mechanicy sami nie wiedzieli co mogło sie stac i rozkładali raczki,pewnego dnia w garażu zapaliłem silnik i podniosłem maskę i przypadkowo oparłem się na kolektor ssący,jak oparłem sie duzą siłą auto zaczeło chodzic równiej co sie okazało ze kolektor ssacy był odkręcony i trzymał sie na dwóch śrubach i to własnie było przyczyną szarpania silnikiem łapał lewe powietrze.to nie jest moja odpowiedz na wasze pytanie,ale zawsze możecie sprawdzić możne i wy macie to samo.Pozdrawiam
krzysiek2620

Postprzez DAN » 23 lut 2010 11:33:57

Gasnący silnik

Moją Frotką do świateł i innych blokad które skutecznie powodują zatrzymanie się auta dojeżdżałem hamując silnikiem jadąc na LPG. Przyczyna była prozaiczna membrana na parowniku straciła swoją elastyczność co powodowało złe podawanie gazu do układu wlotowego. Czyściłem parownik układałem membranę inaczej ale nic nie pomogło dopiero wymiana całego parownika przyniosła efekt.
Zgodzę się z przedmówcami że układ dolotowy musi być szczelny i mając uszkodzoną membranę na parowniku tą największa silnik także łapie lewe powietrze gdyż parownik nie jest zamknięty.
Jadąc na benzynie będziemy mieli podobny efekt auto po zdjęciu nogi z gazu może się zadławić a nawet zgasnąć.

Próbowałem ustawić gaz na takim parowniku efekty są różne najczęstszym to strzał z rury wydechowej.
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

[A 2.0] nierówna praca

Postprzez piciu_pc » 27 sie 2010 12:36:40

Podczas deszczowych dni lub po wjechaniu z większą prędkością w wodę szczególnie lewym przednim kołem- silnik zaczyna szarpać tak jakby nie palił na jeden garnek . Po przejechaniu paru kilometrów wszystko wraca do normy. Może ktoś z Kolegów miał taką sytuację. Dajcie jakąś wskazówkę gzie szukać jakiegoś przebicia albo cóś.
piciu_pc
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Re: [A 2.0] nierówna praca

Postprzez jrzeuski » 27 sie 2010 12:40:02

Zatrzymać się i sprawdzić który to cylinder po kolei zdejmując na chwilę fajki ze świec. Nie działa ten, który nie zareaguje.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez piciu_pc » 27 sie 2010 12:47:47

wymieniłem kable, wymieniłem świece i dalej jak wjadę w wodę mam taki objaw nie wiem cze wiązka główna pod chłodnicą nie ma w tym udziału bo jak zaglądam pod maskę to na górze jest wszystko suche
piciu_pc
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 1
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez jrzeuski » 27 sie 2010 12:51:18

A może silnik się dławi, bo dostaje wodę do garów? Sprawdziłeś cały dolot?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: [2.0]Trzęsie i gasnie na niskich obrotach

Postprzez konik » 29 sie 2010 13:44:13

Raczej zalało kopułkę, tam szczególnie po myciu silnika woda może stać parę dni, a objawy są takie jakby silnik nie palił na wszystkich cylindrach.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.0i