To że nie znalazłem na forum informacji na ten temat, a słyszałem różne teorie wymiany postanowiłem napisać ot taki swój manual.
Więc potrzebne będą nam :
Części :
Gates pasek rozrządu posiałem gdzieś nr
SKF VKM 89003 rolka prowadząca
SKF VKM 79002 rolka napinająca
Paski osprzętu :
Gates 17x1055 6718ES
Gates 13x1450 6488EXL
jest jeszcze pasek 13x1525 pewnie jak ktoś ma klimę u mnie go nie ma
Narzędzia
Klucze 10, 12, 13, 14, 17, 24, młotek, breszka lub rurka, ja miałem też taki wąski nawet długi przecinak jako dźwignia, mors do opasek zależy jakie są.
Sylikon jako uszczelka, zapas płynu chłodniczego, dwie długie śruby 8, pojemnik na płyn.
Dalej działałem z pomocą kolegi następujący sposób:
1. Ściągnąć przednia atrapę / grill ( zaciski lub trytytki)
2. Odczepiamy po kolei węże od chłodnicy ( 3 szt) z lewego spuszczamy płyn do pojemnika.
3. Odkręcamy dwie śruby mocująca chłodnicę ( dwie śrubki 10 lub torx) i wyciągami ostrożnie chłodnicę
4. Odkręcić wisko ( 4 śrubki kluczyk 10 ) i ściągamy je. Koło pasowe wiska też mi zeszło.
5. Luzujemy naciąg alternatora ( dwie śrubki 12) Ja używam breszki / rurki do luzowania alternatora
6. Luzujemy pompę wody ( 3 śruby klucz 14, oczkowy gięty lub grzechotka
7. Ściągamy paski osprzętu
8. Odkręcamy koło pasowe wału ( 4 śruby 12 ) opukujemy delikatnie młotkiem i zejdzie.
Przy montażu koło pasuje tylko w jednej pozycji ( w kole jest otwór a na wałku wystaje taki wypust ( nie wiem jak to nazwać )
9. Odkręcamy kilka śrub osłony rozrządu powinna się składać z dwóch części kluczyk 10
10. Odkręcamy metalową osłonę lewego koła rozrządu ( 3 śruby 12)
11. Kręcimy silnikiem ( klucz 24 ) tyle aby w dwóch dużych kołach otwory zgodziły się z miejscem na blokady ( śruby 8-ki ) i delikatnie je wkręcamy.
12. Jak mamy pewność że rozrząd jest zablokowany odkręcamy rolkę klucz 17 i napinacz klucz 12 lub 13 i 17.
13. Ściągamy stary pasek i tak samo zakładamy nowy .
14. Zakładamy metalową osłonę lewego koła ( patrząc na silnik )
15. Kręcimy ze dwa lub trzy cykle pracy silnika na sucho aby sprawdzić czy wszystko ok.
16. Odpalamy na dosłownie chwilę silnik aby sprawdzić. Jak wszystko ok to składamy do kupy
Skręcamy wszystko w kolejności odwrotnej. Na osłonę rozrządu można dać sylikon zamiast starej uszczelki.
Ja osłonę i rozrząd jeszcze przeczyściłem i przedmuchał.
17. Zakładamy paski i naciągamy je. Ja alternator naciągałem cienkim długim przecinakiem i potem krótką rurką, w którą potem włożyłem przecinak,
pompę wody delikatnie dokręciłem i przez rurkę stukałem młotkiem aż uznałem że naciąg jest ok
18. Zakładamy chłodnice uzupełniamy płyn i odpalamy auto aby się układ odpowietrzył. Dajemy dmuchawę na grzanie i włączamy na maxa
sprawdzamy czy ubywa płynu jak tak dolewamy i sprawdzamy czy węże są ciepłe i leci ciepłe powietrze jak tak to jest ok.
19. Po skończonej pracy sprzątamy i można delektować się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku

Man nadzieję, że o niczym nie zapomniałem jak tak to dodam na pewno.
PS. Śruby wałka nie trzeba wcale odkręcać wystarczą śrubki na kole, chłodnicy od biedy też nie trzeba ściągać ale jest wygodniej.
PS2. Okazało się, że nie musiałem wymieniać rozrządu bo był w bardzo dobrym stanie wiec go sobie zostawię w razie W.
Czas jako że pierwszy raz i wszystko spokojnie powoli z drobnymi przerwami na gadkę ok 3 h, spokojnie da się szybciej to ogarnąć.
Link do fotek za wiele nie ma ale zawsze coś
https://plus.google.com/photos/10745051 ... 0868855041