Witamy !

[2.8]Pompa wtryskowa

Re: [2.8]Pompa wtryskowa

Postprzez Pawel » 05 sty 2011 21:32:04

...może świece grzeją, ale za "słabo"... :?: Znajomy miał podobne objawy do moich w Terrano 2.7 - wymienił świece na konkretne i nowy filtr paliwa - pali od strzała...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 10:39:02

ale świece są nowe ''NGK"
a niesądzę zeby był przewód zasilający uszkodzony,bo jak je zaczynam podgrzewac to wskaźnik
naładowania aku Idze w dół..
michal 2,8tdi

Postprzez przemekcrx » 06 sty 2011 11:04:18

A ja u siebie teraz zaobserwowałem że odpali 1-2 razem ,ale pedał gazu delikatnie muszę wcisnąć,i zauważyłem że po odpaleniu:gdy już chodzi to jeszcze mu obroty spadną i trawi powietrze przez kilka sekund,myślę że jeszcze pompka paliwa gdzieś jest nieszczelna,na fotce jeszcze tam widać śrubę zamiast elektrozaworka muszę takie coś skołować,ponoć to jest zbędną żeczą....

MICHAŁ : co zauważyłeś trawi Ci powietrze???? czy po prostu odpala-gaśnie i tak za którymś razem zapali normalnie?????
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 17:01:14

przemekcrx napisał(a):A ja u siebie teraz zaobserwowałem że odpali 1-2 razem ,ale pedał gazu delikatnie muszę wcisnąć,i zauważyłem że po odpaleniu:gdy już chodzi to jeszcze mu obroty spadną i trawi powietrze przez kilka sekund,myślę że jeszcze pompka paliwa gdzieś jest nieszczelna,na fotce jeszcze tam widać śrubę zamiast elektrozaworka muszę takie coś skołować,ponoć to jest zbędną żeczą....

MICHAŁ : co zauważyłeś trawi Ci powietrze???? czy po prostu odpala-gaśnie i tak za którymś razem zapali normalnie?????

coś koło: "chwyta","chwyta""odpala ale zaraz zdaśnie'"odpala zgaśnie" "odpala zgaśnie"
jak juz odpali to przez ok 2 sek trudno jest mu wejść w obroty,chociaż wcisniesz pedał gazu do podłogi( tak jak mówisz taj jak by powietrze trawił), i przy całym procesie odpalania kopci jak "lokomotywa"

Jutro rano jak mi sie udato Nagram Filmik z tym odpalaniem :boss:
michal 2,8tdi

Postprzez przemekcrx » 06 sty 2011 17:18:29

Proponuje Ci podkręć mu jeszcze dawkę paliwa o 0,5 obrotu
Powinny się obroty zwiększyć to zmniejsz mu na tej regulacji przy lince gazu klucz 10
I jak piszesz, na bank masz powietrze w układzie paliwowym...
Mi o-dziwo zapalił dziś za pierwszym strzałem ,ale dzień w dzień walczę z powietrzem w paliwie..
Została mi tylko pompka paliwowa,coś tam musi być nieszczelnego,bo po kilku godzinach postoju auta,gdy sprawdzam pompką pompując paliwo słychać delikatne bulgotanie...
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 20:00:29

Pompka na nią uważaj, lubi ciągnąć powietrze z Pod tego korka co reką go naciskasz,
ja juz dwie wymieniłem jak dzwonię do żywca to gość odrazu mówi ze nie ma więcej pompek :mrgreen: jak chcesz to Ci podeślę jedną będziesz miał na części,
dawkę Podkręcę jeszcze jutro ale to juz bedzie 1 i 1/4 obrotu :mrgreen:
a Przewód gumowy zasilający co idzie do pompy masz cały? nigdzie nie przetarty?
a ten metalowy biegnący pod autem tez jest ok?
I jeszcze jedno, odkręć filtr Paliwa I ten króciec co wystaje z gwintem co filtr nakręcasz
i w środku jego masz "imbusa,ampola" spróbuj ją dokręcić bo ona trzyma podgrzewacz paliwa
moze z biegiem czasu sie popuściła lub uszczelka puszcza i ciągnie lewe Powietrze....
michal 2,8tdi

Postprzez Pawel » 06 sty 2011 20:08:16

...z tym filtrem to bardzo cenna uwaga...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 20:13:58

teraz sie juz nauczyłem jak wymieniam filtr paliwa to zawsze biorę imbusa
i tą śrubkę dociągam I mam spokój :mrgreen:
a bądź pewno moze dac w :dupa: :mrgreen:
michal 2,8tdi

