olszak1000 napisał(a):Witam panowie ma może ktoś jakieś informacje na ten temat ,doświadczenie czy da się coś zrobić?
"Podkręcanie" około 20-letniego silnika o niemałym przebiegu? Nie wydaje mnie się aby była to słuszna koncepcja... Mam taki silnik i wg mnie jest wystarczający do sprawnego przemieszczania się (a jak wcisnę to i nawet wyprzedzać się da).
Panowie nie chodzi o to czy się da bo to jest pewne.Pytam czy ktoś widział lub słyszał o czymś takim ,a czy to dobry czy zły pomysł sprawa dyskusyjna.A że się do to przykład :http://www.youtube.com/watch?v=ni1aYL3m9qA .
A chcesz tym pojeździć dłużej czy tylko zrobić parę driftów?
No mud, no fun Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch Vectra B kombi 2.5V6 170KM Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition naprawy i motanie Frotek SMS/PW/email/czat.
Jak masz duży portfel.... to dużo się da. Ale do jednego rajdu. A co do linku to jest tam bzdura... jakie 30 KW podkręcone do 120 KW .... jak już to 74 KW na starcie i to przy nowym silniku.
Pewniejszym sposobem na poprawę osiągów jest regulacja silnika (zawory itd) i solidne czyszczenie dolotu - intercooler itd. wyścigówki z 2,3 się nie zrobi...
Panowie nie chodzi o to aby z tego silnika wyciągnąć 300 km.Myślę o tym żeby bez stresowo wyprzedzić tira na drodze,a nie tylko ciągnik rolniczy i malucha jak sie jeszcze jakiś trafi
podkręcić dawkę paliwa i...... zbierać na remont silnika. Jeden już wymieniłem jak poprzedni właściciel podkręcił dawkę . poszła góra a potem dół. ten silnik jest tak skonstruowany . pompa oleju porażka, chłodzenie porażka oraz uszczelka głowicy porażka. każdy silnik można podkręcić tylko ten po co? żeby szybko padł. wystarczy o niego dbać i wiele setek tysięcy przejdziesz. oglądałem foto i nadal nie wiem co ma to dać ? możesz wytłumaczyć ? większe ciśnienie turbo dla tego silnika ? przecież to powolna śmierć dla tej jednostki, one mają po 20 lat samolotu z tego nie zrobisz. Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
pytanie było jak podnieść moc. Nie ma też potrzeby panikować z wytrzymałością silnika, 2.3 tdi i 100km oraz około 220Nm to nie jest dużo a stopień sprężania 23:1 też nie jest jakiś ogromny. na początek trzeba zamontować zegar ciśnienia turbo i zobaczyć ile tak na prawdę ona dmucha bo może się okazać że nie tuning a remont jest potrzebny.
Witam ,kiedyś już tu byłem i wróciłem ,ale do rzeczy .Mam wymieniony silnik i sprawdzałem go hamowni .Mam około 116 KM .Na silniku sa oznaczenia S4 nie wim dlaczego i po co .Do tego na trasie ma kopa do wyprzedzania nisko sie łapie i ciagnie .Osiagnełem nim kiedyś dwa razy predkośc na liczniku 185 .Czytaj na gps była niska bo 178 km/h.Wiecej nie próbuje .Wiem że fabrycznie były ograniczone do 155 km /h.Silnik jest z Froty ale jeszcze po drodze zaliczył jakieś 2-3 tys w omedze .Ale dlej nie wiem co to jest to "s4".....może to naprowadzi ciebie na trop ....
Zrobię mega wykop ale co mi tam Za kilka dni odbieram moją "nową" frotkę właśnie 2,3 td. Biorąc pod uwagę że i tak będę robił głowicę (nowe panewki) poważnie zastanawiam się czy istnieją możliwości tuningu tego silnika? Chodzi mi o zwiększenie ciśnienia doładowania ( jest założony wskaźnik i pokazuje max 0,5 bara) jakiś większy IC, może jakaś zmiana na pompie?