Ciśnienie oleju przed naprawą i po jest takie samo, no może ciut ciut lepsze PO naprawie, ale to
może być efekt placebo.
Tym niemniej ciśnienie było i jest DOBRE, tj. mierzyłem manometrem na nagrzanym silniku i obrotach 2500 rpm i wynosiło ok. 4,5 bara
Naprawa zmieniła TYLKO czas po którym pojawia się ciśnienie - z 18 sekund na 3 sekundy.
A działo się tak z powodu NIESZCZELNOŚCI owego tłoczka. Silniejsza sprężyna poprawiła szczelność i tyle.
Bo tłoczek ma zamykać szczelnie upust oleju czy tam by=pass oleju dotąd , aż ciśnienie przekroczy graniczną, zadaną wartość.
Tłoczek - zawór ma numer Opla [6 46 776]
Tak wygląda lekko porysowany tłoczek

Tłoczek -zawór współpracuje z gniazdem zaworu tą powierzchnią czołową - ZAZNACZONĄ STRZAŁKĄ.
Innymi słowy TU jest przylgnia która "trzyma szczelność" .
W pompie ( bez jej wyjmowania) nie da się poprawnie poprawić gniazda zaworu ( aluminiowe??) tak aby szczelność tłoczek-gniazdo była 100%,
a chcę zamknąć sprawę na 100%, więc chcę dotoczyć nowy tłoczek, najlepiej nadaje się teflon do tego celu.
toczek teflonowy, czyli taki, który się nie zaciera, ale i może się "dopasować" do zwykle nieco zużytego
gniazda i w rezultacie uszczelnić połączenie.
A tu oferowano taki tłoczek:
http://www.mickey-ga...lnikow-c20xeletTo w takim razie U Ciebie @jrzeuski też jest taka sprężyna, podłóż pod nią ( z jednej lub drugiej strony, łatwiej pod korek) np. 4 szt jednogroszówek i sprawdź

Ale jak już odkręcisz korek, luknij proszę jak ten kanał wygląda w środku, czy widać na końcu "gniazdo" - przylgnię no i jak będziesz mógł zapodaj fotkę.
Twoje Objawy wskazują że po zwiększeniu nacisku sprężyny też się czas bez ciśnienia poprawi.
No i co jak co, ale pochwałę to powinienem dostać co ?
----------------------------------------
Czy ktoś ma może zapasową lub rozebraną pompę ( dowolną, byleby z tłoczkiem) i
mógłby zapodać fotki jak ten kanał wygląda w środku, gniazdo zaworka itp ?
pzdr! Nix