Postprzez Pawel » 06 sty 2011 20:18:18

...może jakaś podpowiedź: jaki to imbus :?: Może akurat nie mam... :?
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 20:19:53

teraz Ci nie powiem dokładnie ale 8 lub 10 :D chyba ze pujdę zaraz do garażu i Ci powiem poczekaj 10 min ;)

no więc jestem Imbus(ampol) : 8
michal 2,8tdi

Postprzez przemekcrx » 06 sty 2011 20:49:12

Przewód od zbiornika mam nowy zakładałem jakiś miesiąc temu,praktycznie wszystkie przewody wymieniłem na nowe....
Czego jeszcze nie wymieniłem to; przewody między wtryskami (przelewowe i powrotu do zbiornika)
Co do pompki to też mam 2-gą w zapasie :D na części.
Pompka na nią uważaj, lubi ciągnąć powietrze z Pod tego korka co reką go naciskasz,
Więc to muszę sprawdzić może tu jest przyczyna??????
Pompkę już rozbierałem i przyglądałem się jej bardzo dokładnie,poskręcałem itd...I myślę teraz że z pod tego grzybka co pompuje się paliwo może ciągnąć gdzieś to powietrze,ale ogólnie jest dzień do nocy z tym moim odpalaniem....
Ale myślę że w końcu uporam się z tym powietrzem :killer:
Co do podkręcania dawki ,ja nie wiem sam ile mam podkręconą :?: na pewno sporo :wink: wiem że teraz pali mi gdzieś w granicach 12L za 200zł zrobiłem 390km. Teraz przód praktycznie mam zapięty na stałe ,bo nie chce mi się wysiadać z auta co chwilę :oops: a depnięcie też ma spore jak na diesla...
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 06 sty 2011 21:00:02

No to ja Ci powiem Co masz pod grzybkiem
simering który uszczelnia tą ośkę co trzyma Grzybka a w środku 2 malutkie gumowe membranki
które sie poruszają jak naciskasz grzybek one jak Ci sie zerwą to pompka nie pompuje paliwa ale jest szczelna,ale jak Ci sie ten simernig wytrze to juz puszcza Powietrze...

Moja tez teraz Pali ok : 30 litrów ropy=270km czasem 250km a czasem 290 km zależy.

I pochwale sie ze do 4,5- tys Obrotów się kręci a co "odejścia" to tez mam spore :boss:

ale co najlepsze jak odpali, jest ciepły to juz grama Dymu nie puści
dzisiaj jak ciągłem tate na sankach za Frotą zrobiliśmy sobie kulik :mrgreen: to mu mówiłem zeby patrzył czy kopci to mówił ze czasem Przy zmianie biegu zakopciła a tak to ani grama :D
michal 2,8tdi

Postprzez przemekcrx » 06 sty 2011 22:23:07

ale co najlepsze jak odpali, jest ciepły to juz grama Dymu nie puści
dzisiaj jak ciągłem tate na sankach za Frotą zrobiliśmy sobie kulik :mrgreen: to mu mówiłem zeby patrzył czy kopci to mówił ze czasem Przy zmianie biegu zakopciła a tak to ani grama

No to jutro rozbiorę tą starą pompkę i zobaczę co w niej jest :?
A to jest to samo u mnie jak jest ciepły nawet po 3 godz.pali na dotyk troszkę czarny dym leci,
Jak jadę zakopci bo widzę w lusterku np.jak za wcześnie bieg wrzucę i go przydusi troszkę to zadymi na czarno...
Ale jak to mówią czarny dym, zdrowy dym, zakopcić musi :D
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 07 sty 2011 08:44:14

A jak udało Wam się rozebrać grzybek? :shock: Rozbierałem pompkę na części pierwsze, ale na tym poległem. Można odkręcić śrubkę w grzybku, ale ona trzyma tylko grzybek na trzpieniu. Co dalej? Od środka też nie ma żadnego dostępu do komory z membraną.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez michal 2,8tdi » 07 sty 2011 15:03:14

No więc
musisz odkręcić ten Grzybek,,
i ta komora z membraną jest zagnieciona ja sie dobrze popatrzysz to nad podgrzewaczem
masz zagniecioną blaszkę,musisz ją odgiąć i dostaniesz sie do komory
potem to na jakiejś gumie złożyć i zagnieść Przy pomocy młotka :boss:
michal 2,8tdi

