przez jrzeuski » 16 gru 2009 22:08:51
Walczę z problemem odpalania na mrozie już kolejny sezon i wreszcie ujrzałem światełko w tunelu. Może z Waszą pomocą dam wreszcie radę. Objawy mam identyczne jak w pierwszym poście. Dziś zainteresowałem się grzałką paliwa zamontowaną w filtrze. Sama grzałka wydaje się sprawna (omomierz pokazuje 32 Ohm), ale po włączeniu zapłonu na wtyczce nie pojawia się żadne napięcie.
Haynes pisze, że grzałka jest włączana przez ECU, gdy temperatura paliwa spadnie do 5st.C. Na pewno jest teraz niższa. Nie wiem czy czujnik jest sprawny ani jak go sprawdzić. Przydałby się też znać sposób na zasymulowanie podania ECU sygnału z tego czujnika, aby włączył grzałkę. Wie ktoś jak tego dokonać? Czy ktoś kto nie ma problemu z odpalaniem zimą tego silnika mógłby u siebie sprawdzić czy przy obecnych ujemnych temperaturach ma napięcie na grzałce po włączeniu zapłonu (gdy grzeją świece)? Wystarczy zdjąć wtyczkę z grzałki i wetknąć w nią końcówki woltomierza (+ do czerwonego kabla, - do czarnego, zakres do +20V)
Kolejna sprawa to zasilanie grzałki. Według Haynesa napięcie jest podawane z przekaźnika po lewej stronie komory silnika na "inner wing panel". Za diabła nie mogę znaleźć tego przekaźnika. Ktoś podpowie który to jest (najlepiej wklejając zdjęcie)? Opis puszki z przekaźnikami i bezpiecznikami między filtrem powietrza a zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego nie wskazuje, że tam znajdę ten przekaźnik. Przy zbiorniku wyrównawczym jest przekaźnik, ale od bendixa w rozruszniku. Po lewej stronie są jeszcze przekaźniki przy reflektorach, ale to chyba też zły trop. Natomiast po prawej stronie jest jeden przekaźnik (oprócz tego przy reflektorze) umieszczony na błotniku i zasilany grubymi kablami, ale omomierz nie wykazuje żadnego połączenia z grzałką (sprawdziłem wszystkie styki w gnieździe). Od czego w ogóle jest ten przekaźnik? Od świec żarowych? Jak nie, to gdzie jest przekaźnik od świec?
Według Haynesa w 2,3TD grzałka ma też swój bezpiecznik umieszczony przy przekaźniku, ale przy opisie 2,5TDS o tym bezpieczniku nie ma wzmianki. Śledząc schematy nie doszedłem czy jest takowy, bo mam bardzo niewyraźną kopię. Może ktoś tu pomóc?
No mud, no funFrota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition
naprawy i motanie Frotek 
SMS/PW/email/czat.