Postprzez pomyslowydobromir » 08 sty 2011 08:07:39

co do sprawdzenia czy przyczyna jest powietrze dostające sie gdzies z ukladu zasilania proponuje proste doswiadczenie - bierzemy czystą butle z ropa stawiamy gdzies na silniku i zasilamy z niej bezposrednio p.w. powroty też do butli. odpalamy autko niech pochodzi aby sie odpowietrzylo i gasimy na nocke.caly uklad doprowadzenia paliwa jest wyeliminowany. jezeli rano tak samo pali to nie tu przyczyna. a co do filrta pal. to ja u siebie aby wyeliminowac zapowietrzanie sie przez jego obudowe z podgrzewaczem zastosowalem filtr od vw lt 2,4 d - umiescilem go blisko pompy i podlaczylem cybantami ,fakt nie ma podgrzewania ale jest szczelny bo nie ma dodatkowycz bajerow tylko wejscie i wyjscie na przewod 8 mm. po wszelkich kombinacjach moja tak samo odpala jak wasze,czyzby ten typ tak mial ??? - eee niemozliwe. konia z rzędem temu co rozwiąże zagadkę odpalania 2.8 tdi.
pomyslowydobromir

Postprzez michal 2,8tdi » 08 sty 2011 20:02:37

to ja bym proponował niech każdy napisze Po czym,jakiej naprawie jego frota zaczęła źle palić
może sami znajdziemy Przyczynę,
to ja zacznę.
jakieś rok do 7 miesięcy temu zaczął się zapowietrzać sam nawet w czasie jazdy,
znalazłem usterkę oczywiście pompka paliwa,wymieniłem ją na nową używaną :mrgreen: znów paliła na "dotyk" czy było zimno lato jesień,po czym znów padła pompka wymieniłem i gitara
potem świece żarowe,nie chciał palić na "dotyk"tylko kręciła z 2-3 razy ale paliła i od razu wchodziła na obroty,wiec zrobiłem ręczne podgrzewanie I znów była Gitara :mrgreen:
a Potem cholerna pompa,regeneracja,nowy rozrząd I od tej pory zaczęły się kłopoty z odpalaniem,
chodź pogrzejesz świece,nawet jak byś z minutę grzał to i tak go będziesz kręcił...jak odpali noo to ciężko sie mu jest "zebrac"

ja tak sobie myślę ze 2,8tdi musi mieć cholernie Precyzyjnie ustawiony kąt wtrysku...
michal 2,8tdi

Postprzez Pawel » 08 sty 2011 20:06:27

...u mnie się zaczęło po... wymianie silnika... Tak jakby nie dostawał paliwa... Czekam na wiosnę - wymienię (znowu) orginalną pompę z 3.1 na tą, która była w 2.8 - tylko trzeba będzie ją podkręcić; wymiana przewodów paliwowych, świec... itp...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez pomyslowydobromir » 09 sty 2011 05:59:44

sprawdziłem napiecie na listwie swiec zarowych-10,2 v, a na aku 12 ,6 .spory spadek napiecia przez przekaznik . a i do przekaznika dochodzi juz ok. 1 v mniej - gdzies po drodze ginie troche pradu. jak dalem bezposrednio z aku na listwe (oczywiscie odkrecilem orginalne zasilenie) grubym przewodem duza poprawa (potrzebne dwie osoby).
pomyslowydobromir

Postprzez jrzeuski » 09 sty 2011 08:47:00

michal 2,8tdi napisał(a):nad podgrzewaczem
masz zagniecioną blaszkę,musisz ją odgiąć i dostaniesz sie do komory
Eee, no tak to ja się ze szczelną pompką bawić nie będę. Syf zalegający w komorze w końcu wypłukałem i przedmuchałem. Co za ... wymyślił, żeby pompkę dać przed filtrem a nie na wyjściu? :wsciekly:

Pompka zbiera syf płynący z baku i większe śmieci po prostu w niej utykają. Te, którym uda się przelecieć przez pompkę mają jeszcze szansę zablokować podgrzewacz zanim wyłapie je filtr. Jeżeli jakiś paproch utknie na blaszce blokującej powrót paliwa (tej sprężynującej na wyjściu z komory), to paliwo się będzie cofać do baku i tylko dobry akumulator pozwoli odpalić silnik. Syf w pozostałych miejscach blokuje przepływ paliwa i silnik nie ma mocy (na wolnych obrotach pracuje normalnie).

Z powyższych powodów u siebie przed pompką paliwa zamontowałem filterek od Poloneza (koszt 5zł). Wstawiłem go na końcu przewodów gumowych idących z ramy (przed metalowe przewody na grodzi). Dodatkowo dzięki przezroczystości tego filterka widzę czy już kwalifikuje się do wymiany (a bak do czyszczenia) oraz czy przewód paliwowy na ramie nie przerdzewiał i nie ciągnie powietrza. Polecam to rozwiązanie każdemu :idea:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.8 TDI